Obcinanie rury.

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Coen

Obcinanie rury.

Post autor: Coen » 23 gru 2012, 14:40

Witam!
Jakie macie sposoby na uciecie prosto rury gdy nie możemy jej przykladowo obciać piłą orbitalna, uchwycic w imadle itp? Myślałem nad wykonaniem jakiejs obejmy od ktorej można by bylo odrysowac linnie i pozniej pomalutku obcinac kątóweczką.

Awatar użytkownika
Jałokim

Post autor: Jałokim » 23 gru 2012, 15:02

Jeśli zaufać cięciu fabrycznemu, to można zrobić sobie rysik z pręta. Z jednej strony na stałe zamocować taki palec prostopadły do pręta. Ma się on opierać o krawędź rury. Z drugiej strony przesuwny wzdłuż osi pręta rysik, blokowany śrubą.
W sumie nie potrzeba nawet zbytnio w tym kierunku kombinować, wystarczy zwykłą metrówką zaznaczyć w wielu punktach potrzebny wymiar. Pierścień sam sie z tych zaznaczeń utworzy.
Albo położyć rurę na kątowniku, zablokować z jednej strony możliwość przesunięcia się rury wzdłuż kątownika, przyłożyć rysik/ołowek/flamaster do miejsca przyszłego cięcia i obracać rurą.
Jak się zastanowić to pewnie jeszcze wpadnie kilka innych pomysłów.

Coen

Post autor: Coen » 23 gru 2012, 15:15

sposob z metrowka wykorzystuje jak mam rurę którą mogę swobodnie obracac, a co zrobić gdy trzeba wyciąć prosto rurę która jest przyspawana w jakiejs linni technologicznej? Dobrze mieć pod ręką obejmę do rur z odpowiednim FI, przykrecamy i rysijemy linie.

Awatar użytkownika
Jałokim

Post autor: Jałokim » 23 gru 2012, 15:19

To zmienia postać rzeczy. Jeśli żaden koniec rury nie jest swobodny, to nie mam lepszego pomysłu niż obejma.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 23 gru 2012, 17:25

można taśmę malarską przykleić i odrysować albo nie rysować i obciąć obok taśmy

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 23 gru 2012, 17:59

rav08 pisze:można taśmę malarską przykleić i odrysować albo nie rysować i obciąć obok taśmy
Dokładnie tak :D ,przy tym im szersza taśma,tym łatwiej klei się prostopadle (jak nie ma fałdek na tasmie i drugi zwój trafia na pierwszy to zazwyczaj jest prostopadle do osi rury,czyli tak jak chcemy ).Malarska jest sztywna na boki i nie nadtapia przy cięciu.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 23 gru 2012, 18:18

Ja zawsze na rurę kręcę szeroką opaskę , taką co na wężę. Ale ważne aby była szeroka, wtedy w trakcie przykręcania , sama się ustala . Wąskie opaski mogą się przykręcić po skosie .

ateem

Post autor: ateem » 23 gru 2012, 21:50

a ja w skrajnych sytuacjach biorę metrówkę (taka zwijana, używam firmy Stalney) i zaciskam ją na rurze, pilnując aby oba końce dobrze się pokryły. Odrysowuję przy metrówkę kreskę i tnę szlifierką kątową

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 23 gru 2012, 21:56

Ile osób tyle sposobów przy jednej różne taśma najlepsza jak więcej to przygotować sobie taką obejmę i wtedy zawsze będzie równo odrysowane :) nie mylić z ucięciem,bo może wyjść ślimak.Kiedyś ciąłem dużo rożnych rur od fi 40mmdo 300mmi mieliśmy obejmy wymiarowo np od 40-80 itp.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2012, 23:38 przez Rafal L., łącznie zmieniany 1 raz.

prezesAdammm

Post autor: prezesAdammm » 23 gru 2012, 23:07

Dobrym sposobem może być również ucięty na gilotynie wąski pasek cienkiej blachy z nierdzewki, dobrze dolega spokojnie można rysować... tnę obok linii zawszę można doszlifować do linii...

Do mniejszych średnic wystarczyła mi najzwyklejsza kartka papieru A-4, a w ostateczności nawet kalendarz ścienny, ważne aby krawędź była równa a przymiar elastyczny i dobrze przylegał (no moje metrówki jednak słabo przylegały...)

spoko

Post autor: spoko » 29 gru 2012, 01:20

Cienka blacha jest najlepsza ale bardzo dobrze sprawdza się też papier ścierny (taki kupowany na metry w rolkach), jest odpowiednio giętki i sztywny.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Xena

Post autor: Xena » 19 maja 2013, 02:28

rav08 pisze:można taśmę malarską przykleić i odrysować albo nie rysować i obciąć obok taśmy
W mojej dawnej pracy do trasowania rur używa się szablonów ze zwykłego papieru. Szablon przykłada się do rury tak, żeby dobrze dolegał i łączy ze sobą końce, po czym przykleja do rury w kilku miejscach taśmą malarską i odrysowuje linię markerem. Moim zdaniem ma to przewagę nad użyciem do tego celu samej taśmy: taśmy zużywa się niewiele, więc jest taniej, a poza tym produkuje się mniej śmieci. Pomijając to, że sam szablon jest wielokrotnego użytku, a i czasem fragmenty taśmy, którymi był przyklejony, także (oczywiście o ile trzyma się szablon w jakimś niekurzącym się miejscu).

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 19 maja 2013, 07:57

ja używam szablonów papierowych i sznurka szpagatu zwłaszcza jak muszę pociąć rurę wzdłuż

samwieszkto

Post autor: samwieszkto » 20 maja 2013, 07:20

Inna sprawa że przy samym cięciu ( flexem - jak mniemam ? ) musisz zachować daleko idącą ostrożność.
Przecinając element wspawany w jakąś większą konstrukcję nigdy nie wiesz czy ten element jest tam rozciągany czy ściskany. Jeżeli ściskany , to w momencie przecięcia zakleszczy ci tarczę i może się to skończyć niemiło dla tarczy i " tarczodzierżcy ".
Zwykle przecinając takie rzeczy klinujemy powstającą szczelinę ( np gwoździem ) a na sam koniec zostawiamy nieprzecięty fragment ( 2-3 mm kwadratowe ) i przerywamy go uderzeniem młotka.

Awatar użytkownika
Grzmot

Post autor: Grzmot » 23 maja 2013, 07:45

A jak trzeba taką rure przeciąć pod kątem 45° w warunkach polowych macie jakiś sprawdzony sposób

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”