No i zostalo koks kupic
Kuźnia Pitera
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Prawie kuźnia
W sumie to zaden problem. Niestety to dopiero w przyszly weekend
No i zostalo koks kupic
No i zostalo koks kupic
Broń to narzędzie i jeśli jest piękna, to tylko dzięki swej użyteczności
Co do wykonania, poszedłbym drogą graffic'a.
Podpialem wentylator i dmucha az milo 
Dzisiaj nadszedł ten długo oczekiwany moment
Pierwsze rozpalenie paleniska przebiegło bez problemu

Postanowiłem, że moja pierwsza praca będa kleszcze kowalskie. Wymagają jeszcze drobnej poprawki, ale nie zdążylem tego robić, poniewaz zaczelo oookropnie lać

Pózniej probnie przeprowadziłem wydłużenie zęba od brony polowej

Ogółem samo palenisko okazało się jak najbardziej udaną konstrukcją. Udało mi sie przez przypadek stopić kawałek pręta. Muszę pomyśleć nad jakimś zadaszeniem
Pierwsze rozpalenie paleniska przebiegło bez problemu

Postanowiłem, że moja pierwsza praca będa kleszcze kowalskie. Wymagają jeszcze drobnej poprawki, ale nie zdążylem tego robić, poniewaz zaczelo oookropnie lać

Pózniej probnie przeprowadziłem wydłużenie zęba od brony polowej

Ogółem samo palenisko okazało się jak najbardziej udaną konstrukcją. Udało mi sie przez przypadek stopić kawałek pręta. Muszę pomyśleć nad jakimś zadaszeniem
Ostatnio zmieniony 21 lip 2017, 21:20 przez Piter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
graffic
Piter - drobiazg
masz za duże kawałki koksu (pewnie sypane jak leci) - trzeba je porozbijać na mniejsze, takei ok 1,5-2,5 cm wówczas lepiej trzymają ciepło, dobrze się rozgrzewają, bardziej równomiernie
a poza tym fajnie żeś uruchomił palenisko - teraz czekamy na jakieś konkretne prace
masz za duże kawałki koksu (pewnie sypane jak leci) - trzeba je porozbijać na mniejsze, takei ok 1,5-2,5 cm wówczas lepiej trzymają ciepło, dobrze się rozgrzewają, bardziej równomiernie
a poza tym fajnie żeś uruchomił palenisko - teraz czekamy na jakieś konkretne prace
Jakbym widział siebie dwa lata temu z kawałkiem.
Moje pierwsze kleszcze też miały taki kaczy dziobek, niestety przydatny jedynie do depilacji brwi
Jak to mówią, "Jak się nie pzewrócis, to się nie naucys" , i oby chęci nie brakowało, Piter, tak trzymać
Moje pierwsze kleszcze też miały taki kaczy dziobek, niestety przydatny jedynie do depilacji brwi
Jak to mówią, "Jak się nie pzewrócis, to się nie naucys" , i oby chęci nie brakowało, Piter, tak trzymać
Mam takie pytanie
Jeżeli chciałbym wykuć nóż z kawałka resora o wymiarach 200x100x10mm mam odciąć potrzebny kawałek, czy może przekuć go w pręt. Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać
a chce uzyskać jak najmniejsze straty ma materiale. Zeby nie okazalo sie ze odcietego kawalka zostanie mi jakas mala resztka z ktora nie bede mial co zrobic 
Jeżeli chciałbym wykuć nóż z kawałka resora o wymiarach 200x100x10mm mam odciąć potrzebny kawałek, czy może przekuć go w pręt. Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać
-
jakubzpodlasek
graffic,
czym kruszycie koks? no bo chyba nie tluczkiem w węglarce
m?
czym kruszycie koks? no bo chyba nie tluczkiem w węglarce
Młotek kolego, młotek.
Ja z młotka wyrosłem, a to, się nie chwaląc, sprawdzaJacek-Sz pisze:Młotek kolego, młotek.
Dla odmiany ja wyrosłem z paleniska koksowego. 
-
jakubzpodlasek
ja młoteczkiem
ale to zabawa. jak ktoś zarobkowo mialby to robic co dnia.... ale ludzkość już rozwiazała ten problem - potrzebny jest pomocnik kowalski 
-
graffic
a ja koks tłukę młotkiem groszkownikiem do granitu
- takie cudo 1,5 kg - raz, że to rozgrzewka przed kuciem, dwa, że koksem też trzeba umieć gospodarować - nie sztuką jest przepalić 50 kg dziennie, ale żeby połowę z tego bardzo efektywnie wykorzystać
nie jest to do końca model który mam, ale obrazuje on konstrukcję
nie jest to do końca model który mam, ale obrazuje on konstrukcję
Darek999
Caaaly dzien siedzialem w "kuzni" ogolem to nie ma co sie chwalić
udziabdziałem dwa kawałki stali, ktore maja przypominac noze. Zahartowalem, odpuscilem, zaostrzylem i jako tako tną
Do sukcesu moge zaliczyc poszerzanie dwoch siekier, co wyszlo zgodnie z planem.
Nie bede narazie wstawial zdjec, zrobie to jak wykonam rekojesci do tych nozykow
Do sukcesu moge zaliczyc poszerzanie dwoch siekier, co wyszlo zgodnie z planem.
Nie bede narazie wstawial zdjec, zrobie to jak wykonam rekojesci do tych nozykow