Kilka porad dla zielonych...

nauka podstawowych technik i operacji kowalskich

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Pyiter
Kontakt:

Kilka porad dla zielonych...

Post autor: Pyiter » 06 mar 2012, 23:17

Witam wszystkich,
od kilku miesięcy bawię się z kowalstwem(ot kilka godzin po szkole :P )
jak to zwykle bywa na początku brak mi wiedzy i narzędzi,
dlatego mam kilka pytań,myślę ze nie tylko ja chciałbym znać odpowiedź ;)
po pierwsze, macie jakieś porady jak zamocować kowadło do pieńka?
próbowałem za pomocą haków gwoździ i wkrętów ,jak na nieszczenienie posiadam bardzo twardy pieniek i ciężko cokolwiek w niego w bić a jak już się uda to wszystko łącznie z wkrętami odpada albo całkiem się luzuje :/ :/ :/ dotychczas jakoś sobie radziłem ale po każdej godzinie pracy musiałem poprawiać.....
2.jak zgrzać dwa elementy??prosił bym o jakiś poradnik dla C.K.M(ciężko kapujących mózgownic :P )
3.jak rozpoznać gatunek,ziarnistość(???wtf)a może raczej po prostu zdatność metalu do obróbki
4.jak nawęglić i zahartować stal(bardzooo ważne i na dodatek nic o tym nie widzę :/ )
5.jak otrzymać stal sprężynową(jeśli idzie ją wykuć to spoko,a jeśli trzeba kupić to czym chemicznie sie ona wyróżnia ).....
Za wszystkie błędy przepraszam i proszę o poprawienie, a jeśli nie ten dział(wydaje mi się że dobry no ale...)to proszę o przeniesienie.
Ps.z wujkiem google znam sie dobrze,możliwe z po prostu źle dobieram hasła... :( a i jeszcze wolał bym żeby były to jakieś proste metody,bez boraksów i innych diabelstw(na to przyjdzie czas później)oczywiście jak trzeba to trzeba ;)
Z góry dzięki wszystkim.
pozdro

Pyiter
Kontakt:

Post autor: Pyiter » 06 mar 2012, 23:58

W dziale obok jest też temat z kowadłem ale tamte bardzo sie różni od mojego,ja mam 2 rożne z czterema dziurami bardzo lekkie(jakieś 5-15 kg),a o ile pamietam im lżejsze tym bardziej wibruje :/

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 07 mar 2012, 00:03

ło la boga!:)
Ho ho !

hmm.
Ciężko zacząć z taki zestawem pytań.
1. bierzesz pręta i kujesz z niego szpilkę. Czyli kujesz "śpic". pręt 8:) zrób takie 4 szpilki po 30cm każda. wpindol to w klocek. Nie ma siły żeby latało.
jak lata to zrób jeszcze 4:)

2. zgrzewanie sobie odpuść, albo wpisz sobie hasło forge welding na yt. Albo złóż pręta na pół, nagrzej do iskier i pizgaj z całej siły. Powinno się zgrzać. jak nie masz boraksu, to może piasek kwarcowy, butelkę w proszku, albo szklaną watę?

3. Trzeba zajrzeć do książki. Poradnik ślusarza, albo jakieś takie do zawodówki. Tak poczytaj co to ziarno, gatunek, wtf itp:P

4. To zależy co chcesz nawęglać. jak nóż, to wkładasz nóż z węglem w gline i zostawiasz na palenisku na kilka godzin. Np.
O hartowaniu to poczytaj w dziale z nożami. Albo tez również w książce. Albo na tym forum, albo na knives, pl, albo na budo. Zacznij czytać forum. jak na tym nie ma, to zerknij na stare forum kowalskie.
generalnie grzejesz metal, aż magnes przestaje się kleić i studzisz w wodzie albo w oleju itd. Zależy jaką masz stal.
5. musisz sobie wybudować hutę:P albo ze złomu resor wytargać, albo na hurtowni kupić.

Zacznij czytać forum. Najlepiej dział który Cię interesuje. Pisz i pytaj o konkretne rzeczy w konkretnych tematach. Tak jest najłatwiej i najszybciej
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Pyiter
Kontakt:

Post autor: Pyiter » 07 mar 2012, 08:14

próbowałem już z tymi szpilami,ale metal był nie utwardzony i wszystkie się na tym twardym pniaku powyginały w ślimaki,a jak jakąś udało mi się wbić to końcówka się lekko odginała i całe kowadło chodziło :/ :/ :/ min dlatego pisze o hartowaniu i nawęglaniu oraz o ziarnach,nie wiem jak rozpoznać
materiał który sie na to nadaje i jak taka szpile utwardzić.
Poprzednie wykułem ze ścinek stalowej płyty(biegałem po piwnicy i szukałem odpadków)
przekrój ok 7,5 cm ledwo mi w dziury od kowadła wchodziła, nie mam odkówek wiec była kanciata.
chyba rzeczywiście muszę uściślić te pytania
No to jak utwardzic te szpile ewentualnie jak poprawnie wykonac mając tylko kowadło(małe bo małe na szpilki chyba starczy :P )cążki do wyrywania gwoździ,przecinak przebijak. :(
dzieki za pomoc :D

Awatar użytkownika
sdr3

Post autor: sdr3 » 07 mar 2012, 08:31

Gwoździe do kowadła zrób z pręta zbrojeniowego. Nawet bez hartowania powinny dać radę.

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 07 mar 2012, 09:00

nawęglanie se odpuść na razie. Hartowanie i ziarna znajdziesz w dziale Nożownictwo.
Szczerze mówiąc to kuty gwóźdź nawet z miękkiej stali powinien być na tyle sztywny, żeby się nie wyginać... Szczególnie jak na końcu przeklepiesz na zimno, to chyba jedyny sposób żeby zwykły pręt utwardzić.

Ze zgrzewaniem to tak jak mówi Nikiel :P robisz pakiet lub składasz pręt/płaskownik na pół, grzejesz na maxa do białego aż iskierki idą i walisz młotkiem :P Zwykła stal powinna się zgrzać, ze stalą węglową na noże już potrzeba boraxu
:evil:

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 07 mar 2012, 09:58

Przyjacielu Pyiter. Niby kto pyta nie błądzi ale... leń jesteś. Czytaj forum. :)
Obrazek

dara

Post autor: dara » 07 mar 2012, 16:29

a może masz klocek z czarnego dębu? :D

nawierć dziury o średnicy połowy szpilki i po ptokach.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 07 mar 2012, 16:34

Możesz też przepalić (szybciej jest)
Lepsze jest wrogiem dobrego

Pyiter
Kontakt:

Post autor: Pyiter » 07 mar 2012, 17:29

Dzieki za rady spróbuje tak zrobić,napisze co mi wyjdzie.Co do przeglądania postów to forum znalazłem wczoraj ,skończyłem na razie działy bhp i abc no i zacząłem ten wyżej abc(nie pamiętam nazwy ,za inne sie nie brałem bo chyba i tak nic nie zrozumiem:P )wiec wybaczcie mi te pytania,a co do pniaka to jest on rzeczywiście dębowy :D

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 07 mar 2012, 17:35

To może skocz do sklepu po 4 gwoździe i będziesz miał problem rozwiązany

ODPOWIEDZ

Wróć do „ABC - PODSTAWY KOWALSTWA - basic techniques”