Moja pracownia

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Raskerov

Moja pracownia

Post autor: Raskerov » 26 kwie 2016, 17:51

W tą sobotę mam zamiar wybrać się na złom i do sklepu budowniczego. Na kowadło chcę sobie sprawić szynę kolejową. Co do paleniska, chcę je zrobić z cegły szamotowej, czytałem wiele tematów na forum ale nie bardzo wiem jakie wymiary zrobić i jak zorganizować nawiew tej konstrukcji. Jako podstawę do paleniska użyje stosu cegły czerwonej ( został stos po budowie domu i z 3m2 kostki brukowej 6cm wysokiej) i na tym ułożyłbym cegły szamotowe. Nawiew chciałbym mieć z boku, gdyż na początku raczej nie będę pracował na koksie ( jak złapie bakcyla to zrobię palenisko z nawiewem z dołu ). Myślałem nad przerwą miedzy cegłami i tam przeciągnąć rurę do której będzie "coś dmuchało" (jeszcze nie wiem co :D może turbina z odkurzacza, może suszarka, może dmuchawa z auta). Kucie mam zamiar zacząć od szczypców oczywiście a później przejść w to czym tak naprawdę chciałbym się zajmować czyli nożami. Jakieś porady dla początkującego?

graffic

Re: Moja pracownia

Post autor: graffic » 27 kwie 2016, 08:38

porady ? - tak... poczytaj forum z opisami kolegów i ich rozwiązań odnoście palenisk, kuźni itd.

egojack1

Post autor: egojack1 » 27 kwie 2016, 09:31

Jeśli mogę dam poradę: nie wymyślaj koła na nowo. Kowalstwo to bardzo stare rzemiosło, i przez te wszystkie lata wypracowano stosowne techniki i narzędzia. Czytaj, szukaj, oglądaj. Prowizorki mogą spowodować, że szybko się zniechęcisz, osłabisz i dasz sobie z tym spokój.

Raskerov

Post autor: Raskerov » 27 kwie 2016, 18:33

Czytałem właśnie forum i wzoruję się na tym co tutaj jest napisane ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”