Pełne rekawice płytowe

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Maksymilian
Kontakt:

Pełne rekawice płytowe

Post autor: Maksymilian » 18 lip 2013, 00:38

Witam, rozpoczynam nowy projekt jubilerskie(to u mnie normalne). ale chciałbym podejść do niego w nie co inny sposób, chciałbym duże elementy wykuć a następnie obrobić i ozdobić już technikami jubilerskimi(to spoko), ale mam problem z tym kuciem a dokładniej kilka:)

Rękawice to zlecenie od człowieka który ma taki kaprys i chce mieć piękna rękawice na polce i ewentualnie do założenia (to nie moja sprawa, ważne ze płaci).
Rękawica(bo mowa o 1 sztuce) będzie na podstawie kolczugi (a raczej z elementami kolczugi).
Rękawice maja dość nie typowy kształty, a szczególnie zakończenie palców(male rzeźby).Rękawice chce posrebrzyć.

pytania:
Kolczuga:
-Jakiego rozmiaru kół użyć?
-Jakich kol użyć do kolczugi? -(powinny być stalowe a nie ocynkowane, ale nie chciał bym żeby wymagały jakiejś konserwacji, chciał bym je posrebrzyć)
-Czy warto posrebrzać kolczugę? -(to chyba ani nie historyczne ani nie konieczne bo stal nie zardzewieje od tak o)
-Czy istniały posrebrzane kolczyki? a jak nie to jak je konserwowali?

Płyta:
-Do kolczugi(podstawy/bazy) nitować płytę czy w płycie zrobić miejsce na wejście kół tak aby w miejscu pluty nie było kółek?(historycznie/technicznie)
-kuc? -(zastanawiam sie, bo nie mam problemu z "zimna" obróbka metalu, ale nie kułem jeszcze nic podobnego i nie wiem czy warto)
-Czy techniczne rękawice płytowe musza być obrabiane na ciepło?
-Czy cieple obrabiane nie było używane tylko dlatego ze było one znane i dawało możliwości wykuwania takiego zlecenia?
-Czy zrobienie ich "na zimno" będzie oznaczało ze to "bez" wartościowy bubel?
-czy warto je posrebrzać?
-W przeszłości z czego dokładnie je wykonywano? jakich stopów używano?
-Jak je konserwowano?

Zdobienie:
-Zdobienia chce zrobić w 2 płaszczyznach, ale 1 z nich będzie dodatek mosiądzu który chwalbym przylutować-jubilersko -(historycznie powinno być to łączenie termiczne lub nitowe?)
-Czy macie wzory zdobień wykorzystywane w epokach? -(ilustracje, zdjęcia, cokolwiek:D )
-Czy zdobienia były ścisłe zwiane z danym czasem,miejscem, stylem,charakterem, czy zależały od upodobań zamawiającego?-(sam mam pełna swobodę, ale chciałbym wiedzieć)

Zdobienie Kamienie:
-chce użyć Szmaragdów,są przeciwwskazania -(historyczne?)

Projektu ani wizualizacji jak zawsze "jeszcze" nie ma, bo mam ją w głowie, w weekend powinienem mieć chwile żeby je zrobić i pokazać, wtedy będę miał pewnie jeszcze kilka pytań:)

Największy problem mam z podejściem historycznym do tematu bo nie mam wiedzy na ten temat, dlatego prosze was o pomoc.

Piszcie jak wiecie, jak nie wiedziecie to lepiej nie:)
Z góry dziękuje

Maks

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 18 lip 2013, 10:41

Problem z historycznym podejściem... a to ma być kopia istniejącego artefaktu? Sam nie wiesz dokładnie czego szukasz a wymagasz od innych żeby wiedzieli to o co sam nie umiesz nawet dobrze zapytać. Mimo wszystko powodzenia...
Obrazek

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 18 lip 2013, 20:39

Jakoś nie zrozumiałem pytania :/
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Re: Pełne rekawice płytowe

Post autor: Maleus » 18 lip 2013, 22:19

A chcesz tę rękawice pospawać, czy zrobić tradycyjnie? Na zimno można, ale to moim zdaniem trudniejsze od pracy na gorąco.
Tak ogólnie, to za dużo pytań. Wpisz sobie w googlach "hourglass gauntlets", pooglądaj i będziesz wiedział więcej :)

VikingArt

Post autor: VikingArt » 18 lip 2013, 22:53

Kolczuga:
-Jakiego rozmiaru kół użyć?
-Jakich kol użyć do kolczugi? -(powinny być stalowe a nie ocynkowane, ale nie chciał bym żeby wymagały jakiejś konserwacji, chciał bym je posrebrzyć)
-Czy warto posrebrzać kolczugę? -(to chyba ani nie historyczne ani nie konieczne bo stal nie zardzewieje od tak o)
-Czy istniały posrebrzane kolczyki? a jak nie to jak je konserwowali?
- Koła najlepsze od jelcza ciężkie i nie do przebicia. to zależy czy chcesz mieć kolczugę pokojową (ściana i nic więcej) czy do walki (niciak)
-można tanio nie ocynkowane drożej ocynk nie historyczny,
-że co posrebrzać ? ale że niby po co ?
-nie nie było w tamtych czasach ciężko było o worek z prądem ....konserwacja? wrzucali do betoniarki trochę żwiru i kolczugę pół godziny pracy i była bez rdzy.

Jak będę w stolicy dolnego śląska to mogę trochę pomóc. spotkać się na jakieś piwko pogadać daleko nie mam raptem 30 min drogi.

Maksymilian
Kontakt:

Post autor: Maksymilian » 20 lip 2013, 17:47

Matko dlaczego?! powiedzcie mi co się dzieje ze tym pięknym narodem? gdzie Mężczyźni z jajami!? Robiłem kilka zleceń dla Ukraińców,Rosjan,Amerykanów(nie lubię) i paru innych narodowości i nigdy nie miałem większych problemow, a w Polsce już któryś raz. Człowiek wymyśla zlecenia(tym razem rękawice) poświęcam temu czas i nagle to widzę, po co z czym i kiedy, i podaje mu cenę, na co słyszę "ooo nie to muszę jeszcze trochę pozbierać"-jak nie masz siana to nie zamawiaj takich rzeczy..., ok nie ważne. co do mojego ostatniego posta to przepraszam jak go nie rozumiecie, ale rozumiem to ja tez nie wiem o co chodzi:)

Mam problem z tymi rękawicami, pomimo tego ze to nie zlecenie to chce je zrobić.
Chce zrobić Artefakt! -pewnie się uśmiechnąłeś, ale dlaczego nie?!

Robię Lewa Rękawice Triglav'a.
Materiały:Stal,Mosiądz, Szmaragdy
Czas realizacji: 3 miesiące (planowany)
Porobiłem wstępne wymiarowanie i 1 projekt.

Zróbmy coś Polskiego, coś Słowiańskiego, coś Naszego! -to sie wieże z większym projektem jak jesteś zainteresowany, chcesz pomoc rada, łapa pisz pw

Foto z tel:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maksymilian
Kontakt:

Post autor: Maksymilian » 20 lip 2013, 17:48

Obrazek
a szmaragdy takie od 1-3ct

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 20 lip 2013, 18:08

3 mam kciuki za powodzenie projektu.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 20 lip 2013, 18:49

Jesteś pozytywny czubek. :) Trzymam kciuki. :mrgreen:
Obrazek

Maksymilian
Kontakt:

Post autor: Maksymilian » 22 lip 2013, 15:42

dzieki:D
Juz troche wiem, i lece dalej, temat juz nie potrzebny, do zamkniecia.
jak zrobie artefakt to sie pochwale:d

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”