Tabela stali dla początkujących

nauka podstawowych technik i operacji kowalskich

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
MD_ZERO

Tabela stali dla początkujących

Post autor: MD_ZERO » 28 wrz 2015, 10:58

Chciał bym zrobić i udostępnić tabele z stalami jakie mogą używać na początek oraz później
już po pierwszych krokach ludzie zaczynający przygodę

przydało by się podzielić na grupy

-nisko węglowe : (jak o nią pytać przy zakupie oznaczenie?) , na złomie możne występować w ....... nisko węglowa nadaje się np na zdobienia bram a na noże już nie itd
dodatkowo na podstawie waszego doświadczenia dodatkowa informacja czy dana stal może się łączyć z inna (o większej zawartości węgla ) bo np jedna straci swoje wartości przegrzeje się a druga dopiero bd gotowa go wykuwania tak wiec zamiast samemu popełniać błędy możemy się ustrzec korzystając z waszego doświadczenia .
takie małe wsparcie :facepalm:

-średnio węglowe

-wysoko węglowe

każdemu na starcie możne się taka tabela przydać i szczerze sam bym chciał sobie taka wydrukować i powiesić puki nie zapamiętam tego na pamieć

opisując to należało by kierować się ze będzie z tego korzystać osoba która nie ma z tym styczności od dawna ani an co dzień

ja natomiast widzę w tym sens bo będę mógł od razu ocenić czego mi trzeba gdy wena natchnie na jakiś nóż albo miecz

mam nadzieje ze to nie jest aż tak chaotyczne i jakoś dojdziemy do tego co próbuje tu przekazać
,, Rozpalone ogniem serce z piersi się wyrwało, uwięzione w ciele ludzkim tak bardzo cierpiało.
Ogień, który je rozpalił - nigdy nie przygaśnie, rozklepane na kowadle świeci coraz jaśniej. "

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 28 wrz 2015, 11:42

dwa tematy niżej wstawiałem obrazek Obrazek Tutaj masz ze złomu. Stale nisko węglowe to stale mające małą zawartość węgla- wysoko węglowe duża.. tak najprościej. Jak ma mało węgla to nie zahartujesz. nóż- stal narzędziowa do pracy na zimno, np piły tartaczne (bez widii) resory tez się nadadzą.
Z tym zgrzewaniem stali to est tak że w mieczach jeśli robisz z kilku stali to miękką dajesz na rdzeń a coś wysokowęglowego na ostrze. Jeśli robisz dziwer i to raczej dobierasz dwie(lub więcej) stali o podobnej temperaturze hartowania.
Wszystko jest na forum trzeba poszukać ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ABC - PODSTAWY KOWALSTWA - basic techniques”