Spawanie aluminium TIGiem

MAG, TIG, PLAZMA, LASER

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

ateem

Post autor: ateem » 03 kwie 2013, 07:47

kseroks1 łapiąc pierwszy punkt w alu (2 kawałki profila połączyć) nie da się grzać środka. Łuk przeskakuje z jednego kawałka na drugi. W tym jest właśnie problem z aluminium. Grzejesz albo jeden albo drugi kawałek, więc trzeba skakać pomiędzy nimi, żeby się równo nagrzały (więc czas grzania zależy też od grubości elementów).

Talkus a Ciebie jeszcze raz uprzedzę: kontroluj temperaturę palnika. Mój pierwszy tig do alu miał niechłodzoną rączkę i ugotowałem ją. Aluminum potrzebuje duże prądy (w porównaniu do stali tej samej grubości).
Co do mosiądzu to może być niespawalny tigiem ze względu na duża zawartość cynku.

reneq ja próbowałem u siebie z ciekawości miedź spawnąć tigiem i powiem, że to jeszcze więcej prądu potrzebuje od alu.

prezesAdammm

Post autor: prezesAdammm » 05 kwie 2013, 15:19

Jeśli masz puls w urządzeniu to wykorzystaj go ustaw wyższe parametry, ale to nic nie szkodzi bo zaraz będzie niższy amperaż... Dodawaj drut jak masz te wyższe, widać różnicę... to jest szczególne przydatne przy cieńszych rzeczach...

Do alu można chyba dokupić dysze ceramiczne, jakieś specjalne... ale tej informacji nie jestem w stanie zweryfikować...

Jeśli materiał się upłynnia to musisz przerwać spawanie, jak materiał trochę ostygnie możesz jechać dalej...

Możesz również stosować podkładki ceramiczne lub miedziane, owszem w domu nie mam możliwości spawania alu ale do innych materiałów stosuję jako podkładkę blachę miedzianą gr. 4 mm, a do jakiś nie typowych podejść wykorzystuję sklepaną rurkę miedzianą...

Co do mosiądzu to pewnie wszystko zależy od zawartości cynku w materiale... to jest jak ze stalą i węglem powyżej pewnej granicy obu materiałów nie można spawać... ale lutować można...

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

Post autor: kseroks1 » 06 kwie 2013, 18:09

[quote="ateem"]kseroks1 łapiąc pierwszy punkt w alu (2 kawałki profila połączyć) nie da się grzać środka. Łuk przeskakuje z jednego kawałka na drugi. W tym jest właśnie problem z aluminium. Grzejesz albo jeden albo drugi kawałek, więc trzeba skakać pomiędzy nimi, żeby się równo nagrzały (więc czas grzania zależy też od grubości elementów).

źle sprecyzowałem nie na samym początku spawania lecz już w trakcie ja tak robię. na początku zgadzam się z tobą. pozdrawiam

Awatar użytkownika
dobi

Post autor: dobi » 26 lip 2013, 01:33

Przyjacielu Talkus ,jesli dalej masz problem z alu polecam zakup zielonej elektrody (zielona koncowka ).Wbrew pozorom jest roznica ;) .Elektroda na - masa na + pstryczek na ac.
Pod wyswietlaczem masz 5 ustawnych parametrow.Od lewej:1)niewidze,ale to chyba gaz poczatkowy-naciskasz i jakis czas nic a dopiero luk-ustaw na zero 2)prad wzbudzenia-ustaw na zero 3)ten Ciebie nie dotyczy jesli spawasz ac 4)prad opadania tez ustaw na zero 5)ostatni to balans ac-czyli mozna regulowac to charakterystyczne buczenie przy spawaniu w ac-albo zapierdziela szybko albo powolutku (predkosc zmiany biegunow) Nie wiem co spawasz,ale podkrec prad do 100A (na al to malo) i jak cienkie to daj ,niech szybko buczy :) .Zmien na zielona elektrode http://allegro.pl/elektroda-wolframowa- ... 01245.html .Moze kurcze to jakis stop?Czasem wyglada jak al a to nie spawalne jest-mialem tak juz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CIĘCIE I SPAWANIE - cutting and welding”