Potrzebuje rady odnośnie schodów

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

Potrzebuje rady odnośnie schodów

Post autor: kseroks1 » 02 lip 2014, 21:20

Witam, trafił mi się klient na wykonanie schodów o konstrukcji stalowej na której trepy mają być wykonane z betonu. Mianowicue rzecz wygląda następująco trep to ramka z kątownika ok 40x40 bądz 60x60 GW to jest nie problem natomiast z racji wagi samej kostrukcji + trepy betonowe jaki zastosowac materiał na boki schodów ( skośne elementy ) do których będa same stopnie montowane już po całkowitym wyschnięciu.

Myślałem nad dwoma opcjami :
1. dwa równolegle oddalone profile 50x50x3
2. Ceownik GW szerokość 160 ( bardzo drogi)
Schody będzie to 3 stopnie następnie spocznik 1x1m i kolejne stopnie w ilości 12 sz i kolejny spocznik przed drzwiami równiez 1x1m pod spoczniki wiadomo podpory z profili góra 2 sz dół 4 szt z np 40x40x3.

I pytanie brzmi:

Wytrzyma to?? A moze ma ktoś inną koncepcję??

Pozdrawiam i czekam na rady

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 02 lip 2014, 21:23

ja na boki dałbym profil profil 140x40x 3 :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 03 lip 2014, 17:11

Ponieważ schody będą pod kątem ok 45 st. to mimo betonowych stopnic (wg Twojej nomenklatury trepy) siły wektorowe nie będą tak tragiczne. Ja mimo ceny robiłbym z ceownika, i to nie 160, a spokojnie wystarczy 120, tym bardziej, że pod spocznikami będą podpory. Ponieważ wszystkie parametry poszczególnych elementów schodów można obliczyć plus ciężar 2 osób, to obliczenie strzałki ugięcia ceownika na tym odcinku, gdzie jest 12 stopni nie sprawi trudności, obliczeniami reszty można sobie kiepeły nie zawracać, bo tam występują o wiele mniejsze siły.

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

Post autor: kseroks1 » 03 lip 2014, 17:23

Właśnie o stopień ugięcia mi chodziło na dłuższym odcinku mi chodziło czy to wszystko nie będzie zanadto obciążone muszę nad tymi obliczeniami posiedzieć jak zdobęde dokładne wymiary całej konstrukcji.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to chetnie się uswiadomię :D
Dzięki

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 03 lip 2014, 20:40

Jesteś samobójca. Chcesz montować zabetonowane trepy? Zamontuj konstrukcję z ramkami i niech sobie szalują i zalewają.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

Post autor: kseroks1 » 04 lip 2014, 21:15

Dokładnie tak ma być ze będę wykonywał ramki z kątowników i sami będą sobie szalowac i zalewać :D nie jestem samobujcą :D

samwieszkto

Post autor: samwieszkto » 06 lip 2014, 02:04

Robiłem takie schody tyle że dłuższe ( 16 stopni w biegu )
Stopnice nie były betonowe tylko granitowe ( czyli cięższe )
Musisz przyjąć że ciężar stopnicy wraz z ramką z kątownika 40 i blachą 1.5 mm wyniesie jakieś 30 kg. ( czyli nie jakoś strasznie dużo ). Jednak jeśli chcesz to zrobić zgodnie z przepisami to obliczeniową wytrzymałość schodów musisz pomnożyć przez współczynniki bezpieczeństwa które mogą spowodować znaczne pogrubienie przekrojów.
Nie znam tych współczynników ale jeżeli schody są przeznaczone do budynku użyteczności publicznej to i tak konstrukcja musi być przeliczona przez osobę uprawnioną > konstruktora.
Jeżeli natomiast schody są do budynku prywatnego który jest już po odbiorze - sprawę możesz olać.
Ja robiłem schody do hotelu. Jako belki konstrukcyjne posłużyły pasy z blachy grubości 3mm i szerokości ok. 200mm. ; uzbrojone górą i dołem kątownikiem 40 x 40 x 4 i w pachwinie kątownika prętem 16 x 16.
To w zupełności wystarczy.

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

Post autor: kseroks1 » 06 lip 2014, 09:08

budynek jest po odbiorach więc nie ma problemów, po drógie schody maja prowadzić tylko i wyłącznie do składu z dokumentami fV itd z działalności więc wielkiego obciążenia tam nie będzie i czekam jeszcze na inwestora co on powie na moje propozycje a mozę sam coś zaproponuje wszystko okaze się we wtorek jak do niego pojade.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”