Rozmowy o tym czemu tu jest tak jak jest.

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 07 cze 2013, 06:00

Ceny za robotę takie, jakie zgodzisz. Na pewno w dużej aglomeracji łatwiej o klienta. A tak w ogóle biadolenie to nasza cecha narodowa, gdy Polaka spytasz jak leci, zawsze Ci odpowie, że ch..wo :P Nie znudził się wam jeszcze ten wątek?
Kontakt 517355290

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 07 cze 2013, 14:58

Lepiej sie poczuja jak sobie pobiadola :D

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 07 cze 2013, 15:27

Galon benzyny kosztuje jakieś 3,6 - 3,8 $. Czyli litr za dolara. Czyli ze do lunchu zarabiasz tyle ze masz na benzynę na cały tydzień.
To teraz proporcjonalnie u nas trzeba robić z pół tygodnia na tydzień jazdy,jak niektórzy dojeżdżają po 60km.
Mamy prawie najdroższe życie w europie a prawie najnizsze zarobki.Ale w końcu to nasza ojczyzna.

Dziś koleżanka narzeczonej dostała propozycje pracy z Urzędu pracy.1400netto umowa zlecenie 6dni po 8godzin(+ dojazdy 4godziny za które pracownicy muszą płacic) dzień wolnego i znów 6dni pracy.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 07 cze 2013, 17:14

rafal194 pisze: Mamy prawie najdroższe życie w europie a prawie najnizsze zarobki
Nie prawie, a najniższe w śród krajów UE
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 07 cze 2013, 17:37

No to wreszcie w czymś jesteśmy górą :lol:

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 07 cze 2013, 18:16

Ale porównując proporcjonalnie do zarobków.

ateem

Post autor: ateem » 07 cze 2013, 19:56

rafal194 pisze:Mamy prawie najdroższe życie w europie a prawie najnizsze zarobki
takie pytanie sie nasuwa: Co dzieje się z tą kasą? Skoro drogo płacimy, to ktoś dobrze dostaje. Ale skoro mało zarabiamy, to nie my Polacy te dobrze dostajemy.

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 07 cze 2013, 20:19

Nie wiem może ja źle ,myślę:
Niemcy za godzinę pracy 7euro=4litry paliwa
Holandia za godzinę pracy 7euro =3,8litra
Polska za godzinę pracy 8złotych 1,5litra paliwa.
A kto dostaje nagrody na Wiejskiej.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 07 cze 2013, 21:45

A wymieńcie nazwy POLSKICH dużych firm :)

Huty są hinduskie, telekomunikacja francuska, motoryzacja niemiecka, markety portugalskie i inne... Fajnie nie?
Obrazek

ateem

Post autor: ateem » 08 cze 2013, 07:28

Grzegorz, to jest właśnie odpowiedź na moje pytanie - sprzedaliśmy wszystkie firmy. Jedyne co mamy teraz na sprzedaż, to czas machania naszymi rękoma. Z tym, że nie możemy podnieść ceny naszego czasu, bo Chińczycy mają tańszy czas...
Do puki nie zrobimy rewolucji, nie zaczniemy patrzeć na dobro narodu, a nie jednostki, nie będzie w tym kraju dobrze. Rząd robi wszystko, aby żyło się lepiej ... korporacjom z zachodnim kapitałem.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 08 cze 2013, 07:42

ateem pisze: Rząd robi wszystko, aby żyło się lepiej ... korporacjom z zachodnim kapitałem.
Tego też nie robi. Gdyby tak było nie wyprowadzałyby swego kapitału z Polski.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 08 cze 2013, 10:23

W takim wypadku musiały by zapłacić w Polsce podatki, transferując pieniądze na n.p.Kajmany nie płacą w ogóle podatków.
Cały problem ubóstwa w Polsce bierze się właśnie z tad że państwo jest
cały czas drenowane z pieniedzy,fatalnie zarządzane i zadłuzane.
Pan (tfu) premier wyseplenił wczoraj że "Będziemy ułatwiać młodym dostęp do kredytów"
Chyba nie jest aż takim imbecylem , żeby nie wiedział ze kredyt do dług.
A kto się pasie na lichwie? Żyd .
I jasne jest kogo "wspiera" nasz "rząd".

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 13 cze 2013, 01:02

"Ano bo jakbym w kraju robiac to samo co tutaj robie ( nie wspominam juz o tym ze jakbym robil to co robilem przed wyjazdem - ucieczka ) zarabial tygodniowo, tak skromnie, z 1000 zielonych papierkow na lapke to moze bym i nie wyjezdzal nigdzie."

Ja to wszystko rozumiem:)
Oczywistą oczywistością jest, że za prace dostaje się pieniądze.
Ale skoro dług publiczny przekroczył dochud narodowy to jak Wy tam żyjecie? U nas jak ktoś nie ma na spatę długów to mu łamią nogi, umiera zgłodu, albo się wiesza. A kolega Tom wyjechał do kraju e którym nie ma pieniędzy, zarabia tyle nieistniejących pieniędzy, że jest zadowolony i żyje sobie:)

To jest dla mnie prawdziwa magia:)

Mówi się, że bank centralny w stanach jest firma prywatną. Drukuje on kasę, którą państwo amerykańskie od niego pożycza. Czyli, że każdy dolar pożyczony od banku trzeba oddać z odsetkami. A skąd wziąć odsetki, skoro, każdy dolar jest własnością banku centralnego? :D

To genialne!

"Nikiel określenie koszyk dóbr (przedmioty i usługi) podstawowych stosowany jest przez niektórych ekonomistów i socjologów.
Sam koszyk dóbr jest kwotą za którą da się zapewnić żywność potrzebna do przeżycia, ubranie oraz środki energii oraz koszty opłat czynszowych. Niektórzy dodają jeszcze przedmioty niezbędne do funkcjonowania w społeczeństwie czyli w krajach europejki i podobnych, komputer koszt internetu i koszt rozmów telefonicznych, w USA zaś jeszcze doliczyć trzeba samochód i koszt paliwa."

Duma, przestań czytać wikipedię:P powiedz mi czy Ty pracujesz albo czy pełnisz jakieś funkcje w społeczeństwie?

Mnię na ten przykład ostatnio wywalili z bezrobocia. Okazało się, że nie mam kwalifikacji, żeby być bezrobotnym w naszym kraju:D Czad! :)

"Nikiel, bo we Wrocławiu kartofle są droższe, a wypłata nauczyciela na przykład, taka sama jak w Świeciu. I nie gadaj mi tu o wierzeniach, bo jak idę do sklepu i widzę ceny, to nie o wiarę chodzi, tylko o realną codzienność, której się doświadcza."

Poważnie?:) No co Ty?
Ja się pytam dlaczego praca w jednym miejscu jest warta mniej a w drugim więcej, a Ty mi na to, że to datego, że jest różnica w cenie kartofli. :)

To ja wiem, ale nie jest to odpowiedź na moje pytanie.
Planeta jest jedna, ziemniaki są identyczne i nauczyciel w punkcie A robi to samo co w punkcie B.
To jest jeden grzyb!!!
To, że są różnice w cenach, w mentaności, w kulturze itd związane jest z programem, który jest wgrany w głowy ludzi na danym obszarze. Programy działają na skalę miasta, regionu, państwa, kontynentu świata, rasy, kultury, religii itd. Gdyby ludzie patrzyli na ludzkość jako całość to by może łatwiej było chwycic odpowiedni kontekst.

A tak to każdy zatrzymuje się na własnym podwórku, własnym puzlu:) Jeden niewidomy dotyka nogi słonia i mówi, że to drzewo, drógi łapie za trąbę i mówi że to wąż itd:)

I jak przewalisz wywrotkę ziemi, to robisz taką samą pracę jak ja kiedy taka samą wywrotkę ziemi przewalę:) Czy nie? Czy moja ziemia jest bardziej mojsza? :) A może Twoje bardziej twojsza?

"A tak w ogóle biadolenie to nasza cecha narodowa, gdy Polaka spytasz jak leci, zawsze Ci odpowie, że ch..wo"

Mówienie, że biadolenie to nasza cecha narodowa jest biadoleniem właśnie!
Jestem Polakiem i jak mnie zapytasz jak mi leci to zawsze Ci odpowiem, że ZA.EBIŚCIĘ:)

"Grzegorz, to jest właśnie odpowiedź na moje pytanie - sprzedaliśmy wszystkie firmy."
My? :) ja jakbym coś sprzedał, to bym miał za to kasę. Kasy nie mam to znaczy, że nic nie sprzedłem!

"Z tym, że nie możemy podnieść ceny naszego czasu, bo Chińczycy mają tańszy czas... "
:) tańszy czas. Dobre i daje odpowiedź na moje pytanie o ziemniaki we Wrocławiu:)
Skoro czas jest pojęciem wzgędnym to i jego cena musi być względna. Skoro czas jest wzgędny, a czas zawsze występuje z przestrzenią to naczy, że i czas i przestrzeń są względne:) To znaczy, że na obecny świat można patrzeć jak na raj albo jak na piekło. Można wierzyć, że właśnie dokonuje się nowy renesans, odrodzenie ludzkości, albo można widzieć świat jako ten który pikuje ku zagładzie:)
Jeśli 7 miliardów ludzi wierzy w renesans to mamy renesans. Jeśli Ci sami ludzie wierzą w kryzys i armagedon to jest kryzys i armagedon.

Tu chodzi tylko i wyłącznie o wierzenia ludzi i o sposób w jaki widzą świat i jak reagują na to co widzą. Są terroryści to trzeba się bronić. Żeby państwo mogło nas bronić to dajemy mu prawo zamykac podejrzanych o terroryzm. Dajemy mu prawo szpiegwania nas w każdym miejscu i kożdej porze. Przeciez to dla naszego dobra...:) Skoro jest terroryzm to trzeba z nim walczyć. Stąd musimy płacić na wojnę z terroryzmem. Dlatego musimy wydać miliardy na zakup dronów (made in Usa i Izrael:) ).

Mamy już drony z bombami i informacje o narodzie i co dalej? Dawniej różne systemy zbierały informacje na temat "niewygodnych" ludzi. Czasem była to inteligencja, czasem opozycja, aktywiści, czasem inne nacje, wyznania, religie itd. Teraz zebrano informacje właściwie o wszystkich ludziach z zachodniego sytemu. Oczywiście nie jest to żaden problem:)

Co ciekawsze, pogoda się zmienia. Może Ziemia widziała takie zmiany klimatu, ale ludzkość w obecnej postaci nie widziała. Natura przypomina, że drukowanymi dolarami nie zatrzyma się pożarów, suszy i powodzi. Im większa rozwałka tym ludzie są sobie bliźsi i życzliwsi. Im więcej dóbr materialnych traca tym mocnej budzą się z tele letargu i tym mocniej kotwiczą się w ludzkiej rzeczywistości. Może się w końcu wybudzimy:) Jak na razie ani ekonomia a ani polityka ani wojny nas nie wyrwały z trybu zombie:) Może Matce Naturze się uda:)

sorki za byki

Ps. Dara, podaj swoją definicję Żyda. Żebym Cię mógł lepiej zrozumieć
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 13 cze 2013, 05:56

,,Jestem Polakiem i jak mnie zapytasz jak mi leci to zawsze Ci odpowiem, że ZA.EBIŚCIĘ:) " Potwierdzam, czasem jak się nam zdarzy pogadać, to Nikiel zawsze mówi: jest fajnie, słonko świeci, dziewczyny w krótkich spódniczkach, wiosna panie Bananie ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 13 cze 2013, 09:26

Ej u mnie tez luzik i gites majonez. :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”