palenisko gliniane na węgiel drzewny przeworsko-miskowe.

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Lucius Ebola
Kontakt:

Post autor: Lucius Ebola » 16 wrz 2009, 21:50

Palenisko ma służyć do noży głównie. Zrobiłem głębokie, bo się naczytałem, że warstwa grzejąca ma mieć min. 10 cm i wtedy się materiał kładzie na wierzch i zasypuje - wtedy żar ma wystarczającą energię do nagrzania przedmiotu i nie ma nadmiaru tlenu, który zendruje. Żeby się ta górka nie rozsypywała to położę po cegle po bokach i wtedy nawet miecz mogę robić.
A jak się robi taki miech japoński? Dobry by był, bo raz, że wtedy niezależny od prądu będę (a palenisko było planowane jako przenośne i na pokazy, w razie by się co zdarzyło), poza tym bardzo kowalsko i specjalistycznie wygląda, a jak się przy ludziach to postawi to się liczy (tylko jak do ludzi to tę miskę jakoś zasłonie blachą albo co).
Sopik nie masz jakiegoś linka do tutoriala z takim miechem?

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 17 wrz 2009, 10:30

http://mutsu-no-kuni.com/japanese_bellows.htm

na dnie w skrzyni znajduje sie szyba i po niej slisga sie ta brązowa płyta.plyta jest obita futerkiem, przez co latwiej sie slizga po szkle. ot cala filozofia.

tu masz plany:
http://www.twinoaksforge.com/BLADSMITHI ... ELLOWS.HTM
na tej stronie jest tez tutorial jak zbudowac palenisko japonskie i jak wypalac wegiel.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

sopikkopf
Kontakt:

Post autor: sopikkopf » 17 wrz 2009, 18:44

http://reidojo.com/forum/viewtopic.php?t=1337 to jeszcze.
miałem sobie zrobić kiedyś taki ale jakoś nie zrobiłem...teraz raczej sobie najpierw sprawie europejski bo starożytnego kowala chcem rekonstruować (rzymskiego zapewne).

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 13 paź 2009, 13:57

Witaj.
ciekaw jestem czy rurkę od nadmuchu umieściłes też na ukos jak u pana Sławińskiego. Ciekaw jestem co takie ustawienie daje. Ze zdjęcia wydaje mi sie, że wylot jest troszkę wyżej niz na rysunku "Płatnerza". Myślę że trawa czy inne plewy trzymają tylko w początkowym okresie schnięcia. Przy pracy słoma przy powierzchni gliny powinna się i tak wypalic tworząc pory.Głównym zadaniem jest chyba tworzenie porów w miąższu paleniska czyli to samo jak współczesna ceramika budowlana. dłużej "trzyma" ciepło. myśle też że peknięcia o ile w czasie pracy nie odpadają i nie kruszą się nie bedą przeszkadzac. W średniowiecznym przepisie na piec do wytopu jest jako dodatek stosowano konskie łajno (czyli taka drobną sieczkę).

HOWGH

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 13 paź 2009, 14:51

fuj! :-P
skosnie ustawienie rurki daje mikro trąbę powietrzną:) taka cyrkulacja zapewnia wyższą temperaturę i nawet w malutkim palenisku mozna stopic zelastwo(co sie przydaje jak komus potrzeba szybko naweglic stal).
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
pomocnik94

Post autor: pomocnik94 » 13 mar 2010, 13:42

Witam!
Jak tam spisuje się kotlina miskowa?

Ali27

Post autor: Ali27 » 13 lis 2011, 18:06

Nikiel nie fuj to nic strasznego. Ale problem z tym łajnem bo w okolicy nikt koni nie trzyma. Ale może jak spotkam na drodze jakiegoś chłopa to się za nim przejadę to może coś mi "skapnie" :mrgreen:, ale mam pytanie odnośnie miecha pudłowego. Jak to zrobić? bo ze schematów nic nie rozumiem, powiedzcie chociaż jak to działa

Belizariusz

Post autor: Belizariusz » 14 sie 2014, 13:33

jak zrobiłeś dmuchawę??

ODPOWIEDZ

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”