Generator Gazu drzewnego

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Generator Gazu drzewnego

Post autor: Grzegorz K. » 05 paź 2013, 12:06

Witam

Dostałem questa w firmie. Zbudować generator gazu do zasilania agregatu. Macie może jakieś patenty w dziedzinie holzgazu?

:)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 05 paź 2013, 19:22

Na forum http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/forum/ jest dużo patentów , nawet swego czasu chciałem przerabiać silnik malucha będący w ciągniku na HG ale jakoś pomysł upadł jak przerobiłem go na propan-butan . W agregacie masz o tyle dobrze że nie musi to być montowane na pojeździe także nie ma problemu z dobrym chłodzeniem i odsmalaniem gazu no i generator będący w sumie specyficznej konstrukcji kozą możesz spokojnie dać z większym zasobnikiem, tylko jedna wada na gazie raczej nie osiągniesz więcej jak 2/3 mocy znamionowej silnika także agregatowi mocy wyjściowa spadnie jak i częstotliwość może się wahać bo silnik nie będzie aż tak precyzyjnie reagował na zmiany obciążenia :P jak do żarówek to ganz egal gorzej jak coś wyższych lotów będzie zasilane

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 05 paź 2013, 19:27

Ta koncepcja ma jakieś uzasadnienie ekonomiczne?czy to tylko taka ekstrawagancja?jeśli ma tylko zastąpić benzynę to prościej i bezpieczniej dać zasilanie lpg.
Problem jest tez w ostrych przepisach BHP-jeśli taką ,,zmotę'' ktoś zauważy w miejscu pracy to może byc mocno nieprzyjemnie.

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 05 paź 2013, 19:33

Jak masz czas na przygotowanie ( suszenie cięcie magazynowanie ) drewna jako paliwa tanie dojście instalacja ze złomu po kosztach to może sie to jeszcze jakoś kalkuluje , ale szybkość uruchamiania i pewność ruchu jak dla mnie dyskwalifikuje to do agregatu który jak przypuszczam ma być rezerwą ?

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 05 paź 2013, 21:09

Wyraziłem się nieprecyzyjnie. W firmie nie znaczy do firmy, ze znajomym z pracy coś tworzymy... Drewna jest w "huk.pl", złomu jest więcej niż dużo pod ręką.

Agregat ma być głównym źródłem prądu
:)
Obrazek

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 05 paź 2013, 21:19

W prawdzie mowa w temacie o generatorze do paleniska gazowego, a le też trzeba ten gaz uzyskać http://forum.ostmetal.info/showthread.php?t=221071
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 05 paź 2013, 22:19

Jak dobierzesz dobrą średnicę dyszy w palenisku żeby gaz miał parametry zdatne do silnika plus dobre wychłodzenie i oczyszczenie z sadzy wody pyłu i dobre zamieszanie w gaźniku powinno chodzić ( aczkolwiek nigdy w praktyce nie uskuteczniałem takiego patentu ) a jak uda Ci się że będzie chodzić to może też takie coś bym złożył 8) Aczkolwiek dla mnie to i tak najlepszym napędem będzie zawsze maszyna parowa :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”