Bodar te wasze okolice są bardzo podejrzane z tymi pociągami
Z tego co pamiętam to bana w Trzemesznie Lubuskim wjechała pod ziemię i wyjechała na poligonie w Wędrzynie
10 km ode mnie było cuś takiegohttps://www.youtube.com/watch?v=euxN2lNIo6k
Ciekawe rozwiązania techniczne mieli
A teraz pytanie techniczne kto ma jakie oświetlenie w warsztacie do kucia i czy jest zadowolony, światło a widzenie kolorów(oddawanie barw)
Jestem na etapie sprawdzania ledów zimne odpadły halogen żarnikowy na plus lampa jarzeniowa 840 barwa wg mnie słabo 830 chyba się zdecyduje.
Info poniżej jakie natężenie oświetlenia do jakiej czynności.
Moim zdaniem zimne oświetlenie do prac warsztatowych kicha , duże przekłamywanie barw, dyskusja mile widziana
Natężenie światła
Natężenie światła w zależności od wykonywanych czynności może wynosić od 200 do 1500 luksów, co jest uzależnione stopniem precyzji i szczegółowości na określonym stanowisku pracy. Poniższa tabela ilustruje normy jakie powinny być spełnione na poszczególnych stanowiskach pracy zgodnie z normą: PN-EN 12464-1:2003 (U). Światło i oświetlenie. Oświetlenie miejsc pracy. Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach.
Miejsca gdzie wykonuje się obróbkę i przetwarzanie metali: Natężenie światła wartości podane w luxach (lx)
kucie swobodne 200
kucie matrycowe 300
spawanie 300
montaż:
zgrubny
średni
dokładny
precyzyjny
200
300
500
750
obróbka mechaniczna 300
obróbka mechaniczna, szlifowanie 500
wyrób sprzętu do skarawania 750
przygotowanie powierzchni, malowanie 750
wyrób narzędzi, wzorników, szablonów, przyrządków do obróbki, mechanika precyzyjna 1000
Dla pomieszczeń biurowych
segregowanie, kopiowanie 300
pisanie ręczne, na maszynie, przetwarzanie danych, czytanie obsługiwanie klawiatury 500
kreślarnie 750
stanowiska projektowania wspomagane komputerowo 500
sale posiedzeń i konferencyjne, pokoje spotkań 500
archiwa, magazyny 200