Dyskusja nt. ustawy o dostępie do broni palnej

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

type59

Post autor: type59 » 30 sty 2013, 19:55

Witam. Mam taką prośbe jeżeli któryś z panów znalazł by coś na złomie z 2 wojny światowej to prosse mi pisac na e- maila fv4034@wp.pl. Wtedy wysłałbym państwu pieniążki i państwo byście mi tą rzecz kupili na złomie i mi wysłali. Pozdrawiam. I prosiłbym robic zdjecia fantów

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 30 sty 2013, 20:06

U mnie na złomie pocięli barkę, straszny staroć, wiec może się kwalifikuje. Będzie tego kilka ton, zarezerwować?
Lepsze jest wrogiem dobrego

type59

Post autor: type59 » 30 sty 2013, 20:09

Nie mi chodzi o coś w stylu hełmy czesci do broni które oczywiście nie podchodzą pod ustawe, bagnety, magazynki. łuski od nabojów itp ;-)

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 30 sty 2013, 20:24

Wszystkie części broni podchodzą pod ustawę, łuski też :P

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 30 sty 2013, 20:28

Tylko niektóre częsci podchodzą . Łuska , jeżeli ma zbitą spłonkę , jest całkowicie legalna .

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 30 sty 2013, 20:59

1. Gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji uważa się za broń lub amunicję.
2. Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa z komorą nabojową, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy
3. Istotnymi częściami amunicji są: pociski wypełnione materiałami wybuchowymi, chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi substancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego.

type59

Post autor: type59 » 30 sty 2013, 21:41

Tak tylko mi chodzi o czesci np kolba, chłodnica magazynek muszka, szczerbinka itd. A łuska oczywiscie że ze zbitą spłonką żeby nie podchodziła pod ustawe żeby była całkowicie legalna :>

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 31 sty 2013, 05:08

Mój dziadek przeżył wojnę, co prawda nie leży na złomie, ale z chęcią sprzedam
-brakuje kilku zębów
-trochę skrzypi i trzeszczy jak go przeładujesz
-lufa zdekowana, ale iglica dalej siedzi jak masz jakąś babcie w dobrym stanie to wypali ze ślepaka

Amicus

Post autor: Amicus » 02 lut 2013, 07:15

Bey do końca to bym się z tobą nie zgodził .
Części broni tak jak : ( baskilja ) lufa zamek czy komora zamkowa pozbawiona cech bojowych tz . zaślepiona lufa ścięta iglica i zaspawane czoło zamka , które nie pozwalają na oddanie strzału i efektów akustycznych nie podlegają pod ustawę o częściach broni i amunicji i nie noszą znamion przestępstwa . Pozbawienie broni cech bojowych musi wykonać osoba do tego uprawniona . Odnośnie różnego rodzaju amunicji , to nie może posiadać substancji zakazanych tak jak : tnt , prochu , substancji zapalających i innych materiałów wybuchowych .
Najlepiej przeczytać sobie dokładnie ustawę o broni i amunicji .
Również broń czarno prochowa wyprodukowana chyba do 1850 roku ( musiałby to sprawdzić ) i jej repliki . nie podlega pod ustawę o broni amunicji i nie wymaga się na nią zezwolenia .
Pozdrawiam Amicus .
Kowalstwo jest jak chodzenie po bagnach ........ wciąga !!!

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 lut 2013, 11:48

ale nie możesz sobie samodzielnie odkuć lufy hakownicy bo posadzą cię za nielegalny wyrób broni... komunistyczne pozostałości w prawie.
Obrazek

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 02 lut 2013, 20:58

Amicus, tu niema, co się nie zgadzać, ja wrzuciłem fragment tekstu ustawy. A co ustawodawca miał na myśli, to już interpretacja

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 02 lut 2013, 20:59

No i właśnie tu najgorzej jest z tą interpretacją . Każdy może mieć inną :) A wtedy traci tylko prawy obywatel .

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 02 lut 2013, 21:11

a zyskuje lewy obywatel ?

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 02 lut 2013, 21:12

Traci prawy , czyli uczciwy , a zyskuje na tym tylko statystyka policji .

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 02 lut 2013, 21:54

Była niedawno taka "akcja" gdzie gościa za bombardę ścigali czy jakieś cos podobnego.
Pro(tfu)kurator twierdził że broń nie jest repliką a jedynie jest"stylizowana" na bombardę.
Zdaje się ze w końcu oskarzenie upadło i gostek się osmieszył.
Ale skoro żyjemy w kraju gdzie "Świńska inteligencja" mianuje się elitami,to trzeba być jednak
gotowym na wszystko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”