Moje palenisko kowalskie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
kowalek123
No, kułem. Pompka się dobrze sprawowała, ale ta część z gliną odpadła :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( Dziadek złota rączka mi naprawił, zrobił na blaszkę, ale ta rurka się zaczęła topić
Rozgrzałem pręta, kuję, płaszczę na nożyk, a nagle czuję taki gorąc na nodze. TO TA RURKA STOPIONA MI NA NOGĘ SPADŁA. oCZYWIŚCIE KOŃCÓWKA BYŁA STOPIONA, przestałem kuć, zgasiłem i tąrurkę wziąłem i oderwałem. Teraz będę kombinował jak zrobić, żeby się tak nie topiła. Pojótrze jadę na obóz i nie będzie mnie przez tak 12 dni ok.
-
kowalek123
Tak a propos noża :-D, zajmij się czymś innym na początek ja też zacząłem noża robić i taki efekt, że ja trzymałem pręta ojciec napier... uderzał :-D 5-kilowym młotem i spłaszczyłem ok. 15cm tego pręta w 1h. Wina paleniska, ale i moja, bo na początek zabrałem się za nóż :-D. Mi ojciec doradził haki do mięsa, bo jeden koleś na szlifierce robi i jakoś tam wygina w imadle i orzekł mój tata tak: "Zawsze to kowalska robota" :-D. Jak zrobisz ten nóż to daj fotki!
- Grzegorz K.
- Administrator
źle grzejesz i tyle. Pooglądaj filmiki na youtube, zobacz z jakiego żaru kują. Przykład pierwszy z brzegu http://www.youtube.com/watch?v=S9lCNGfX5k4

- pomocnik94
grzejesz na węglu drzewnym?
najpierw nasyp wieeelką kupę węgla, potem ją rozpal i dmuchaj. nie żałuj węgla! zobaczysz, że jesteś w stanie spalić stal.
jedyne co może być nie tak, to wlot powietrza do paleniska. jaka jest średnica otworu rurki która podaje powietrze do paleniska??:) jak otwór jest za mały, to nic z tego nie będzie.
pożycz od siostry suszarkę do włosów i dmuchnij w palenisko, zobaczysz jaka jest różnica w temperaturze. kup na szrocie dmuchawę od samochodu, za grosze i dmuchaj!!!!
możliwości jest wiele
najpierw nasyp wieeelką kupę węgla, potem ją rozpal i dmuchaj. nie żałuj węgla! zobaczysz, że jesteś w stanie spalić stal.
jedyne co może być nie tak, to wlot powietrza do paleniska. jaka jest średnica otworu rurki która podaje powietrze do paleniska??:) jak otwór jest za mały, to nic z tego nie będzie.
pożycz od siostry suszarkę do włosów i dmuchnij w palenisko, zobaczysz jaka jest różnica w temperaturze. kup na szrocie dmuchawę od samochodu, za grosze i dmuchaj!!!!
możliwości jest wiele
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
-
kowalek123
-
kowalek123
-
kowalek123
- pomocnik94