Mirkowska kuźnia

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Maciejka

Post autor: Maciejka » 14 sie 2013, 22:48

W porządku, to już nie offtopujmy.

Maciejka

Post autor: Maciejka » 15 sie 2013, 21:40

Obiecane zdjęcia kotliny :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I jedno zdjęcie osadzonego imadła :

Obrazek

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 15 sie 2013, 21:43

Wiem , że ściana moze przeszkadzać , ale czy ten wentylator nie za blisko kotliny ? Ja mam kruciec taki z 10 cm a mimo wszystko temperatura przechodzi na obudowę wentylatora

Maciejka

Post autor: Maciejka » 15 sie 2013, 22:04

Być może masz racje, jednak nie robiłem z nim nic przez cały czas od początku działania a kułem przed przeprowadzką na tej kotlinie wiele razy i nic się nie działo. Tak że nie widziałem potrzeby zmian. Jednak nie sprawdzałem czy się grzeje, ale może warto zwrócić na to uwagę.
Dzięki za uwagę ;)

Maciejka

Post autor: Maciejka » 19 kwie 2014, 23:16

Powitać
W przypływie funduszy chciałbym zaopatrzyć się w małe palenisko gazowe do grzania blach. Gdzieś na forum już takie widziałem ale choćby i za chiny to nie mogę znaleźć. Było zbudowane z wykorzystaniem palnika szanownego Kolegi Janusza. Interesuje mnie konstrukcja na propan-butan a nie na tlen. Na moje małe potrzeby szkoda zapędzać się w tak duże koszty.

Zwaracam się z uprzejmą prośbą do forumowiczów o pomoc w odnalezieniu czegoś takiego lub poddaniu pomysłu budowy.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 19 kwie 2014, 23:23

W dziale narzędzia są tematy odnośnie budowy piecyka gazowego . Ja zastosowałem butlę gazową , ale można i gaśnicę do tego celu wykorzystać , redukując tym samym zapotrzebowanie na gaz , a zasilić maluchem , w który można się zaopatrzyć u BANANA .

Maciejka

Post autor: Maciejka » 19 kwie 2014, 23:32

Tak tak, widziałem te tematy. Ale ten piecyk był właśnie zrobiony nie z butli. To był palnik a pod nim taki jak gdyby tależ coś zupełnie małego na wysokim stelażu . Ciężko mi to opisać konkretniej.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 20 kwie 2014, 11:48

Maciejka, Jeżeli ciężko ci opisać to skopiuj link ze strony gdzie widziałeś piecyk i wklej do tekstu, w którym próbujesz coś wytłumaczyć.

Maciejka

Post autor: Maciejka » 20 kwie 2014, 14:28

Problem w tym że gdybym wiedział gdzie to jest to nie prosił bym o pomoc ...

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 20 kwie 2014, 14:40

To był taki talerz na trójnogu z pokruszonym szamotem na nim, a nad tym zawieszony palnik chyba.

Banan taki przedstawiał w wątku z paleniskami gazowymi, musisz przeglądnąć dokłądnie.

Maciejka

Post autor: Maciejka » 17 wrz 2014, 17:34

Dzisiaj zakończyłem pracę nad nowym piecem. Nie jestem co prawda wprawnym murarzem, kucie to hobby a budowa pieca była dobrą zabawą. Pod koniec weekendu albo w przyszłym tygodniu zobaczę jak grzeje.
Obrazek
Obrazek
niestety z racji braku pomysłu i umiejętności reszte nierównego " blatu postanowiłem uzupełnić wylewką odseparowaną od kotliny zaprawą szamotową. Zobaczymy jak sie to spisze.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”