Witam
Doradzcie mi jaka jest najlepsza metoda na skręcanie metalowych prętów ? skręcać na zimno czy je pierw zaczerwienić, ma znaczenie ile razy się skręci ten pręt.
Pozdrawiam
Zaciśnij pręt w imadło, załóż na niego łapę z otworem i kręć. Oczywiście na zimno. W lewo, w prawo jak będziesz potrzebował. Kręcąc tą metodą, pręt lekko się poprzegina więc po całej operacji trochę trzeba go wyprostować. Jak dojdziesz do wprawy to będą wychodziły proste.
Zależy ile ci bozia miąchów dała. Ja 16mm kwadratowy kręciłem i myślę, że dwunastką sobie poradzisz. Jeżeli chcesz dokręcić mocniej, a nie idzie to wrzucasz do paleniska zagrzewasz, zniwelujesz naprężenia i dalej jedziesz. Najlepiej to se kup skręcarkę na allegro, taką ręczną albo wykonaj ją we własnym zakresie.
hehe coś trzeba w końcu robić, tylko znowu problem bo nie mam przekładni takiej albo bym pojechał na złom samochodowy.
A zdała by tam egzamin zębatka rowerowa duża i mała i połączone łańcuchm ???
Tego typu urządzenia oglądam na allegro od kilku lat i wiele z nich posiada przekładnię ze zwykłych rowerowych zębatek. Do pręta 20-ki to nie podejdzie ale z 14-ką nie powinien mieć problemów.
Za parę dni powinna być gotowa bo to nie mam cudów żadnych takie coś zrobic, tylko jedna zecz mnie martwi bo ten pręt będę skręcał 4 śrubami tylko jak tam bęzie duża siła i czy te śruby wtrzymają przy pręcie 14 mm, a może lepiej będzie zrobić z blchy 10mm powycinać kwaraty a w środku w nich jeszcze wyciąć otwory na pręt 10mm 12mm i 14mm i tylko zakładać jakie będą potrzebe.
Czyli sam doszedłeś do wniosku, że istnieją dwie proste możliwości mocowania. Przy śrubach nie obawiał bym się tego, że nie utrzymają pręta, tylko tego, że się ich końce rozklepią. Jak dasz twarde śruby to nie będzie problemu, tylko nie jakieś tam 6 mm. Drugi sposób jest skuteczniejszy, przynajmniej tak uważam.
N mi sie też wydaje ze drugi skuteczniejszyale też trzeba będzie te kwadraty jakoś zamocować bo jak bedę je zmieniał to napwno nie przyspawie tego bo to musi byc do wyciągania czyli została opcja ze te kwadraty też msza byc przykręcone śrubami.
Totals
Liczba postów: 111828
Liczba tematów: 5747
Total Announcements: 5
Total Stickies: 32
Total Attachments: 24976
Topics per day: 1
Posts per day: 18
Users per day: 1
Topics per user: 2
Posts per user: 33
Posts per topic: 19