gwintowniki

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

gwintowniki

Post autor: Nikiel » 06 gru 2009, 21:27

Pytanie o gwintowniki.

Postprzez ebola Pn lip 06, 2009 9:48 pm
Gwintowników ręcznych jest co najmniej 3 rodzaje: komplety po 3 (wstępny, zgrubny i wykańaczający), po 2 (pierwszy i drugi, lepszych nazw chyba nie trzeba) i pojedyncze.
Jak rozpoznać któren jest który? Znalazłem w piwnicy kilka zardzewiałych gwintowników i teraz nie wiem jak rozpoznać po ząbkach czy napisach jakie to są - czy mam w ogóle komplet? Co śmieszne nawet te, które nie są pordzewiałe nie wszystkie mają oznaczenie numerem który to jest. Skoro napisane jest tylko, że to M10 (a jednocześnie ząbki są szerokie, nie takie co by mogły wykończyć gwint) to wnioskuję, że ich nie oznaczali, bo stwierdzili, że nie trzeba...
Zdarza się napis SW7M - co to znaczy?

Re: Pytanie o gwintowniki.

Postprzez salaputro Śr lip 08, 2009 5:08 am
SW7M oznacza gatunek stali narzędziowej do wyrobu wierteł, gwintowników, narzynek itp.
Gwintowniki są najczęściej oznaczane na pomocą kresek - tak jedna kreska oznacza wstępny, dwie - zgrubny a trzy lub brak kresek - wykańczak
Gwintowniki możesz rozpoznać po kształcie części roboczej... jeśli położysz obok siebie trzy gwintowniki z kompletu to wstępny (czyli 1) jest najbardziej stożkowy, ma tępy (płytki )zarys gwintu na początku a każdy następny gwintownik ma coraz bardziej walcowy kształt i ostrzejszy gwint (wykańczak ma praktycznie na całej długości ostry gwint) - myślę, że pomogłem :)

revolt26

Post autor: revolt26 » 27 maja 2012, 12:47

można użyć też gwintowników maszynowych... wszystko od razu za jednym przejściem i po sprawie (pamiętając o zasadzie 1 obrót w prawo i potem 1/2 obrotu w lewo itd)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 27 maja 2012, 16:21

Maszynowe jak sama nazwa wskazuje,są do pracy maszynowej,tu nie ma nic w lewo idziemy do przodu od początku do końca.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
krzysieklup
Kontakt:

Post autor: krzysieklup » 27 maja 2012, 17:34

niby tak ale maszynowym można i ręcznie gwintować , tylko że wiór łamać trzeba

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 27 maja 2012, 17:56

Oj młody jesteś więc masz prawo się mylić bo błądzisz Krzysiu.... słuchaj co Banan prawi - bo rację ma ....

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 27 maja 2012, 20:03

gwintowniki maszynowe są wykonane z innej stali niż te ręczne dlatego są dużo trwalsze mają również inne kąty ostrza dlatego wiór w nich idzie równo i płynnie a jak mają na dodatek rowki śrubowe a nie proste to idzie jak manelko no się nie zapycha wiórami i jest git powierzchnia lepsza a do smarowania w czasie gwintowania najlepszy jest stary sposób z łojem bydlęcym nawet najnowsze środki tak nie smarują w czasie gwintowanie jak łój idzie lekko i płynnie no oczywiście jak powiercicie odpowiednie otwory pod dany gwint w odpowiednim materiale ;)

revolt26

Post autor: revolt26 » 27 maja 2012, 21:11

no patrzcie a całe życie maszynowymi gwintowałem...

TomekS

Post autor: TomekS » 28 maja 2012, 18:40

Ręcznie...

A tak ze swojej strony - ostrzegam przed zestawami gwintowników po 100zł za całe "przedziały" - nic to nie jest warte, polecam stare polskie, lepiej się sprawdzają a są w podobnej cenie ;-).
Potrzeba matką wynalazku, a lenistwo jego ojcem.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 28 maja 2012, 18:43

Ręcznie też można,tyle,że nie cofamy.Gwinciarka nie wykonuje ruchu 1/2 do tyłu po każdym obrocie do przodu ;)
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”