Taśmówka dla amatora do 200zł

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Gnom
Kontakt:

Taśmówka dla amatora do 200zł

Post autor: Gnom » 13 paź 2015, 22:47

Panowie i Panie.
Mam taką rozkminę, żeby sprawić sobie tani "czołg", żeby zobaczyć z czym to się je. Celuję na początek w cenę do 200zł.
Większość małych taśmówek w tym przedziale ma moc około 200W, ale namierzyłem takie oto cuś o mocy 1800W :shock:

Czy możecie coś doradzić? Czy to może się nadać do amatorskiego szlifowania noży, tak do nauczenia się. Czy urządzenie o takich gabarytach może realnie mieć taką moc?

http://mewex.pl/powermat-szlifierka-sto ... -1390.html

Z góry dziękuję za pomoc.
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Kontakt:

Post autor: Obi_wan_0 » 13 paź 2015, 22:53

Mam coś do złudzenia podobne do tego z Juli, nadaje się tylko do ostrzenia wierteł

http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i- ... bi-249854/
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

egojack1

Post autor: egojack1 » 13 paź 2015, 23:20

Pokazana szlifierka pod żadnym pozorem nie może mieć 1800W mocy, oby miała realnie 180W to wszystko. "Maszyny" tego typu zatrzymuje się szlifując wkrętak. Typowe chińskie byle gówno.

Awatar użytkownika
Katana_Blade

Post autor: Katana_Blade » 14 paź 2015, 00:31

Jest pewnie tak jak kolega powyżej napisał, do tego jest to moc pobierana przez maszynę a oddawana przy takiej nie markowej firmie wynosi pewnie koło 50% czyli z 90 W. Patrząc na firmę FLEX (KLIK) , która jest pionierem szlifierek kątowych to moc oddawana stanowi około 60% mocy pobieranej z sieci elektrycznej.
"Miecz jest ciałem, cięcia i pchnięcia są jego funkcjami"
Staram się pisać poprawnie po polsku!

Awatar użytkownika
Gnom
Kontakt:

Post autor: Gnom » 14 paź 2015, 10:57

Dzięki za odpowiedzi.
Nawet jakby miała moc oddawaną na poziomie 30% to i tak byłoby to 600W. Tylko kwestia, czy ktoś się nie machnął o jedno "0". Może ona ma 180W.
Wysłałem do sklepu zapytanie o tabliczkę znamionową. Kupić nie muszę, a zasięgnąć języka można ;)
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.

egojack1

Post autor: egojack1 » 14 paź 2015, 11:11

Gnom, Tabliczka nic Tobie prawdy nie powie, zrozum, że często sami producenci oszukują i celowo wprowadzają klientów w błąd pisząc wielkie moce na sprzęcie, które nie maja nic wspólnego z rzeczywistością. Specjalizuje się w tym wiele firm.

Np taką szlifierkę o mocy niby 1700W gwarantuję, że zatrzymam wkrętakiem.

A moja szlifierka stołowa TEMP produkcji made in ZSRR o mocy 500W (ale prawdziwe 500W)
pracuje z kamieniem 180mm tak, że nie zatrzymam jej niczym. Gdy startuje światło przygasa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”