pozdro Barnabowicz
Spawarka inwertorowa TIG, MMA
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- barnabowicz
Spawarka inwertorowa TIG, MMA
Witam! Szukam taniej spawarki inwertorowej TIG/MMA. Macie jakieś doświadczenie z takowymi spawarkami, na allegro znalazłem dedre za około 1000 zł i zastanawiam się czy warto to brać? Jak zawsze proszę o możliwie konkretne odpowiedzi a nie gdybanie i chybanie 
pozdro Barnabowicz
pozdro Barnabowicz
co do typu tig/mma to ci nieodpowiem , ale 2 lata temu w czasie montażu siadł mi inwektor
Snack (na gwarancji :mrgreen:0 i żeby dokończyc montaż pojechałem do ciapcioramy i kupiłem najtańszego inwektora ż Dedry.
niemam z nią najmiejszych kłopotów , 4 zasadówki pociągneła . Jest ona w tej samej obódowie co tig.
Snack (na gwarancji :mrgreen:0 i żeby dokończyc montaż pojechałem do ciapcioramy i kupiłem najtańszego inwektora ż Dedry.
niemam z nią najmiejszych kłopotów , 4 zasadówki pociągneła . Jest ona w tej samej obódowie co tig.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, 12:37 przez zk, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie też przymierzam się do zakupu tej Dedry, tylko w Castoramie – jest za 870zł. Z tego, co czytałem w necie, to ludzie nie mają z nimi problemów, i ogólnie zachwalają te spawarki. Czasami trafi się felerny egzemplarz(w końcu to Chińczyki), ale bez gadania wymieniają na inny. Do tego masz 3 lata gwarancji (przynajmniej w Castoramie).
Wpisz w google „dedra 200A” i wyskoczy Ci kilka tematów z forum „elektroda” tam jest dużo o tych spawarkach.
Wpisz w google „dedra 200A” i wyskoczy Ci kilka tematów z forum „elektroda” tam jest dużo o tych spawarkach.
spawarki bez tego nie mają wtyczki do sterowania i są wyposażone w zaworek gazu na uchwycie,łuk odpala sie przez potarcie, poza tym możesz podłączyć do prądu przykręcić uchwyt i przyłożyć elektrodą 4mm od palca (nie chwytaj sie masy!!!) i nacisnąć spust , łuk prowadzący przeskoczy do palca (nic nie boli)taki mini piorunek hehe
co do gwarancji , to ja też mam rockworth z ciastoramy za 850 zł
i dopiero w domu po rozpakowaniu sie okazało że na firme nie ma gwarancji w ogóle bo sprzęt nie jest przeznaczony do użytku profesjonalnego, pomimo to chodzi mi juz 3 lata czasami w bardzo ciężkich warunkach
co do gwarancji , to ja też mam rockworth z ciastoramy za 850 zł
i dopiero w domu po rozpakowaniu sie okazało że na firme nie ma gwarancji w ogóle bo sprzęt nie jest przeznaczony do użytku profesjonalnego, pomimo to chodzi mi juz 3 lata czasami w bardzo ciężkich warunkach
-
melonmelon
takie tam
myślę że powinniście pamiętać by spawarka na trybie mma posiadała:
hot start
anti stick
czasem sie może przydać arc force
należy spojrzeć w napięcie biegu jałowego, jeśli jest poniżej 80V może być problem ze spawaniem elektrodami np. er146 (a elektrody z castoramy działają przecież!!!), na to jest lekarstwo, używać elektrod er150 - działają poniżej 50v
tryb tig
przydałaby się funkcją wypełniania krateru - powolne wygaszanie łuku
jonizator musi być - nikt nie będzie pocierał o grafitową podkładkę
dobrze by było by reduktor był z rotametrem - łatwiej oszczędzać gaz
jeśli będziecie spawać bardzo cienkie rzeczy przydałaby się funkcja puls (ale to podraża)
regulowany czas podawania gazu przed zajarzeniem i po skończeniu spawania jest przydatny, ale da się bez tego żyć
należy patrzeć na sprawność
jest na tabliczce opis dla wykorzystania
np.
30% 150A
60% 120A
100% 80A
co to znaczy?
że spawając prądem 150A spawamy 3 minuty i 7 minut palimy papierochy (cykl dla spawarek liczy się 10 minut),
a to że można ciągnąć dłużej i spawarka się nie wyłączy?
oki, elektronika wytrzyma bo jest dobry wentylator
ale grzać się będą podłączenia, kable, masa kiedyś to się zemści
tak więc kupować odpowiednią do planów
do garażu spawać rowerek może być wsio ryba
spawać usługowo szkielety stalowe do prasek? coś mocniejszego
pozdro
hot start
anti stick
czasem sie może przydać arc force
należy spojrzeć w napięcie biegu jałowego, jeśli jest poniżej 80V może być problem ze spawaniem elektrodami np. er146 (a elektrody z castoramy działają przecież!!!), na to jest lekarstwo, używać elektrod er150 - działają poniżej 50v
tryb tig
przydałaby się funkcją wypełniania krateru - powolne wygaszanie łuku
jonizator musi być - nikt nie będzie pocierał o grafitową podkładkę
dobrze by było by reduktor był z rotametrem - łatwiej oszczędzać gaz
jeśli będziecie spawać bardzo cienkie rzeczy przydałaby się funkcja puls (ale to podraża)
regulowany czas podawania gazu przed zajarzeniem i po skończeniu spawania jest przydatny, ale da się bez tego żyć
należy patrzeć na sprawność
jest na tabliczce opis dla wykorzystania
np.
30% 150A
60% 120A
100% 80A
co to znaczy?
że spawając prądem 150A spawamy 3 minuty i 7 minut palimy papierochy (cykl dla spawarek liczy się 10 minut),
a to że można ciągnąć dłużej i spawarka się nie wyłączy?
oki, elektronika wytrzyma bo jest dobry wentylator
ale grzać się będą podłączenia, kable, masa kiedyś to się zemści
tak więc kupować odpowiednią do planów
do garażu spawać rowerek może być wsio ryba
spawać usługowo szkielety stalowe do prasek? coś mocniejszego
pozdro
Koledzy ja mam od 2 lat inwertor firmy KEMPPI 150A mówie wam rewelacje na zabezpieczeniu 16A przedłuzacz 25m i spawam elektroda 3,25 kratownice z dwuteownika 7mm scianka ,Dwa lata temu dość duzo za nią dalem bo aż 3200zł ale nie żałuje jestem zadowolony jeszcze ani razu mi sie kontrolka nie zapaliła ze jest przegrzana i nigdy mi sie nie wyłączyła. 
Witam ja pierwszy raz na forum szczerze polecam minarc 150 kemppi fachowa spawarka duzo kosztuje ale moim zdaniem nie zawodne urządzenie oprócz tego w zeszłym roku kupiłem migomat inwertorowy tez kemppi adaptive 180 idealna sprawa bardzo dużo spawam i nic kompletnie z nim się nie dzieje spawam aluminium nierdzewkę i stal czarną pozdrawiam subar7