KUŹNIA LEONA
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: KUŹNIA LEONA
Nie wiem czy mi się wydaje ale masz kowadło za wysoko o jakieś 10cm.
Witam forum kowalskie po długiej przerwie Przedwczoraj wykułem taki żłobnik i przebijak Co najlepsze wykucie obydwóch zajęło mi mniej niż 1h Co o nich myślicie ? Zostały już przetestowane i muszę przyznać że się super sprawują Stal złomowa (nieznana)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A takie wyroby artystyczne wykułem przedwczoraj Nie wiem czy podkowę można zaliczyć do wyrobów artystycznych....ale koń by w niej nie chodził
A oto moje nowe kowadło Trochę czasu minęło po jego przyjechaniu do mnie...ale ja się nim tu chwale dopiero teraz Jest to wykute kowadło z 2 kawałków zespawane pomiędzy niestety jest zespawane pomiędzy (tak robiony od lat 70 do dziś) przedtem je zgrzewano pomiędzy Twardość to ok.65 hrc stan oceniam na idealny Jak widać na zdjęciu jest to Peddinghaus który waży 75 kg Cena tego cacka wyniosła 550 zł Co o nim myślicie ?
A tak załatwiłem problem z moim imadłem Jak je kupiłem nie posiadało śruby i wujek zrobił śrubę
Cóż Leon mogę powiedzieć ? ... zazdroszczę kowadła
Walorów artystycznych nie komentuję, bo artysta zrobił tak jak chciał, i to wg mnie jest OK
A co do imadła, każdy skuteczny sposób dobry, jednak szedłbym w kierunku śruby z gwintem trapezowym, który ma oczywistą przewagę nad gwintem metrycznym. Takie można pozyskać ze starych maszyn rolniczych lub nabyć (w komplecie z nakrętką) w sklepach z osprzętem rolniczym.
Walorów artystycznych nie komentuję, bo artysta zrobił tak jak chciał, i to wg mnie jest OK
A co do imadła, każdy skuteczny sposób dobry, jednak szedłbym w kierunku śruby z gwintem trapezowym, który ma oczywistą przewagę nad gwintem metrycznym. Takie można pozyskać ze starych maszyn rolniczych lub nabyć (w komplecie z nakrętką) w sklepach z osprzętem rolniczym.
To tak...co do śruby to wyboru nie miałem zbytnio Dzięki za pozytywną opinię