Silnik 10 kW - potrzebna porada
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
ważne są oznaczenia w przeciwnym razie silnik sie spali
To że na tabliczce (pod pokrywą puszki) są naniesione symbole gwiazdy i trójkąta nie oznacza wcale że silnik może pracować skojarzony w trójkąt.
Silnik 230/400 (220/380) podłączony do sieci może pracować tylko skojarzony w gwiazdę.
Silnik 380/660 (400/690 - około) podłączony do sieci może pracować skojarzony zarówno w gwiazdę jak i w trójkąt. Wtedy można zastosować przelącznik λ/Δ w celu zmniejszenia prądu rozruchowego silnika.
Choć móglbym znaleśc jakiś stary wyłącznik gwiazda trójkąt i spróbowac ale to radziecki wynalazek to niewiadomo jak to tam z nimi jest zawsze z takimi silnikami wschodnich sąsiadów są jakieś dziwne sytuacje ale przy tych malych obrotach to na raz powinien startowac
To że na tabliczce (pod pokrywą puszki) są naniesione symbole gwiazdy i trójkąta nie oznacza wcale że silnik może pracować skojarzony w trójkąt.
Silnik 230/400 (220/380) podłączony do sieci może pracować tylko skojarzony w gwiazdę.
Silnik 380/660 (400/690 - około) podłączony do sieci może pracować skojarzony zarówno w gwiazdę jak i w trójkąt. Wtedy można zastosować przelącznik λ/Δ w celu zmniejszenia prądu rozruchowego silnika.
Choć móglbym znaleśc jakiś stary wyłącznik gwiazda trójkąt i spróbowac ale to radziecki wynalazek to niewiadomo jak to tam z nimi jest zawsze z takimi silnikami wschodnich sąsiadów są jakieś dziwne sytuacje ale przy tych malych obrotach to na raz powinien startowac
- Grzegorz K.
- Administrator
kubaspec pisze:ważne są oznaczenia w przeciwnym razie silnik sie spali
większych głupot to dawno nie czytałem
Kolego z powodzeniem możesz podłączyć ten silnik pod przełącznik gwiazd trójkąt
Przy podłączaniu silnika 3f, 230/400 czy 400/690 należy pamiętać.
Napięcie zasilania sieci ,powinno być równe napięciu znamionowemu uzwojenia dla pracy w układzie trójkąta.
To jest złota zasada podłączania silnika.
pierwszy przypadek czyli 230/380 może pracowac tylko w ukkładzie trójkąta a w drugim 400/690 można stosować podłączenie gwiazda trójkąt więc pisze dobrze a Ty yyaarroo sam sprawdz to ssie przekonasz
Napięcie zasilania sieci ,powinno być równe napięciu znamionowemu uzwojenia dla pracy w układzie trójkąta.
To jest złota zasada podłączania silnika.
pierwszy przypadek czyli 230/380 może pracowac tylko w ukkładzie trójkąta a w drugim 400/690 można stosować podłączenie gwiazda trójkąt więc pisze dobrze a Ty yyaarroo sam sprawdz to ssie przekonasz
- Katana_Blade
kubaspec, ten przełącznik co podałeś to jest bardziej do sterowania prawo - lewo w silnikach. Gwiazda-trójkąt ma na celu najpierw załączenie gwiazdy (bo pobiera mniejszy prąd rozruchowy, ale i ma mniejszą moc od trójkąta) i następnie przełączenie w trójkąt. Dzięki czemu mamy mniejszy "skok" prądu rozruchowego, w trójkącie mamy większą moc niż w podłączeniu w gwiazdę i większy pobierany prąd znamionowy (roboczy maszyny).
Przykładowyprzełącznik gwiazda trójkąt.
Tylko nie rozumiem (nigdy się nie spotkałem) z zapisem trójkąt/gwiazda 380/220. Ale wygląda, że po prostu "szyk oznaczenia" Rosjanie maja inny.
Jak bym coś się dowiedział więcej to dam znać, bo rosyjskimi maszynami się nie spotkałem i nie zagłębiałem. Jak dla mnie wygląda że można połączyć gwiazda/trójkąt ale obadać oznaczenia bym musiał, różnice połączen u nich uzwojeń.
Przykładowyprzełącznik gwiazda trójkąt.
Tylko nie rozumiem (nigdy się nie spotkałem) z zapisem trójkąt/gwiazda 380/220. Ale wygląda, że po prostu "szyk oznaczenia" Rosjanie maja inny.
Jak bym coś się dowiedział więcej to dam znać, bo rosyjskimi maszynami się nie spotkałem i nie zagłębiałem. Jak dla mnie wygląda że można połączyć gwiazda/trójkąt ale obadać oznaczenia bym musiał, różnice połączen u nich uzwojeń.
- Katana_Blade
Nie moja wina, że na allegro często już spotkałem że głupoty piszą zwłaszcza w dziedzinie ogólnie elektryki.kubaspec pisze:W aukcji pisze dokładnie łącznik rozruchowy gwiazda trójkąt
W przełączniku gwiazda/trójkąt chodzi o to aby najpierw załączyć gwiazdę i następnie trójkąt, w sumie teraz to i automaty czasowe do tego się stosuje.
A tam można załączyć (powiedzmy pozycja 1)gwiazdę ale aby załączyć trójkąt(pozycja 2) musielibyśmy przejść przez pozycję zero (0) a nie o to tu chodzi.
Jak nie zapomnę to na konsultację się przejdę z Maszyn Elektrycznych, ostatnio po rosyjsku zagadywał wykładowca to się może co ciekawego dowiem.
Jeśli chodzi o to co pokazuje zdjęcie to często się zdąża ze co innego jest na foto a co innego w opisie ważne aby towar był zgodny z opisem bo fotka to zazwyczaj jest tego samego produktu tylko opisach różne parametry chodzi tu o to że wyłącznik gwiazda trójkąt wyglądam niczym nie będzie się różnił od wyłącznika lewo prawo chodzi mi o wygląd zewnętrzny dlatego dałem taki przykład
- Katana_Blade
Cóż, jakiś wielkich rzeczy się nie dowiedziałem (a raczej nie wyciągnąłem wiadomo, prof. szybko tłumaczy a jeszcze słownictwem technicznym, to weź człowieku zrozum o co mu chodzi do końca, jak on całe lata w tym siedzi).
Cóż oznaczenia mają Rosjanie trochę inne jak będzie widać jak podam jakiś przykład dalej.
Kiedy stosować przełącznik gwiazda/trójkąt decyduje zakład energetyczny teraz chyba jest od 5,5 kW w górę, o ile się przepisy znów nie zmieniły. Z powodu dużego prądu rozruchowego przy załączeniu silnika z uzwojeniami połączonymi w trójkąt są duże spadki napięcia (np. światło przygasa), dlatego stosuje się ten przełącznik ale dla większych silników (można rzecz koniecznie).
Tu schemat jak łączyć w gwiazdę i trójkąt na tabliczce znamionowej Rozruch gwiazda-trójkąt Więc najlepiej sobie przewody pooznaczać i w tedy połączyć w przełączniku.
Tu dodatkowo ale zautomatyzowany przykład jak działa przełącznik gwiazda/trójkąt
(bo używając przełącznika G/T "sterujemy" ręcznie). G/T automatyczne zalączenie.
Ale jeden niuans mi się nie podoba, bo wyczytałem TU
I tak to wygląda właśnie u ciebie, że 380 na gwiazdę, a 220 trójkąt, jakby było na odwrót to nie było by problemu. Więc mi się wydaję, że tak jak teraz masz połączone w gwiazdę uzwojenia, powinien pracować twój silnik. Albo znaleźć konkretne dane o danym silniku, katalogowe czy coś bo tak, taka nie wiadoma trochę.
Aż zacytuję jeden post:
Odezwij się prezesie, co tam uda się zdziałać 
Cóż oznaczenia mają Rosjanie trochę inne jak będzie widać jak podam jakiś przykład dalej.
Kiedy stosować przełącznik gwiazda/trójkąt decyduje zakład energetyczny teraz chyba jest od 5,5 kW w górę, o ile się przepisy znów nie zmieniły. Z powodu dużego prądu rozruchowego przy załączeniu silnika z uzwojeniami połączonymi w trójkąt są duże spadki napięcia (np. światło przygasa), dlatego stosuje się ten przełącznik ale dla większych silników (można rzecz koniecznie).
Tu schemat jak łączyć w gwiazdę i trójkąt na tabliczce znamionowej Rozruch gwiazda-trójkąt Więc najlepiej sobie przewody pooznaczać i w tedy połączyć w przełączniku.
Tu dodatkowo ale zautomatyzowany przykład jak działa przełącznik gwiazda/trójkąt
(bo używając przełącznika G/T "sterujemy" ręcznie). G/T automatyczne zalączenie.
Ale jeden niuans mi się nie podoba, bo wyczytałem TU
I tak to wygląda właśnie u ciebie, że 380 na gwiazdę, a 220 trójkąt, jakby było na odwrót to nie było by problemu. Więc mi się wydaję, że tak jak teraz masz połączone w gwiazdę uzwojenia, powinien pracować twój silnik. Albo znaleźć konkretne dane o danym silniku, katalogowe czy coś bo tak, taka nie wiadoma trochę.
Aż zacytuję jeden post:
Kod: Zaznacz cały
bodd napisał(a):
Witam serdecznie.
Mam takie pytanko kto wymyślił i komu silniki jak w poście wyżej łączone w trójkąt na napięcie miedzyfazowe 230(220) V i gwiazdę na napięcie 400(380). Niby skąd wziąść takie napięcie w pierwszym przypadku?
Mam nadzieje że dobrze zrozumiałem odpowiedż kolegów.
W kopalniach miedzi w KGHM stosujemy silniki 3-fazowe na napięcie 230V.
Jednym z napięć roboczych (oprócz 1000 i 500V) jest właśnie międzyfazowe 230V. Fazowe nie występuje z racji odizolowanego punktu zerowego transformatorów. Ten sam silnik, połączony w gwiazdę, można użyć na powierzchni na napięciu 400(380)V. A kto to wymyślił ? Ludzie ludziom zgotowali ten los Pozdrawiam- Grzegorz K.
- Administrator