Proszę o pomoc w budowie blaszaka
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Proszę o pomoc w budowie blaszaka
Witam.Potrzebuję pomocy przy konstrukcji garażu blaszanego, wiem że może to nie pasuje do tego forum, ale myślę że na pewno pomożecie mi coś wymyślić.Planuję zaraz z początkiem wiosny rozpocząć budowę garażu blaszanego który miałby mi służyć jako przydomowy warsztat ten który aktualnie mam jest za mały:(
Planuję zrobić wylewkę betonową 6x4 o grubości 10 cm i wmurować 6 kątowników na rogach i po środku(50x50x5), dach miałby być jednospadowy.Problem dotyczy tego że nie mam pomysłu na konstrukcje dachu.Mam do wykorzystania 3 rury o długośći 5x5m ze ścianką 5mm i średnica 60 , i duża ilość słupków ogrodzeniowych ceowników bodajże 4 mm.Proszę o pomoc chcę zrobić to solidnie.Pozdrawiam Józek.
Planuję zrobić wylewkę betonową 6x4 o grubości 10 cm i wmurować 6 kątowników na rogach i po środku(50x50x5), dach miałby być jednospadowy.Problem dotyczy tego że nie mam pomysłu na konstrukcje dachu.Mam do wykorzystania 3 rury o długośći 5x5m ze ścianką 5mm i średnica 60 , i duża ilość słupków ogrodzeniowych ceowników bodajże 4 mm.Proszę o pomoc chcę zrobić to solidnie.Pozdrawiam Józek.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2010, 15:35 przez Józek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja na wakacjach robiłem podobną konstrukcje, tylko troche dłuższą.
Najpierw z ojcem kupiliśmy belki pod całą konstrukcję, potem w ziemi dośc głębokie dołki, a w do każdego dołka szły 2 długie szerokie kątowniki, które tworzyły kwadrat, i zostały zalane betonem. W kwadrat szły belki pionowe. Belek było 6, następnie poszły belki poprzeczne, po połączeniu wyszły 3 podpory, które wyglądały jak odwrócone szerokie U. Później były 3 belki wzdłóżne każda na długośc konstrukcji, i te belki poprzeczne i podłużne utworzyły szkielet dachu, taka ramka, a na nią poszła blacha. Po "oblachowaniu" dachu i 3 ścian dopiero wylaliśmy podadzke. Jak już wszystko stężało, daliśmy blache na ostatnią ścianę, drzwi i to wszystko. Połowa słóży jako skład na trociny i drewno, a w 2 połowie mam kuźnię.
Mam nadzieję, że pomogłem, jak coś jest nie jasne, moge narysowac w paincie.
Jak masz do dyspozycji stal, to zamiast tych moich drewnianych belek daj te kątowniki, czy co tam masz. Tylko pamiętaj, że jeśli chcesz miec wszystko sztywne, to musisz dac dosc duze profile.
Najpierw z ojcem kupiliśmy belki pod całą konstrukcję, potem w ziemi dośc głębokie dołki, a w do każdego dołka szły 2 długie szerokie kątowniki, które tworzyły kwadrat, i zostały zalane betonem. W kwadrat szły belki pionowe. Belek było 6, następnie poszły belki poprzeczne, po połączeniu wyszły 3 podpory, które wyglądały jak odwrócone szerokie U. Później były 3 belki wzdłóżne każda na długośc konstrukcji, i te belki poprzeczne i podłużne utworzyły szkielet dachu, taka ramka, a na nią poszła blacha. Po "oblachowaniu" dachu i 3 ścian dopiero wylaliśmy podadzke. Jak już wszystko stężało, daliśmy blache na ostatnią ścianę, drzwi i to wszystko. Połowa słóży jako skład na trociny i drewno, a w 2 połowie mam kuźnię.
Mam nadzieję, że pomogłem, jak coś jest nie jasne, moge narysowac w paincie.
Jak masz do dyspozycji stal, to zamiast tych moich drewnianych belek daj te kątowniki, czy co tam masz. Tylko pamiętaj, że jeśli chcesz miec wszystko sztywne, to musisz dac dosc duze profile.
No po pierwsze to dzięki za odpowiedź.Skoro dawaliście 2 kątowniki to robiliście profile,ja mam zamiar dać same kątowniki i nie wiem jak mocować to tych pionowych kątowników szkielet dachu.Chciałem też na dach dać jedną belkę mocniejszą tak żeby na nią wieszać rugcug i wyciągać silnik czy coś podwieszać to by była super sprawa.Chcę też wmurować 1 szynę kolejową w razie gdybym potrzebował coś naciągać.Teraz tylko pytanie do tych zwykłych belek które chciałem zrobić z tych rur ile mi to wytrzyma.Nie chce dawać od spodu żadnych podpór tak aby swobodnie można było manewrować :-/
- Grzegorz K.
- Administrator