Żółwikowy Warsztat
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Żółwikowy Warsztat
Zacząłem kompletować narzędzi kowalskie, bo mam mega braki. Warsztat chcę zamienić w tradycyjną kuźnię;) Z pokazanej wcześniej w innym temacie kotliny i młotków zrezygnowałem, a w zamian przybył do mnie taki o to zestaw:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czy trzonki przy młotkach są oryginalne czy wymienione? Zestaw wygląda na prawie nieużywany..
Poniżej zbliżenie na narzędzia, których przeznaczenia nie znam i poproszę o mały instruktaż "jak to ugryźć"
Poniżej zbliżenie na narzędzia, których przeznaczenia nie znam i poproszę o mały instruktaż "jak to ugryźć"
- Dracorian
- forumoholik
Kurde przygarnął bym !!
Bardzo popieram pomysł zrobienia tradycyjnej kuźni
Co do tych dziwnych "kleszczów" chyba są do kopyt (sam o nie pytałem) i dalej moja wiedza się kończy w tym temacie.
Ten dziwny przecinako-przebijak wygląda jak jakiś "uniwersalny" zestaw do podkuw ???nie wiem
Bardzo popieram pomysł zrobienia tradycyjnej kuźni
Co do tych dziwnych "kleszczów" chyba są do kopyt (sam o nie pytałem) i dalej moja wiedza się kończy w tym temacie.
Ten dziwny przecinako-przebijak wygląda jak jakiś "uniwersalny" zestaw do podkuw ???nie wiem
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
Trzonki to trzonki, na pewno nie samoróbki
Ten długi z otworami to dźwignia z zestawu do gięcia, czułki podkuwnicze, wichajster do czyszczenia kopyt.
Dzięki chłopaki:D a ta "podcinka", po co ta wklęsłość? Jak to używać?
Narzędzia podkuwnicze pójdą na sprzedaż lub mogę oddać forumowiczom ale tutaj chyba nikt nie podkuwa koni a reszta zostanie dla wnuków
Jeszcze dojdzie kilka narzędzi, które zakupiłem od Pana Jacka Homika ze Strzegomia. Bardzo sympatyczny Pan, mówił że kowalstwem się zajmuje 15 czy 20 lat.. Oferował książki o kowalstwie do wypożyczenia i bardzo mu zależało aby narzędzi nie kupił jakiś handlarz narzędziami na sztuki. Także czekam na następną paczuszkę
Narzędzia podkuwnicze pójdą na sprzedaż lub mogę oddać forumowiczom ale tutaj chyba nikt nie podkuwa koni a reszta zostanie dla wnuków
Jeszcze dojdzie kilka narzędzi, które zakupiłem od Pana Jacka Homika ze Strzegomia. Bardzo sympatyczny Pan, mówił że kowalstwem się zajmuje 15 czy 20 lat.. Oferował książki o kowalstwie do wypożyczenia i bardzo mu zależało aby narzędzi nie kupił jakiś handlarz narzędziami na sztuki. Także czekam na następną paczuszkę
Zostaw póki co sobie. Nie sprzedawaj pochopnie. Zdążysz. Może kiedyś będziesz chciał podkuc konia. Zestaw ładny.
Lachim, masz rację, zostawię sobie;)
Doszły do mnie kolejne młoteczki i kleszcze z promocji:D
Po świętach muszę zmontować jakiś stojaczek na młotki i kleszcze, najlepiej na kółkach bo miejsca mało..
Do czego są te pierwsze kleszcze od lewej??
Doszły do mnie kolejne młoteczki i kleszcze z promocji:D
Po świętach muszę zmontować jakiś stojaczek na młotki i kleszcze, najlepiej na kółkach bo miejsca mało..
Do czego są te pierwsze kleszcze od lewej??
- Dracorian
- forumoholik
Zacna kolekcja.Będzie cieszyć przez kolejne lata
Niestety akurat te kleszcze na zdjęciu są w najgorszej jakości ale z tego co widzę to to jak jakiś koniec zawiasu dospawany wygląda
Niestety akurat te kleszcze na zdjęciu są w najgorszej jakości ale z tego co widzę to to jak jakiś koniec zawiasu dospawany wygląda
haha nic spawane tam nie jest, pod spodem fotka ze zbliżeniem
- Dracorian
- forumoholik
Teraz spoko widać.Jak dla mnie to do płaskowników