kwadratowe otwory w profilu
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: kwadratowe otwory w profilu
Jeśli profil wpuszczany będzie np.60x20, 60 od frontu to można założyć tarczę np 125x8 mm i naciąć ŚCIANKĘ 20 mm. Wrzuć jakieś fotki jak już profile będą wycięte. Z chęcią zobaczę efekt cięcia wodą jak znosi to profil ze ścianką 1,5 mm. Również szukam alternatywnego rozwiązania na kwadratowe otwory 15x15 lub 20x20 w odstępach nie większych jak 90 mm
-
egojack1
Profile wsunięte w otwory w profilu bez ich obspawania dadzą połączenie nie całkiem szczelne, wiadomo, że woda będzie się przedostawać do wnętrza konstrukcji. W rozwiązaniu całkiem spawanym przęsło jest szczelne, otwory technologiczne się zaślepia korkami lub umieszcza je od spodu. Jak się rozwiązuje kwestie zabezpieczenia wnętrza przed korozją w w przęśle z profilami wkładanymi? Czy daje się otwory technologiczne do dokładnego cynkowania wewnątrz i takie które odwadniają konstrukcję?
egojack1 - ten rodzaj wykonania bramy lub przęseł, który będę wykonywał i o którym tu piszę, zakłada cynkowanie ogniowe, pisałem o tym na początku swojego postu ,dlatego nie ma znaczenia , że jest ono nie szczelne.Wszystkie profile w wypełnieniu będą łapane spawem od spodu ale nie obspawywane dookoła jak normalnie,ocynk również spowoduje zalanie szczelin i ich usztywnienie.Otwory odpowietrzające będą robione zgodnie z wymogami, tak samo jak przy normalnych bramach i elementach podlegających cynkowaniu więc nie ma potrzeby jakiegoś zatykania ,ramka zewnętrzna będzie obspawywana całkowicie.
cinekhh- wycinanie tarczami jako takie nie wchodzi w grę, bo np. otwory 60x15 lub 60x20 jescze wytniesz ale w projekcie który zrobiłem jest mieszanie wysokości profili (coś na wzór fotografii jaką dodałem wyżej w postach) i tak np. po tym 60x20 idzie 20x20 potem następny np. 40x20 i tak na przemian więc jest raczej niemożliwe dokładne wycięcie otworu 20x20 tarczą bez nacięć powyżej wymiaru .Ok, jakby to miałoby być obspawywane to oczywiście nacięcia by się zaspawało, ale tu ma być tylko łapane .
cinekhh- wycinanie tarczami jako takie nie wchodzi w grę, bo np. otwory 60x15 lub 60x20 jescze wytniesz ale w projekcie który zrobiłem jest mieszanie wysokości profili (coś na wzór fotografii jaką dodałem wyżej w postach) i tak np. po tym 60x20 idzie 20x20 potem następny np. 40x20 i tak na przemian więc jest raczej niemożliwe dokładne wycięcie otworu 20x20 tarczą bez nacięć powyżej wymiaru .Ok, jakby to miałoby być obspawywane to oczywiście nacięcia by się zaspawało, ale tu ma być tylko łapane .
jammo
Możesz zlecić jakiejś firmie żeby ci wykonała takie otwory. Samemu ciężko takie zrobić. Sprawdź ofertę http://cks-laser.pl/ sam kiedyś u nich wycinałem klika elementów do modelu i zrobili do bardo dokładnie. Lepiej oddaj element do nich bo sam możesz w łatwy sposób zepsuć.