Znalazłem ciekawego kowala z Węgier (chyba )
Polecam
https://youtu.be/NMYSmF079qk
Filmy węgierskiego kowala
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Filmy węgierskiego kowala
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Re: Filmy węgierskiego kowala
Wedle mienia jeden z lepszych pokazów odpuszczania ciepłem zwrotnym
Tak, i co ciekawe, robił to na kilka razy. Ja, gdy taki sposób wykorzystywałem, to na raz. Pojawił się kolorek nalotowy i ciach w wodę...
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Ja tak samo
Gdzieś czytałem (czy słyszałem - pamięć ulotna) , że od momentu osiągnięcia odpowiedniej barwy/temperatury części odpuszczanej należy policzyć 30 sekund i ostatecznie schłodzić.
Myślę, że to być dobra metoda przy odpuszczaniu części o większej masie, w której ciepło powrotne rozchodzi się wolniej. W środowiskach w których ciepło zwrotne rozchodzi się zbyt szybko ta metoda może raczej nie zadziałać i dojdzie do odpuszczania o skalę wyżej niż planowane, a np. przy założonym odp. wysokim, wyżej to już tylko jest Opatrzność
Może ktoś się wypowie, kto ma większe doświadczenie w tej dziedzinie.
Gdzieś czytałem (czy słyszałem - pamięć ulotna) , że od momentu osiągnięcia odpowiedniej barwy/temperatury części odpuszczanej należy policzyć 30 sekund i ostatecznie schłodzić.
Myślę, że to być dobra metoda przy odpuszczaniu części o większej masie, w której ciepło powrotne rozchodzi się wolniej. W środowiskach w których ciepło zwrotne rozchodzi się zbyt szybko ta metoda może raczej nie zadziałać i dojdzie do odpuszczania o skalę wyżej niż planowane, a np. przy założonym odp. wysokim, wyżej to już tylko jest Opatrzność
Może ktoś się wypowie, kto ma większe doświadczenie w tej dziedzinie.