Kużnia pod chmurką
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Kużnia pod chmurką
Witam .Wzorem kolegów chciałbym w tym miejscu opisać swoje początki .Najpierw było Wykute w ogniu ,potem wizyta na złomie ,2 blachy w poziomie 3 w pionie,otwór kwadratowy 30 na30 mm ,otwór okrągły 10mm,górna blacha 4 godz w ognisku,lekko czerwona do taczek z wodą. Nie wiem co to za materiał i czy to coś dało.Całość ok 85 kg.download/file.php?mode=view&id=24654 Oglądając film kol. Dudka o budowie piecyka gazowego i mając palnik tzw Maluszek , powstał piecyk gazowy . Dodałem w swoim piecyku małe uchylne drzwiczki w tyle piecyka oraz 4 kółka żeby piecyk był mobilny .Mam fotki z budowy jak ktoś będzie zainteresowany wrzucę.Polecam dmuchawę od c.o. z klapką i regulowaną przysłona. Piecyk działa ok ale wiem że jeszcze minie trochę czasu żeby działał na 100%. Pierwsze odpalenie pieca listek potem kolejne. Kolejne prace to kleszcze nr 2 3 4 kleszcze nr 1 muszę poszukać zdjęcia ale ogólnie to nie wyszły .Wizyty na złomach były owocne , następnym razem coś wrzucę.Były reanimacje uszkodzonych młotków ,przebijaki dziurownica i inne .Prace były robione pod chmurką i tylko w soboty .W jesieni też zacząłem przygotowywać sobie miejschttp://www.forumkowalskie.pl/download/file.php ... &id=24666e pod zadaszenie ,ale i tak wszystkie sprzęty i kowadło muszą być mobilne.Teraz czekam na wiosnę.download/file.php?mode=view&id=246http: ... w&id=24672
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Kużnia pod chmurką
Fajnie że podzielileś się z nami swoimi początkami. Trzymam kciuki i czekam na więcej prac 

O ale motywacja do działania
, ale listkami mnie pobiłeś o ile te były twoje pierwsze
, kleszcze fajne . To wszystko zrobiłeś w jedną sobote
?

]Dziękuję .ad Wilga .Taki szybki nie jestem.Kleszcze nr 1 zdjęcie wrzucę i 1 listek powstał w 1 sobotę ,a nitowałem i czyściłem szczotka w następną . Kolejne kleszcze robiłem w kolejne soboty .Prace robiłem pod chmurka i byłem uzależniony od pogody poza tym koszenie trawy i inne .Ale wieczorem zawsze były 2.3 godzinki na prace z młotkiem .download/file.php?mode=view&id=24676
Pierwsze prace z przebijaniem materiału.Kowadło osadzone na pniaku.
- Dracorian
- forumoholik
Skąd takie kowadełko? Sam robiłeś? 

Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
Kowadełko zrób to sam ok 85 kg,otwór kwadratowy to było wyzwanie ,otwory wiertarką i pilnikiem.
Kużnia spod chmurki zawędrowała pod wiatkę, Oświetlenie i prąd to na razie prowizorka brak rynien .Plan jest do końca roku podłączyć prąd, rynny i jakąś 1 ściankę ,docelowo 2 ścianki i duże drzwi przesuwane.Fotorelacja z prac . Przydało się doświadczenie z przebijaniem materiału przy robieniu uchwytów do belek , ale wiadomo w kużni nie wiercimy .
Super, to już nie jest pod chmurką 

Niezła miejscówka Super
Powodzenia
Porażka jest po prostu okazją, by spróbować ponownie, tym razem bardziej przemyślanie.
Henry Ford
Nie dajcie mi ryby dajcie mi wędkę
Henry Ford
Nie dajcie mi ryby dajcie mi wędkę

zaczyna wyglądać jak poważna kuźnia
a otwory (przebijanie) ok

a otwory (przebijanie) ok
- Dracorian
- forumoholik
Przypomniały mi się moje początki z budowy kuźni 

Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
W kuźni czasem też wiercimy
- mówię Ci to ja - znany ortodoks
. Co do przebijania. ...jeśli otwór ma mieć średnicę zbliżoną do przekrój pręta, to warto najpierw przebić małym przebijakiem - nawet płaskim- a dopiero potem rozbijać powstały otwór do żądanej średnicy.
Tak czy siak podoba mi się Twoje kowalskie podejście.
Tak czy siak podoba mi się Twoje kowalskie podejście.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
"Kużniczo", kameralnie i nastrojowo