Może ktoś pokażać jak zrobić kiść Winogrona

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

Może ktoś pokażać jak zrobić kiść Winogrona

Post autor: kseroks1 » 03 maja 2011, 12:17

Witam
Zastanawiam się jak krok po kroku zrobić kiść winogrona 3D do tej pory kupowałem takowe a może taniej wyjdzie klepnąć samemu w wolnej chwili tylko nie wiem jak się do tego zabrać doradźcie coś.
pozdrawiam kseroks1

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 03 maja 2011, 21:16

Akurat robimy z harlemem gronka - jeśli poczekasz to machniemy parę fotek jak to się u nas robi... Jest to dość żmudne zajęcie i dziennie nie złożysz więcej jak 10-12 gron - ale warto to zrobić samemu dla efektu i satysfakcji klienta i swojej ;-) .
Powiem tak - kulki są tanie - my akurat do budowy gron używamy kulek fi 15mm jako najmniejsze wypełniacze oraz fi 20mm i fi 25 jako podstawowych. Do każdej kulki spawamy drut (najlepiej spawalniczy fi3 i fi4mm - bo jest prosty i czysty) w odcinku jakieś 10-15cm - dlatego taki długi bo się go dobrze trzyma podczas spawania do kulek.
Następnym etapem jest już właściwe składanie grona.
Wybieramy kulkę z długim ogonkiem i do niej dospawujemy kolejne skracając wcześniej im ogonki . Należy spawać różne kulki aby grono miało naturalny wygląd...
cdn.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2011, 23:28 przez Salaputro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

Post autor: kseroks1 » 04 maja 2011, 12:12

No to świetnie trafiłem czekam na fotki
pozdrawiam 8)

dara

Post autor: dara » 04 maja 2011, 22:30

A jak byś chciał ekstremalnie to kulki możesz z rurki gilotynką wykonać.Ale to chyba już dla wymierających.

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 04 maja 2011, 23:27

cdn.
Oto obiecane zdjęcia z procesu składania gron winogronowych:
etap pierwszy - elementy składowe

Obrazek

etap drugi - spawanie wcześniej przygotowanych elementów

Obrazek

część gron , które wykonaliśmy jest nakładana na blachę skrzynki gazowej i dlatego są płaskie z jednej strony jak płaskorzeźba ;-) (widok od spodu)

Obrazek

a tak wyglądają już poskładane na gotowo...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak to mniej więcej wygląda - każde grono jest inne...

Jeszcze jedno - jak już jesteśmy na górze grona to wtedy zostawiamy trzy-cztery ogonki od kulek dłuższe i je zaspawujemy na całej długości - po spawaniu tak powstały ogonek jest rozgrzany do żółtego i wtedy bierzemy go na kowadło i przekuwamy w jednorodną gałązkę... Jeśli okaże się , że z góry widoczne są spawy między ogonkiem a kulkami to można to zamaskować listkiem lub małym oplotem zamocowanym jak wyżej i zaklepanym....
I to by było na tyle...
Powodzenia.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 05 maja 2011, 00:08

Jedno z moich pierwszych gronek, z liśćmi gotowymi, ewidentnie widać brak umiejętności patynowania... (wstyd) ale chodzi o budowę kiści

Obrazek
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 05 maja 2011, 07:28

Właśnie Marcin - kształt grona jest dobry - tylko kulki za równe są.... i liście są lewą stroną do przodu - ale to już tam takie tylko moje spostrzeżenie.... ;)

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

Post autor: kseroks1 » 05 maja 2011, 09:24

Wielkie dzięki Salaputro za rozwianie tajemnic co do produkcji gron w sobotę postaram się kupić gdzieś kulki stalowe różnych rozmiarów i coś zmajstruję w miarę czasu.
pozdrawiam i dzięki

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 05 maja 2011, 12:01

@Salaputro - może nie najlepsze zdjęcie ale używałem 2 rozmiarów śrutów, co do reszty to jak wspominałem początki i tak bym teraz tego nie zrobił, ale chodzi o grono ;]
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 05 maja 2011, 12:21

Teoretyzuję ale może fajny efekt mógłby wyjść gdyby kilka kulek nagrzać i lekko "zjajowacić" na kowadle. Takie szybkie pyk pyk... Co o tym myślisz Salaputro?
Obrazek

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 05 maja 2011, 19:21

A ja myślałem że wszyscy kulki kują ze złomu.

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 05 maja 2011, 19:27

Wszystko można prezesie dyrektorze drogi, można kulek nie spawać tylko nawiercać wiertłem o mniejszej średnicy niż drut na ogonek i tak spreparowaną kulkę rozgrzać ,drut wcisnąć i jak wystygnie to trzyma jak diabli a połączenie jest super sterylne... można kulki odkuć ręcznie , każdą inną jedne kuliste a inne jajowate - efekt będzie też fajny....można - my robimy akurat tak - i tyle :) ....

ODPOWIEDZ

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”