Witam, chciałbym wam pokazać kowadło które znalazłem w starym warsztacie mojego dziadka, odnowiłem jak mogłem, wydaje mi się że będzie dobre, ma około 70-80cm
Muszę teraz znaleźć coś z czego mógłbym zrobić palenisko, jakieś pomysły, sugestie? Czego powinienem szukać, za czym mam się rozglądać?
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam. Na Forum w dziale Narzędzia znajdziesz bardzo wiele tematów dotyczących palenisk:
prymitywnych i bardzo zaawansowanych, szukaj i czytaj, czytaj i szukaj. Uprzedzając z innymi pytaniami postępuj identycznie, na naszym Forum jest prawie wszystko na temat kowalstwa.
Trochę się pewnie namęczył ale czy aż tak dużo? Kształt wypalony, a reszta doszlifowana kątówką. Max godzina roboty. Chyba, że zabawa polegała na docinaniu ręczną piłką ramową no to zabawa przednia i bąble na łapkach też piękne.
Kajman, zwróć uwagę na krawędzie bitni.
Jedna krawędź powinna być zaokrąglona a druga tworzyć
kąt prosty schodząc w dół.
Chodzi mi o to żebyś przypadkiem nie zeszlifował nieopatrznie
tej z kątem prostym.
Nie musisz całego boku szlifować, wystarczy jak zrobisz sobie odcinek długości ok, 10 - 15 cm.
Zaokrąglone krawędzie z obydwu stron są wskazane np. przy kuciu kleszczy, nie trzeba wtedy skakać z jednej strony kowadła na drugą.
A co do paleniska, jak masz dostęp do spawarki i złomu, to zrobisz sobie porządne za kilka dych + koszt dmuchawy. Na Forum pomysłów na palenisko własnej konstrukcji jest pełno, tylko poszperać
Dara pisze:No nie za bardzo,w przypadku robienia kątownika wskazany byl by cały bok.
Jak będzie miał ochotę robić kątownik, to sobie doszlifuje.
A poza tym, przy tak małej masie kowadła i w pojedynkę, byłaby to raczej upierdliwa robota.
No chyba że z blaszki
Totals
Liczba postów: 111828
Liczba tematów: 5747
Total Announcements: 5
Total Stickies: 32
Total Attachments: 24976
Topics per day: 1
Posts per day: 18
Users per day: 1
Topics per user: 2
Posts per user: 33