Postprzez ebola Pt lip 03, 2009 10:50 pm
Widziałem i czytałem o tym, że ludzie ręczną szlifierką kątową potrafią uzyskiwać płaszczyzny, np. szlifują nóż, czy miecz i klinga jest taka <> [przekrój poprzeczny poziomo] a mi wychodzi taka () - przekrój poprzeczny pionowo, bo nie ma takich ptaszków na klawiaturze.
Nawet pilnikiem jak coś równam to muszę bardzo uważać trudno to tak zrobić, a flexem to już kosmos. Czy to kwestia ręki, doświadczenia czy może są na to jakieś sposoby? Ja szlifuję tarczami listkowym, po jakimś czasie bliżej środka są mniej zjechane, na zewnątrz bardziej - tarcza ma wypukłość i zaczyna rzeźbić dołki albo górki...
Re: Szlifowanie ręczne - jak to zrobić równo?
Postprzez mitryl So lip 04, 2009 11:57 pm
ja za małolata szlifowałem kontówką "miecze" i też wychodził przekrój soczewkowy teraz mam większą wprawę i jest lepiej .heh trzeba robić to powoli i ja zwracam uwage jak odbija się światło na szlifie jak w miarę równo to ok
http://www.youtube.com/watch?v=hDoj5ZZH ... re=related
Postprzez pawel.g Pn lip 06, 2009 12:57 am
Jesli chcesz uzyskac plaszczyzne ,to nie rob tego za pomoca tarcz listkowyh !!! wymaga to sporej wprawy a tak naprawde nigdy nie uzyskasz jednolitej plaszczyzny.Jesli juz chcesz robic to szlifierka to najlepiej papierem na jakims twardym potkladzie(bardzo twardy krazek gumy).Ja czesto mocuje na szlifierke stacjonarna, kolo ze sklejki z naklejonym papierem sciernym.
Jesli urzywasz pilnika to piluj po przekatnej zmieniajac kierunki co jakis czas (raz z prawej raz z lewej).Sprawdzony sposob to nakladac co jakis czas na plaszczyzne szlifowana, krede lub jakis barwnik zeby mudz kontrolowac plaszczyzne wczasie szlifowania.
Postprzez wat93 Pn lip 06, 2009 11:58 am
najlatwiej jest uzyskac plaszczyzne na tasmowce z podkladem. takim jakby stolikiem pod papierem i wtedy to chocbys nie chcial to i tak ladnie i rowno wyjdzie
Masz jakies problemy z forum?
Postprzez sid22kudlaty Pn lip 06, 2009 9:25 pm
mnie jutro czeka zapewne slifowanie wstepne dzis odkutego nozyka. (zdjeciami sie podziele przy okazji)
Sprobuje to zrobic tak, jak szlifowalem swoj pierwszy nozyk, a mianowicie wezme kawalek deski, na nim zamocuje oselke albo tarcze szlifierska, obok postawie kubelek z woda i jazda, jazda, jazda!
Wiem, ze to powolny sposob ale jesl calkiem niezly i ostatnim razem dal zaskakujaco dobre efekty.
Postprzez Matthan Cz lip 09, 2009 8:13 am
Nie wiem czy nie lepiej pierwszą warstwę pilnikiem pojechać ;] a później coraz to mniejszymi papierami...
Postprzez row78met Cz lip 09, 2009 8:09 pm
jak nożyk dobrze wykonany to pilnik nawet tego nie złapie Sid dobrze myślisz z tą osełką stary dobry japoński sposób,im większa osełka tym lepiej,woda do oporu i będzie ok
Postprzez Zvyrol Śr sie 19, 2009 3:24 pm
Ja napiszę tak, i pisze to na kolejnym temacie już. Panowie !!!! Dajcie spokój z tarczami listkowymi, zupełnie się nie nadają do wyrabiania prostych powierzchni, a jezeli ktoś się już uprze to się zdrowo namęczy. Jeśli chcesz zrobic równo to użyj szlifierki z regulacja obrotów oraz dysków ściernych typu fibra. Wygląda to tak że na szlifierkę zakłada się plastikowy, lekko elastyczny dysk, na ten dysk zakłada się dośc sztywna tarcze to szlifowania, całość skręca się stożkową nakrętką. Papier ten jest o gradacji 80. Polecam firmę Hermes.
Zvyrol