Ochrona nazwy "kowalstwo"

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

dumaeg

Post autor: dumaeg » 10 lut 2013, 21:58

Widzę dwa problemy. W jaki sposób było by przyznawane członkom stowarzyszenia prawo do używania takiej puncy.
W końcu aby taki znak cechowy miał jakąkolwiek wartość dla nabywcy musi gwarantować, rzetelność wykonania przedmiotu.
Druga spraw czy taki znak przysługiwał by wszystkim wyrobom danego członka stowarzyszenia, nawet jeśli na wskutek zamówienia klienta musiał by wykonać coś co niewiele ma wspólnego z kowalstwem, czy tylko tym kutym ręcznie przy zastosowaniu obróbki cieplnej.

Ps. Owszem nie jesteśmy z zarobkami jeszcze w Unii chociaż z cenami w wielu przypadkach już tak. ;)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, 22:01 przez dumaeg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 10 lut 2013, 21:58

Żadne kółeczka ,dyplomy czy znaki nie pomogą na ubóstwo społeczeństwa.
Jak ludzie nie mają kasy to kupują co tańsze.
A nieliczni bogaci takich znaczków nie potrzebują.

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 10 lut 2013, 22:07

Wy tak na poważnie?
Nie no, wiem że żartujecie.

Mamusiu przecież ja mam spawarkę a nawet dwie.
Jedna- pamiętasz wirówka po dziadku kowalu,a druga taka nowa z butlą.

No to dlaczego nikt mi do tej pory nie powiedział, że ja też jestem kowalem??????

prezesAdammm

Post autor: prezesAdammm » 10 lut 2013, 23:02

Helga ten-door, dobrze podkreślił co jest właściwie kowalskim wyrobem a co nie...? Bycie "kowalem" to sprawa wiadoma cech, egzamin itp...

Ogrodzenia są pospawane i wstawione np. motywy wykute... to jeszcze kowalstwo czy już ślusarka...

Na to nie ma dobrej odpowiedzi... Pisząc o czymś na wzór legitymacji (honorowej) nie miałem na myśli jakiegoś oznakowania rzeczy, tylko promocja ciekawego rzemieślnictwa... Coś jak impreza Swołowo, koszulki czy naszywki z logo forum...

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 10 lut 2013, 23:46

Panowie oczywiście że możemy zrobić punce, możemy nawet ustanowić kolegium do pieczętowania puncą wyrobów godnych polecenia... tylko to trochę będzie śmieszne i tyle. Jeżeli już bardzo chcecie aby funkcjonował rodzaj "trade mark & sale of quality" to proponuję zrobić to inaczej.

Mamy forum, mamy portal. Można utworzyć dział "Dobre warsztaty" i tu wstawiać pracownię nadającą się do zarekomendowania. Dział byłby zamknięty, możliwość edycji jedynie admin/moderator.

Aby nie było podejrzeń że ktoś z zarządu faworyzuje jakiś warsztat, dostać by się tam można było na drodze głosowania jawnego albo w realu albo online.

Przywileje warsztatu: prestiż, reklama, punca ze znakiem jakości.

Ale czy naprawdę to jest właściwa droga? Jestem lekko sceptyczny, ale niech zadziała vox populi.

Jeżeli to by wypaliło trzeba by było pocisnąć kwestię reklamy forum oraz środowiska jako takiego.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”