Na wstępie chciałbym powiedzieć że w temacie kowalstwa jestem praktycznie zupełnym biszkoptem, a do założenia konta skłoniło mnie pragnienie
zdobycia wiedzy na temat postarzania/patynowania/oksydowania/nadawania antycznego wyglądu elementom metalowym. Mam nadzieję że temat zakładam w odpowiednim dziale.
Po długich poszukiwaniach i eksperymentach w temacie postarzania miedzi i jej stopów przyszedł czas na elementy w kolorze starego srebra.
Na zdjęciu poniżej znajdują się dwie klamry. Jedna z nich jest chyba na pewno stalowa - ma piękny antyczny odcień, druga natomiast jest z
niklu lub pokryta niklem i świeci się jak psu... obroża.

Marzę o tym aby nadać jej matowego i ciemniejszego charakteru, żeby wyglądała na starą.
Sposobem jaki przychodzi mi do głowy aby efekt taki uzyskać to najpierw zmatowić (zsatynować) wełną stalową. Później natomiast myślałem żeby
użyć preparatu jak stąd: http://allegro.pl/oksyda-perfekt-do-sta ... 24602.html" onclick="window.open(this.href);return false; jednak w słabszym roztworze i na krótko,
aby kontrolować całą reakcję (żeby nie przedobrzyć, ponieważ nie chcę całej czarnej).
Czy sposób ten może wypalić?
Macie jakieś sprawdzone metody aby taki efekt uzyskać?
Tutaj jeszcze jeden przykład pożądanego efektu.

Pozdrawiam.