NA PEWNO NIE UDA CI SIĘ ZROBIĆ CZEGOS TAKIEGO!!!
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Oj ale sie czepiliscie i rozwlekacie. Na początku tematu ktoś rzucił - zróbcie świecznik z kawałka szyny! i ktoś zrobił. To zabawa
Jak sie nie podejmujecie, to po co ta filozofia nad sensem ;P
Ogień płonący w twoim sercu, to i młot myśli w twojej głowie - to najpotężniejsza kuźnia. Świat jest twoim kowadłem.
-
samwieszkto
No to ja mam zadanie / pytanie.
Nigdy sobie z tym nie potrafię sensownie poradzić. Zawsze kończy się cięciem , spawaniem , sztukowaniem i szlifowaniem.
Jeśli ktoś potrafi to zrobić łatwo i szybko to bardzo proszę o zdlęcia i obszerne komentarze.
Zadanie brzmi :
Rurę fi42 lub podobną ( taką na pochwyt )
skuj w stożek na odcinku ok. 100cm.
Jak to zrobić żeby uniknąć zbytniego nawęglenia stali , bo zakładamy że rura ma służyć do dalszego kształtowania.
EDYTA :
Jak ktoś woli rozszerzać zamiast zwężać to mam też drugie podobne zadanie :
Jak drugi koniec tej rury ukształtować w "roztrąb" ( hiperboloidę obrotową ).
Też mam z tym zawsze problemy - tym większe im większe rozkucie.
Nigdy sobie z tym nie potrafię sensownie poradzić. Zawsze kończy się cięciem , spawaniem , sztukowaniem i szlifowaniem.
Jeśli ktoś potrafi to zrobić łatwo i szybko to bardzo proszę o zdlęcia i obszerne komentarze.
Zadanie brzmi :
Rurę fi42 lub podobną ( taką na pochwyt )
skuj w stożek na odcinku ok. 100cm.
Jak to zrobić żeby uniknąć zbytniego nawęglenia stali , bo zakładamy że rura ma służyć do dalszego kształtowania.
EDYTA :
Jak ktoś woli rozszerzać zamiast zwężać to mam też drugie podobne zadanie :
Jak drugi koniec tej rury ukształtować w "roztrąb" ( hiperboloidę obrotową ).
Też mam z tym zawsze problemy - tym większe im większe rozkucie.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2013, 14:45 przez samwieszkto, łącznie zmieniany 1 raz.
zacytuje pierwszy post tego tematu:
Na pewno nie uda Wam się zrobić świecznika z kawałka szyny kolejowej!
HA!
i drugi post tego tematu ( jego część )
koledzy mnie źle zrozumieli. W tym wątku nie opowiadamy czego to byśmy nie zrobili ...
do gadania są inne wątki, a ten jest żeby ludzi podpuszczać i wciągać do zabawy.
Nie gadać tylko pokombinować jak zrobić żeby się nie orobić, ażeby efekt był.
Więc - kiedy przestaniecie smolić, a weźmiecie się do roboty?
Przypominam -
wykuć ozdobną rame na obraz o wymiarach min. 40x50cm.
Materiał: wyłącznie pręty w jodełke.
Kto się podejmie?
Na pewno nie uda Wam się zrobić świecznika z kawałka szyny kolejowej!
HA!
i drugi post tego tematu ( jego część )
koledzy mnie źle zrozumieli. W tym wątku nie opowiadamy czego to byśmy nie zrobili ...
do gadania są inne wątki, a ten jest żeby ludzi podpuszczać i wciągać do zabawy.
Nie gadać tylko pokombinować jak zrobić żeby się nie orobić, ażeby efekt był.
Więc - kiedy przestaniecie smolić, a weźmiecie się do roboty?
Przypominam -
wykuć ozdobną rame na obraz o wymiarach min. 40x50cm.
Materiał: wyłącznie pręty w jodełke.
Kto się podejmie?
Ogień płonący w twoim sercu, to i młot myśli w twojej głowie - to najpotężniejsza kuźnia. Świat jest twoim kowadłem.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Tylko, że z Niklem jest fajna zabawa, a wyzwanie było rzucone jeszcze w takim okresie, kiedy człowiek chętnie klepnął coś dla zabawy by na chwilę oderwać się od zarobkowej roboty. A teraz trzeba olądać każdy grosz z obu stron
Siewca, zwróć uwagę, że Nikiel też zrobił świecznik z szyny. Główkuj jak zrobić ramę 
Kontakt 517355290
Oj no właśnie BANAN, .
Jak ja bym to zrobił? Ja bym się oparł na tradycyjnych wzorach, i motywach roślinnych dodatkowo : ) Rama byłaby raczej prosta - płaska i z wybitymi wzorami, a do tego opleciona jakimś cieńszym pretem z dorobionymi listkami. Chyba tak to widze.
Jak ja bym to zrobił? Ja bym się oparł na tradycyjnych wzorach, i motywach roślinnych dodatkowo : ) Rama byłaby raczej prosta - płaska i z wybitymi wzorami, a do tego opleciona jakimś cieńszym pretem z dorobionymi listkami. Chyba tak to widze.