Poprawa chłodzenia w spawarce transfrormatorowej
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Poprawa chłodzenia w spawarce transfrormatorowej
załóż większe śmigło na wentylator, powiększ otwory i odwróć kierunek przepływu powietrza, tak aby było wpychane do środka, a nie wysysane.
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
Dzięks, reneq, taki mam zamiar.
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."
konstruktorzy, a moim zdaniem daj sobie spokój z uleprzaniem i kup taką która będzie dobra szkoda kasy na uleprzanie

Niestety, Kuba2, nie stać mnie na gromadzenie coraz to lepszych zabawek :-) poza tym jestem sentymentalny i przyzwyczajam się do rzeczy - jeśli się psują, naprawiam i działam na nich dalej - wiem, że erze konsumpcjonizmu najłatwiej jest kupić nowe i lepsze, ja hołduję jednak dawnym postawom.
Z tą spawarką coś nie teges, tzn. parametry podane na obudowie rozmijają się z prawdziwymi. Prądy podane dla poszczególnych fi elektrod są jakieś z kosmosu, 2 x za duże.
Podejrzewam, że te 300A na obudowie też należy podzielić przez 2 , może nawet 3, co odpowiadać będzie prawdziwej wartości.
Podejrzewam, że te 300A na obudowie też należy podzielić przez 2 , może nawet 3, co odpowiadać będzie prawdziwej wartości.
Całkiem możliwe, Bobodar - wśród całej gamy chińczczyzny, jaka zalewa alledrogo, w zasadzie wszystkie mają zawyżone parametry. Przed zakupem miałem dylemat - czy kupić najtańszą 160 A, bo w sumie planowałem jedynie amatorskie domowe robótki, czy tę 300 A. Z wcześniejszych doświadczeń wiem, że parametry tych urządzeń są zawyżane, pomyślałem, że lepiej wziąć tę, bo tamta mniejsza mogłaby mi posłużyć co najwyżej do "rysowania" wzorków na metalu.
Jak pisałem, użytkowanie tej warte jej ceny - nie narzekam na to , bo była moim świadomym wyborem i jak na bieżące potrzeby jest ok, a jedyny mankament to to chłodzenie - ale to ze względów profilaktycznych i przedłużenia jej żywotności.
Jak pisałem, użytkowanie tej warte jej ceny - nie narzekam na to , bo była moim świadomym wyborem i jak na bieżące potrzeby jest ok, a jedyny mankament to to chłodzenie - ale to ze względów profilaktycznych i przedłużenia jej żywotności.
-
egojack1
Koledzy, 300A (prawdziwe 300A) to prąd spawania którego nie widzę możliwości zastosować w amatorskim spawaniu, no chyba, że okrętów czy statków. No, może w paleniu czegoś bardzo grubego.
W spawaniu stosuję się 30-40A na 1 milimetr grubości elektrody ( w napawaniu jeszcze mniej), a więc elektroda 4mm, która już jest bardzo gruba do większości domowych zastosowań potrzebuje 160-170A.
W spawaniu moją spawarką inwertorową Dedra na tranzystorach IGBT mogę stwierdzić, że realne prądy spawania są bardzo zbliżone do ustawianych potencjometrem. Ale być może jest też tak, że niektórzy producenci-oszuści podają prądy spawania podobnie jak inni moce swoich urządzeń, z wyobraźni wzięte, a nie z pomiarów.
W spawaniu stosuję się 30-40A na 1 milimetr grubości elektrody ( w napawaniu jeszcze mniej), a więc elektroda 4mm, która już jest bardzo gruba do większości domowych zastosowań potrzebuje 160-170A.
W spawaniu moją spawarką inwertorową Dedra na tranzystorach IGBT mogę stwierdzić, że realne prądy spawania są bardzo zbliżone do ustawianych potencjometrem. Ale być może jest też tak, że niektórzy producenci-oszuści podają prądy spawania podobnie jak inni moce swoich urządzeń, z wyobraźni wzięte, a nie z pomiarów.
Ja spawam z reguły ok. 160 A prądem na 3,2 mm - bardzo sympatycznie tworzy łuk przy tym natężeniu. Elektrody 4 mm to już na jakieś solidniejsze konstrukcje i nie na ten sprzęt, jakim dysponuję - działam na jakichś furtkach czy kratach okiennych na własny użytek, więc starcza, jak pisał Egojack, takie natężenie. 300 A to może mój teść na swojej samoróbce miał ustawione, jak kiedyś spawał zbrojenie pod fundamenty obory - opowiadał mi, jak działał na prętach powyżej 20 mm i nieraz zdarzało się mu gdzieś przepalić. Pomyślałem sobie, że może nieco koloryzuje, bo ta samoróbka raczej nie dałaby takiego prądu, ale ... gdy sam użyłem jej kiedyś do do spawania grubego stojaka z prętów sześciokątnych zdaje się 22 mm, to przyznam, że zmniejszałem pokrętłem na coraz mniejszy amperaż, a 5 mm elektrody po prostu rozpływały się. i pręty w oka mgnieniu się nadpalały. Jak pisałeś, jeśli ktoś spawa grubsze stale, potrzebuje zapasu, ale do amatorki to 160 A eta ocień horoszo :-)
Mam Dedrę DESi201 200A. Dla niej elektroda 4 mm to pikuś, już przy 120A pięknie startuje. Oczywiście dla głębszego wtopienia prąd należy podnieść.
Najwięcej jednorazowo (ciągiem) spawałem 17-toma elektrodami 4 mm dość długie spawy, prąd ca. 140A, i się nie wyłączyła.
Najwięcej jednorazowo (ciągiem) spawałem 17-toma elektrodami 4 mm dość długie spawy, prąd ca. 140A, i się nie wyłączyła.
Fajnie - moja mogłaby pomarzyć o takich parametrach spawania dla 4 mm elektrody.
kolego, moja rada. zanieś ją na złom. albo znajdź kupca i sprzedaj za tyle ile da (tylko pamiętaj że będzie cię za nią przeklinał
). poważanie ci mówię
Nie ma czego nosić na ten złom. Szesnaście lat używam maski trzymanej w ręku. Kiedyś poważnie myślałem o zakupie czegoś droższego ale jakoś się wyleczyłem. Dzięki za rady bo do końca wybiłeś mi z głowy przyłbicę.