"Grzegorz K to co tutaj wymieniłeś jest w chwili obecnej koszykiem dóbr podstawowych, na równi z chlebem, mąką, energią elektryczna itp, itd."
A ty za miedze swoja kiedy wyjeżdżał? Większość ludzi na świecie nie ma dostępu do prądu i czystej wody. To gdzie se mają wsadzić te komputery jak gniazdek nie mają?
"Nikiel, nie wydaję mi się bym zrobił to ostentacyjnie. Zwyczajnie miałem wtedy ciekawsze zajęcie.
Czy jednak mogę wyrazić swoją opinię?

"
Nerwusek!:)
"Ale do rzeczy. Chyba mnie nie zrozumiałeś co do ceny pracy. Po co Ty pracujesz? Ja po to by żyć. "
Pracuje, bo kocham robić to co robię!

nie wyobrażam sobie swojego życia bez ognia:)
Mogłem i mogę robić różne rzeczy w różnych częściach świata. Mogę z tych zajęć mieć naprawdę dobrą kasę. Dużo czasu, wysiłku i poświęceń kosztowało mnie, żebym mógł być w miejscu w którym teraz jestem.
"Wrocław jest droższy niż Świecie"
Ale dla czego? Inna ziemia, inni ludzie, inne powietrze?

Nie! To jest takie same, co zatem stanowi różnicę? Różnica jest w naszych głowach. I to dla mnie jest nierówność.
Ale nawet ta nierówność jest tylko pozorna. Bilans i tak wychodzi na zero lub prawie zero. Dużo zarabiasz w dużym mieście i dużo w nim wydajesz. W małym jest na odwrót ale jest dokładnie tak samo.

Trzeba zatem zarabiać w dużym i wydawać w małym wtedy się opłaca. Absurdy wynikające z ludzkich wierzeń i przekonań. I tymi wierzeniami warto się zająć:)
"P.S. Nikiel, ciężko czyta się Twoje posty, bo nie mogę ogarnąć, gdzie jest cytat a gdzie Twoja wypowiedź. (Taki niepełnosprytny jestem

)."
Aries, jak są takie kreseczki (") to znaczy, że zaczynam cytować:) Natomiast kiedy są takie kreseczki (") znak to, że cytować kończę. Dasz radę! Wierzę w Ciebie:P
"A kto decyduje o tym co jest dobrem podstawowym? Czy telefon komórkowy, komputer są Tobie do życia tak samo potrzebne jak jedzenie?
To, że ktoś wmawia nam, co powinniśmy posiadać, nie oznacza, że jest to podstawa. Pomyśl sobie, że wszystkie informacje, które do nas trafiają, są puszczane w eter w jakimś celu. Komputer nie jest potrzebny Tobie do przeżycia. Myśl, że go potrzebujesz jest potrzebna producentowi komputerów do przeżycia. I tak jest z większością "dóbr podstawowych"."
Komputer dla mnie jest narzędziem do zarabiania kasy. Nie wiem co to dobro podstawowe, ale komp jest narzędziem podstawowym tak samo jak młotek.
No i gołe baby są w kompie:)
"Odwołujesz się do chrześcijańskiej moralności i etyki."
Odwołuję się do moralności i etyki tak jak i Ty (nie ma czegoś takiego jak etyka i moralność chrześcijańska, buddyjska, żydowska, muzułmańska)
Ale nie jestem wyznawcą żadnej religii:) nie jestem też ateistą ani agnostykiem. Jestem człowiekiem
Jest etyka i moralność, albo jej brak. Nie sugeruj się tym, że cytuję pismo święte, równie dobrze mogę cytować koran, torę, wedy, mogę Ci walnąć teorią fizyki kwantowej, przypowieścią zen, albo legendą wudu. Dla mnie to bez różnicy. Nie ważne pochodzenie przesłania, ważne czy przekaz trafia do człowieka:) Słowa to tyko słowa... Ważne to co płynie między nimi.
"Ponad dobrem i złem jest łąka:) tam się spotkamy..." Rumi