Potrzebuje rady odnośnie schodów
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Potrzebuje rady odnośnie schodów
Witam, trafił mi się klient na wykonanie schodów o konstrukcji stalowej na której trepy mają być wykonane z betonu. Mianowicue rzecz wygląda następująco trep to ramka z kątownika ok 40x40 bądz 60x60 GW to jest nie problem natomiast z racji wagi samej kostrukcji + trepy betonowe jaki zastosowac materiał na boki schodów ( skośne elementy ) do których będa same stopnie montowane już po całkowitym wyschnięciu.
Myślałem nad dwoma opcjami :
1. dwa równolegle oddalone profile 50x50x3
2. Ceownik GW szerokość 160 ( bardzo drogi)
Schody będzie to 3 stopnie następnie spocznik 1x1m i kolejne stopnie w ilości 12 sz i kolejny spocznik przed drzwiami równiez 1x1m pod spoczniki wiadomo podpory z profili góra 2 sz dół 4 szt z np 40x40x3.
I pytanie brzmi:
Wytrzyma to?? A moze ma ktoś inną koncepcję??
Pozdrawiam i czekam na rady
Myślałem nad dwoma opcjami :
1. dwa równolegle oddalone profile 50x50x3
2. Ceownik GW szerokość 160 ( bardzo drogi)
Schody będzie to 3 stopnie następnie spocznik 1x1m i kolejne stopnie w ilości 12 sz i kolejny spocznik przed drzwiami równiez 1x1m pod spoczniki wiadomo podpory z profili góra 2 sz dół 4 szt z np 40x40x3.
I pytanie brzmi:
Wytrzyma to?? A moze ma ktoś inną koncepcję??
Pozdrawiam i czekam na rady
Ponieważ schody będą pod kątem ok 45 st. to mimo betonowych stopnic (wg Twojej nomenklatury trepy) siły wektorowe nie będą tak tragiczne. Ja mimo ceny robiłbym z ceownika, i to nie 160, a spokojnie wystarczy 120, tym bardziej, że pod spocznikami będą podpory. Ponieważ wszystkie parametry poszczególnych elementów schodów można obliczyć plus ciężar 2 osób, to obliczenie strzałki ugięcia ceownika na tym odcinku, gdzie jest 12 stopni nie sprawi trudności, obliczeniami reszty można sobie kiepeły nie zawracać, bo tam występują o wiele mniejsze siły.
-
samwieszkto
Robiłem takie schody tyle że dłuższe ( 16 stopni w biegu )
Stopnice nie były betonowe tylko granitowe ( czyli cięższe )
Musisz przyjąć że ciężar stopnicy wraz z ramką z kątownika 40 i blachą 1.5 mm wyniesie jakieś 30 kg. ( czyli nie jakoś strasznie dużo ). Jednak jeśli chcesz to zrobić zgodnie z przepisami to obliczeniową wytrzymałość schodów musisz pomnożyć przez współczynniki bezpieczeństwa które mogą spowodować znaczne pogrubienie przekrojów.
Nie znam tych współczynników ale jeżeli schody są przeznaczone do budynku użyteczności publicznej to i tak konstrukcja musi być przeliczona przez osobę uprawnioną > konstruktora.
Jeżeli natomiast schody są do budynku prywatnego który jest już po odbiorze - sprawę możesz olać.
Ja robiłem schody do hotelu. Jako belki konstrukcyjne posłużyły pasy z blachy grubości 3mm i szerokości ok. 200mm. ; uzbrojone górą i dołem kątownikiem 40 x 40 x 4 i w pachwinie kątownika prętem 16 x 16.
To w zupełności wystarczy.
Stopnice nie były betonowe tylko granitowe ( czyli cięższe )
Musisz przyjąć że ciężar stopnicy wraz z ramką z kątownika 40 i blachą 1.5 mm wyniesie jakieś 30 kg. ( czyli nie jakoś strasznie dużo ). Jednak jeśli chcesz to zrobić zgodnie z przepisami to obliczeniową wytrzymałość schodów musisz pomnożyć przez współczynniki bezpieczeństwa które mogą spowodować znaczne pogrubienie przekrojów.
Nie znam tych współczynników ale jeżeli schody są przeznaczone do budynku użyteczności publicznej to i tak konstrukcja musi być przeliczona przez osobę uprawnioną > konstruktora.
Jeżeli natomiast schody są do budynku prywatnego który jest już po odbiorze - sprawę możesz olać.
Ja robiłem schody do hotelu. Jako belki konstrukcyjne posłużyły pasy z blachy grubości 3mm i szerokości ok. 200mm. ; uzbrojone górą i dołem kątownikiem 40 x 40 x 4 i w pachwinie kątownika prętem 16 x 16.
To w zupełności wystarczy.
budynek jest po odbiorach więc nie ma problemów, po drógie schody maja prowadzić tylko i wyłącznie do składu z dokumentami fV itd z działalności więc wielkiego obciążenia tam nie będzie i czekam jeszcze na inwestora co on powie na moje propozycje a mozę sam coś zaproponuje wszystko okaze się we wtorek jak do niego pojade.