kuźnia Naegling
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Za silny nie, apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Po doświadczeniach z budową pierwszej z pewnością nabierzesz ochoty na kolejną większą konstrukcję, a silnik już będziesz miał.
Te obroty to standard oczywiście będą zależne od wielkości koła na silniku.
Ja wolę mniejsze obroty, czyli mniejsze koło, a większa moc.
Po doświadczeniach z budową pierwszej z pewnością nabierzesz ochoty na kolejną większą konstrukcję, a silnik już będziesz miał.
Te obroty to standard oczywiście będą zależne od wielkości koła na silniku.
Ja wolę mniejsze obroty, czyli mniejsze koło, a większa moc.
Jutro się po niego wybieram jak i po profile myślę że tak z 2-3 m wystarczy.Na podstawę dam kątowniki i grubą blachę.Czy gumowe podkładki pod silnik zamortuzują część tych nieporządanych drgań?
Czy warto zastosować pdzełożenie pasowe aby zmniejszyć obroty? Nigdy nie pracowałem na takim urządzeniu stacjonarnym.Jakie gradiacje pasów były by najbardziej odpowiednie na początek?
Czy warto zastosować pdzełożenie pasowe aby zmniejszyć obroty? Nigdy nie pracowałem na takim urządzeniu stacjonarnym.Jakie gradiacje pasów były by najbardziej odpowiednie na początek?
Podkładki nie wiem, możesz spróbować.
Regulacja obrotów była by super, ale nie na początek .
Gradacje pasów takie jakie używasz i masz sprawdzone przy szlifowaniu fleksem.
Do naciągu zastosowałem płaskownik 6mm , który naciąłem parę razy obok siebie na rożne głębokości. Pozwala niwelować małe różnice w pasach. I pamiętaj o sprężynie.
Mam nadzieję, że Ty wymyślisz bardziej eleganckie rozwiązanie.
Regulacja obrotów była by super, ale nie na początek .
Gradacje pasów takie jakie używasz i masz sprawdzone przy szlifowaniu fleksem.
Do naciągu zastosowałem płaskownik 6mm , który naciąłem parę razy obok siebie na rożne głębokości. Pozwala niwelować małe różnice w pasach. I pamiętaj o sprężynie.
Mam nadzieję, że Ty wymyślisz bardziej eleganckie rozwiązanie.
Duże i długie pewnie takie montuje się na stelażu i pod ziemie luzem wpuszcza z początku myślałem że to jest jakaś nóżka do robiona ale jednak nie.Strasznie te elementy wyglądały takie przesadziście grube.
Kleszcze kupiłem z myślą korzystania i na wzór wykonał sobie mniejsze takie do małych elementów.Spotkałem.się jeszcze z takimi dziwnymi kleszczami podobne do kombinerków tylko dużo większe i sztrasznie to grube i ciężkie jak na zwykłe było czy to były jakieś kleszcze zaciskowe np do skręcania dużych przekrojów?
Kleszcze kupiłem z myślą korzystania i na wzór wykonał sobie mniejsze takie do małych elementów.Spotkałem.się jeszcze z takimi dziwnymi kleszczami podobne do kombinerków tylko dużo większe i sztrasznie to grube i ciężkie jak na zwykłe było czy to były jakieś kleszcze zaciskowe np do skręcania dużych przekrojów?
Czas najwyższy zabrać się za przygotowania do zimy i budowę pierwszej szlifierki faśmowej.
Pozbierałem już część materiałów oraz znalazłem 2 sprawne silniki.
Pierwszy jest na siłę ,1450obr/m i moc znamionowa 1,5 kW.Do mojej szlifierki był by to za mocny silnik więc szukałem słabszego silnika i znalazłem silnik o mocy 0,75kw 1450obr/m 230V z dodatkową cewką.Czy taki silnik będzie odpowiedni. Jakie są standardowe szerokości taśm ściernych? Dostałem kilka rolek od samochodów i nie wiem czy nie będą za wąskie myślałem aby 2 połączyć ze sobą.
Pozbierałem już część materiałów oraz znalazłem 2 sprawne silniki.
Pierwszy jest na siłę ,1450obr/m i moc znamionowa 1,5 kW.Do mojej szlifierki był by to za mocny silnik więc szukałem słabszego silnika i znalazłem silnik o mocy 0,75kw 1450obr/m 230V z dodatkową cewką.Czy taki silnik będzie odpowiedni. Jakie są standardowe szerokości taśm ściernych? Dostałem kilka rolek od samochodów i nie wiem czy nie będą za wąskie myślałem aby 2 połączyć ze sobą.
Narazie szukam odpowiedniej ,myślałem że wykorzystam rolkę od pasa transmisyjnego z wałkiem od krajzegi jednak trochę za szeroka będzie.Ma szerokość około 12 cm na wałku długości prawie 1 m
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 18:09 przez Naegling, łącznie zmieniany 1 raz.
W poniedziałek planuje zakończyć kucie swojego dziwadła.
W sobotę skończyłem stelaż do swojego urządzenia do odkuwania zbrocza.W jaki sposób zrobić aby wytłaczaćzbrocze o różnej szerokości myślałem aby zastosować różne matryce.Poza tym wpadłem na pomysł aby zrobić wymienne ramię i zrobić także podcinak i przebijak np w kształcie stożka.Kuję sam więc takie urządzenie na początek myślę że wystarczy.Poniżej kilka zdjęć przed spawaniem i przed"upancernieniem" całej konstrukcjii.Całośc planuję zamocować na ospbnym pieńku w podobny sposób jak kowadło
W sobotę skończyłem stelaż do swojego urządzenia do odkuwania zbrocza.W jaki sposób zrobić aby wytłaczaćzbrocze o różnej szerokości myślałem aby zastosować różne matryce.Poza tym wpadłem na pomysł aby zrobić wymienne ramię i zrobić także podcinak i przebijak np w kształcie stożka.Kuję sam więc takie urządzenie na początek myślę że wystarczy.Poniżej kilka zdjęć przed spawaniem i przed"upancernieniem" całej konstrukcjii.Całośc planuję zamocować na ospbnym pieńku w podobny sposób jak kowadło
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.