kwadratowe otwory w profilu
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: kwadratowe otwory w profilu
Kuba właśnie o to chodzi , zeby robić dokladne otwory i wsuwać , żeby nie trzeba obspawywa po wierzchu. Dokładnie obspawana jest tylko ramka przęsła lub bramy .Profile są z długości dokładnie docięte i wsadzane do końca ścianki więc nie ma ruchów przesuwnych. po wsadzeniu są tylko od spodu połapane i do ocynku ,który też łapie i usztywnia.Przy niedokładnym wycięciu trzeba by obspawywać dokładnie każdy profil w wypełnieniu bo były by luzy.
jammo
to takie coś aby zrobic to już trzeba używać przecinarkę plazmową i jakiś szablon powinno dać tak radę 
Wiem Kuba, tylko przecinarką plazmową, ręcznie, też tego nie zrobisz idealnie przy większej ilości materiału i dlatego zdecydowałem , że będę wycinał wodą . Mam kolegę co prowadzi firmę i robi usługi cięcia . Ma maszynę do cięcia ,która tnie materiały do 150 mm grubości.Jest to dokładna robota tak że będą pasownie te profile umieszczone jeden w drugim . Rozmawiałem z nim wczoraj ,to mi powiedział , żebym zrobił rysunek techniczny.On to wprowadza do komputera i pisze program a maszyna już resztę mi powycina. Cena tak około 15 zł za mb ,bez względu na ilość otworów ,przynajmniej tak mi powiedział w moim przypadku, tak , że nie ma sensu nic wiecej kombinować.
jammo
tylko wodą to przebije ci obie scianki tak mi sie wydaje 
Zapewne można ustawić siłę bicia wody na materiał.
no nie wiem czy az tak sie da to ustawic widziałem przecinarki plazmowe cnc przystosowane do ciecia profili to stoły wodne posiadają kładzie sie profil i do połowy w wodzie sie macza jedna scianka jest pod wodą i przecina tylko jedną 
z tego co mi mówił kolega to robi tylko taki punkcik robi o średnicy 1 mm w miejscu przebijania , dalej już nie ma śladu , zresztą to będzie od strony słupka i podejrzewam ze to zaleje przy cynkowaniu.
jammo
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Takie otwory to najszybciej wycina się laserem.. Można to nawet wyciąć na wycinarce do blach - nie musi być specjalna do profili. Jeśli robisz rysunek i wymiarujesz otwór pod profil to nie zapomnij podać promienia na narożniku profila i zrób 0,5 mm luz - bo profile nie są dokładne.
W Castoramie możesz kupić taki profil już z otworami kwadratowymi..A jeśli chodzi o robienie takich otworów to jest taka specjalna maszyna która robi takie dziurki.Działa ona na zasadzie prasy tylko robi to bardzo szybko.
Tak ,tylko maszyna zrobi ci wszystkie otwory jednakowe na zasadzie dziurkarki ,widziałem jak to wybija, natomiast u mnie będą wycinane otwory pod jednakowe szerokości profili, ale o różnej ich wysokości ,coś podobnego jak na tym zdjęciu ale to nie to samo.

jammo
jest moda na takie ogrodzenia ostatnio.
Dokładnie ,dlatego mam na coś takiego robotę. Pisałem już wyżej, robi się takie na jakie jest zapotrzebowanie.Wiadomo, że są tacy co wolą kute, ale ludzie ostatnio patrzą nie tylko na modę, ale w szczególności na kasę, a cenowo wiadomo, kute są dużo droższe.
jammo
Można i laserem u nas w robocie wycinają takie otwory w profilach nierdzewnych tylko w jednej ściance nie naruszając drugiej.Ustawiają również tak parametry ze tak jakby grawerują wzory w blachach nacinają blaszkę np 1,5 mm np na 0,5mm.grubosci.
A profil poziomy który będzie schowany w ramie będziesz nawiercał końcówki czy ścinał pod kątem? Żeby w ocynku był swobodny przepływ powietrza i cynku? Skoro trudzisz się z otworami w profilu aby nie było widać połączeń spawanych to na pewno nie pozwolisz sobie na otwory technologiczne.
Witam, z końcówkami schowanego profillu jest najmniejszy problem. Można tak jak piszesz , albo wiercić albo ściąć delikatnie pod kątem ,można też powycinać trójkąty na końcach, ale to już na warsztacie bez problemu się zrobi. Co do chowania końcówek profilu do środka ramy, to wiadomo ,ze głównym powodem takiego rozwiązania jest estetyka jak również i ograniczenie czasu i włożonej w to pracy przez między innymi brak szlifowania po spawaniu.Wiadomo, że bez wpuszczania tych profili, trzeba by je wszystkie dokładnie obspawać dookoła i potem to wszystko idealnie oszlifować, co też kosztuje czasu i podnosi koszty koszty( tarcze + prąd) no i nie daje gwarancji ,że profil przy tym nie ulegnie odkształceniu podczas spawania , jako że są to materiały cienkościenne.
jammo