Pozdrawiam
Spawanie bitni kowadła
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Spawanie bitni kowadła
Witam. Zakupiłem niedawno kowadło, tylko wiadomo, używka w średnim stanie. Czy taką bitnie mogę pospawać i oszlifować? Ewentualnie poradźcie proszę jakąś dobrą elektrodę do naprawy tej powierzchni. Będę wdzięczny za każdą poradę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK - ZE SPIRYTUSEM MIODEK
50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie... 100 ml nawet te nieznane ...
50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie... 100 ml nawet te nieznane ...
Re: Spawanie bitni kowadła
Ok. Znalazłem temat o naprawie jakiegoś innego sprzętu. Elektrody do napawania zakupione takie jakie były podane. Teraz jeszcze je trzeba wygrzać. I tu pytanie do znawców. Czy 2 godziny w 200 stopniach i od razu do spawania czy można je wystudzić? I do mniej więcej jakiej temperatury trzeba bitnie rozgrzać żeby nie wystąpiły zbyt duże naprężenia?
Oczywiście wystudzić 
Grzanie jest po to by usunąć wilgoć z otuliny, która utrudniałaby i pogarszała parametry spawania.
Nie rozgrzewaj bitni, przy napawaniu punktowym nie występują naprężenia mające jakikolwiek wpływ na trwałość.

Grzanie jest po to by usunąć wilgoć z otuliny, która utrudniałaby i pogarszała parametry spawania.
Nie rozgrzewaj bitni, przy napawaniu punktowym nie występują naprężenia mające jakikolwiek wpływ na trwałość.
Bardzo dziękuję za rady. Jak skończę pochwalę się efektem (mam nadzieję że będzie czym
)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
i jak tam, widze że temat stary ale może pokażesz jak to wyszło?