Od czegoś trzeba zacząć :P
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Od czegoś trzeba zacząć :P
Dzięki.
To co widać na zdjęciach to prawdziwa prowizorka. Będę robił pieniek z akacji. I chcę sobie ułożyć kostkę jakąś najtańszą. Kawałek działki wydzielę i tam sobie ustawie kotlinę, i pieniek
Jeżeli chodzi o Koks to dziękuję za radę, następnym razem nasypię więcej.
To co widać na zdjęciach to prawdziwa prowizorka. Będę robił pieniek z akacji. I chcę sobie ułożyć kostkę jakąś najtańszą. Kawałek działki wydzielę i tam sobie ustawie kotlinę, i pieniek
Jeżeli chodzi o Koks to dziękuję za radę, następnym razem nasypię więcej.
Gratulacje, wiem co znaczy pierwsze rozpalenie rada... ustaw jakieś katowniki, teowniki z 3 stron naokoło bębna, żeby Ci się koks nie rozsypywał, jak zrobisz większą kupkę to Ci się będzie rozsypywała po tym ładnym blacie Kostke bym odradzał po 1wsze ze względów jakie napisał juz egojack, a po drugie sie zapada :] Kleszczy nie kupuj- zrób sam ! fartuch szczerze mówiąc nie jest obowiązkowy, przynajmniej na początku, dopóki nie zgrzewasz, ale potem jak najbardziej :]
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom
i gitara
jak już zabierzesz się do kucia - to dobierz właściwą wysokość bitni (płaszczyzny roboczej) kowadła do swojego wzrostu - kucie w takiej pozycji jaką zaprezentowałeś na fotce - to murowany problem z kręgosłupem
jak wysokość bitni jest prawidłowa ? - jak jesteś normalnie zbudowany heheh - to bitnia do torby z jajkami (chyba że masz długa torbę, wówczas - do krocza) - średnio ok 80-83 cm (przy ok 180-185 cm wzrostu chłopa)
jak już zabierzesz się do kucia - to dobierz właściwą wysokość bitni (płaszczyzny roboczej) kowadła do swojego wzrostu - kucie w takiej pozycji jaką zaprezentowałeś na fotce - to murowany problem z kręgosłupem
jak wysokość bitni jest prawidłowa ? - jak jesteś normalnie zbudowany heheh - to bitnia do torby z jajkami (chyba że masz długa torbę, wówczas - do krocza) - średnio ok 80-83 cm (przy ok 180-185 cm wzrostu chłopa)
Spotyka się też w literaturze, że bitnia na wysokości kostek zaciśniętej pięści stojącego prosto człowieka z opuszczoną ręką, lub do kciuka tej reki położonego poziomo na bitni. Wiadomo, że w literaturze o torbie pisać nie będą.
Dzięki. Kupiłem dzisiaj rękawice. Z fartuchem się wstrzymam. Jeżeli chodzi o bitnie to dzisiaj sobie poprawiłem wysokość (wczoraj w ogóle nie miałem kuć, ale jak się tak ładnie rozpaliło to aż szkoda było tego nie wykorzystać ).
Jeżeli chodzi o kostkę, to chyba nie mam innego wyjścia. Wyłożę jakąś kostkę, której nie będzie szkoda. Wylewać nie będę, ponieważ to u moich rodziców robię, więc nie będę im na działce betonu wylewał .
A to jest wyjście tymczasowe, bo kuźnie będę budował na swojej działce tak jak buduje ją MT 35 m2. No ale to za jakieś 1,5 roku lub nawet 2 lata
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi
Jeżeli chodzi o kostkę, to chyba nie mam innego wyjścia. Wyłożę jakąś kostkę, której nie będzie szkoda. Wylewać nie będę, ponieważ to u moich rodziców robię, więc nie będę im na działce betonu wylewał .
A to jest wyjście tymczasowe, bo kuźnie będę budował na swojej działce tak jak buduje ją MT 35 m2. No ale to za jakieś 1,5 roku lub nawet 2 lata
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi
zasadniczo to ta sama wysokośćegojack1 pisze:Spotyka się też w literaturze, że bitnia na wysokości kostek zaciśniętej pięści stojącego prosto człowieka z opuszczoną ręką, lub do kciuka tej reki położonego poziomo na bitni. Wiadomo, że w literaturze o torbie pisać nie będą.
Początki są najpiękniejsze i pozostają w kiepele na zawsze Gratulacje mori_5
Proponuję z trzech stron "ogrodzić" blat. Raz, że będziesz mieć pod ręką koks gotowy do podrzucenia, dwa, że nie będzie zlatał na glebę, trzy ...
Proponuję z trzech stron "ogrodzić" blat. Raz, że będziesz mieć pod ręką koks gotowy do podrzucenia, dwa, że nie będzie zlatał na glebę, trzy ...
No chyba że ktoś ma ręce wyciągnięte od roboty.graffic pisze: zasadniczo to ta sama wysokość
Świetny pomysł na wykończenie nadgarstka i palców ręki "młotecznej"mori_5 pisze:Dzięki.
Będę robił pieniek z akacji.
Pieniek powinien być wykonany z wierzby która znakomicie tłumi drgania i wibracje kowadła.
Siemka. Pierwsze kucie. Dużo jeszcze przede mną kucia oj baaaaardzo dużo . Jeżeli chodzi o gazówkę to już po jednym kuciu, już jestem w 100% przekonany, że ją chcę. I zaczynam jej budowę.
Zrobiłem na pierwszy rzut kleszcze. Nie są jeszcze skończone. Muszę jeszcze je znitować. Wiem, że nie wyglądają zbyt pięknie, ale cóż wrzucam je tutaj.
Zrobiłem na pierwszy rzut kleszcze. Nie są jeszcze skończone. Muszę jeszcze je znitować. Wiem, że nie wyglądają zbyt pięknie, ale cóż wrzucam je tutaj.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gazówkę? Albercie, niech Ci się kotlina nieco zamortyzuje.
mori - za mało materiału masz przy szczekach roboczych - zważywszy że odkułeś to raczej ze zwykłej stali - będzie Ci się to, to gięło strasznie
sugestia - należy wstępnie spęcznić materiał w strefie szczęk i osi (nit) - będziesz miał materiał do tego aby z większym zapasem odsadzić same szczęki (będą masywniejsze)
trochę za mały jest łeb nita - z czasem szczypce będą ci "latać" wymień ten nit na taki z większym łbem (lub jak nie masz jeszcze umiejętności to wykorzystaj fragment z łbem śruby zamkowej) i zanituj tylko drugą stronę
a propos zanitowywania - nagrzej tylko sam czubek nitu (tylko on będzie się spłaszczał, a nie cały nit) - rzecz kolejna, średnica min. 8-12 mm (w zależności od wielkości szczypiec) - przy zaklepywaniu nitu - część wystająca (do zaklepania) musi mieć długość ok 1,5-1,6 średnicy nita - czyli dla nitu np. 10 mm - potrzebujesz żeby pręt wystawał ok 15-16 mm - wówczas masz wystarczająca ilość "mięsa" by ukształtować odpowiednio duży łeb
sugestia - należy wstępnie spęcznić materiał w strefie szczęk i osi (nit) - będziesz miał materiał do tego aby z większym zapasem odsadzić same szczęki (będą masywniejsze)
trochę za mały jest łeb nita - z czasem szczypce będą ci "latać" wymień ten nit na taki z większym łbem (lub jak nie masz jeszcze umiejętności to wykorzystaj fragment z łbem śruby zamkowej) i zanituj tylko drugą stronę
a propos zanitowywania - nagrzej tylko sam czubek nitu (tylko on będzie się spłaszczał, a nie cały nit) - rzecz kolejna, średnica min. 8-12 mm (w zależności od wielkości szczypiec) - przy zaklepywaniu nitu - część wystająca (do zaklepania) musi mieć długość ok 1,5-1,6 średnicy nita - czyli dla nitu np. 10 mm - potrzebujesz żeby pręt wystawał ok 15-16 mm - wówczas masz wystarczająca ilość "mięsa" by ukształtować odpowiednio duży łeb
Czyli najpierw spęczniam, żeby było więcej materiału na ścianki szczypiec.
Jeżeli chodzi o nitowanie, to właśnie nie wiedziałem jak dobrać długość nita. Dzięki za podpowiedź .
Z gazówką już zacznę działać. Przecież mogę powoli ją robić, a jednocześnie amortyzować kotlinkę
Jeżeli chodzi o nitowanie, to właśnie nie wiedziałem jak dobrać długość nita. Dzięki za podpowiedź .
Z gazówką już zacznę działać. Przecież mogę powoli ją robić, a jednocześnie amortyzować kotlinkę