Jaki kurs?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Temat stary, ale coś dorzucę od siebie. Może ktoś jeszcze skorzysta. Robiłem uprawnienia na maga i na kursie spawałem w osłonie CO2. Na miga chłopaki spawali mieszanką CO2 i argonu. Spawali na kursie stal czarną!!! Spawałem taką mieszanką przez rok 8 godzin dziennie stal konstrukcyjną. W osłonie CO2 spawa się trudniej, spoina jest mniej ładna, trzeba też spawać nieco większym prądem. 4 lata temu robiłem ten kurs i wtedy jeśli ktoś chciał spawać aluminium albo nierdzewke to musiał robić dodatkowy kurs. Wiem, że to chore, ale cóż. Nie wiem jak by to teraz wyglądało. Jeśli chodzi o metale bardziej szlachetne to tutaj, żeby spoina była naprawdę ładna proponuję tiga. 
Doświadczenie to coś co zdobywamy zaraz po tym jak było nam potrzebne ;-)
-
prezesAdammm
Mylisz metody jeśli spawali gazem aktywnym CO2 + Argonem - to na pewno nie spawali metodą MIG - ponieważ ta metoda spawa się w osłonie gazów obojętnych czyli np. aluminium w osłonie argonu rzadziej argonu z helem lub helem zrobotyzowane spawaniekrzesimir pisze:Temat stary, ale coś dorzucę od siebie. Może ktoś jeszcze skorzysta. Robiłem uprawnienia na maga i na kursie spawałem w osłonie CO2. Na miga chłopaki spawali mieszanką CO2 i argonu. Spawali na kursie stal czarną!!!
Wręcz przeciwnie spawając czystym CO2 możemy użyć mniejszego amperażu niż przy mieszance. Spoina wydaje się brzydsza ale po prostu jest głębiej wtopiona ale zarazem węższa. Zwiększenie % argonu wpływa że spoina jest szersza ale zarazem mniej wtopiona... szersza jest ładniejsza dla oka.krzesimir pisze:W osłonie CO2 spawa się trudniej, spoina jest mniej ładna, trzeba też spawać nieco większym prądem.
Z czystego CO2 odchodzi się ze względu na dużą ilość odprysków... po za tym potrzebny jest podgrzewacz gazu... przy mieszance nie koniecznie...
Co od 131 MIG i aluminium to i owszem jest potrzebny dodatkowy kurs podobnie jak na drut proszkowy 136 ale w przypadku spawania nierdzewki metodą MAG 135 - można zrobić próbkę w zakresie twoich uprawnień - nazywa się to rozszerzenie materiałowe - a jeśli ktoś mówi że trzeba jakiś kurs - to chce ciebię naciąć na kasę...
"Mylisz metody jeśli spawali gazem aktywnym CO2 + Argonem - to na pewno nie spawali metodą MIG - ponieważ ta metoda spawa się w osłonie gazów obojętnych czyli np. aluminium w osłonie argonu rzadziej argonu z helem lub helem zrobotyzowane spawanie "
Zgodzę się. Na tym kursie po prostu organizator chciał zaoszczędzić grosza na gazach. Ciekawa rzecz, że egzamin też się odbywal na takiej mieszance.
Zgodzę się. Na tym kursie po prostu organizator chciał zaoszczędzić grosza na gazach. Ciekawa rzecz, że egzamin też się odbywal na takiej mieszance.