Koledzy chciał bym sie doradzić :)

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

yahoo56

Koledzy chciał bym sie doradzić :)

Post autor: yahoo56 » 28 mar 2015, 21:52

Chciał bym się doradzić mam 22tys na zakup maszyn do kuźni sam posiadam tylko proste sprzęty kowadło młotki kleszcze szparkę kotlinę. Myślę o młocie resorowym nie wiem jeszcze do końca jaki wybrać ale coś można na allegro albo olx wyszperać. Do tego migomat, wiertarkę stołową, przecinarkę ukośnicę, i walcarko skręcarkę. Sam dopiero się uczę na pewno jak kupie to co chcę za pól roku stwierdzę że mogłem kupić coś innego. Ciężko mi powiedzieć co będzie mi potrzebne bo jestem na etapie prostych prac nie zawsze udanych... Tak że czekam na sugestie i pomysły.
Zaczynam od zera, ale od czegoś trzeba zacząć

Najlepsza na świecie jest praca spawacza...
nikt Ci nie patrzy na ręce...

slaw

Post autor: slaw » 29 mar 2015, 19:53

hmm zadałeś ciężkie pytanie.ja myśe że poza podstawowym sprzętem ślusarskim samo "wyjdzie w praniu" co ci jest potrzebne .u mnie jak właśnie jest,na bieżąco trzeba dokupować w zależąco od potrzeb...chyba że masz jakiś termin na wydanie kasy.

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 29 mar 2015, 20:50

Tutaj sie z kolegą slawem zgodze, samo wyjdzie w praniu, wszystko zalezy od kierunku jaki sobie obierzesz. Młot resorowy i owszem zapewne się przyda. A reszta to jak mówie kierunke i on wyznaczy co masz kupić.

kin241

Post autor: kin241 » 29 mar 2015, 23:54

Ten młot sobie kup jeśli ogłoszenie jeszcze aktualne
viewtopic.php?t=3671

yahoo56

Post autor: yahoo56 » 30 mar 2015, 00:13

No niestety mam 30dni na zagospodarowanie środków... Dlatego postanowiłem sie poradzić. Kierunek ogrodzenia balustrady naprawy sprzętu rolniczego klepanie lemieszy bo pochodzę z terenu typowo rolniczego ale mam tez w pobliżu pare miasteczek tak ze i cos ładnego jak uda sie wykuć będzie gdzie sprzedać. Widziałem juz ten młot tylko troche sie boje jego budowy z resorowym mialem do czynienia prosty jak budowa cepa i poradził bym sobie z naprawami a sprężarkowy niestety nie wiem o nim nic a kupują cos używanego trzeba sie liczyć z naprawami... Poczytam pomyśle czekam na pomysły co poza młotem[/b]...

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 30 mar 2015, 08:13

Podstawa to zestaw propan tlen. Grzanie drobiazgów odbywa się bez rozpalania sporego paleniska, a i technika roboty dużo ciekawsza niż przy grzaniu dłuższych odcinków w palenisku... Wiertarka stołowa, kompresor do malowania, kowadło, palenisko, kleszcze, może mała przecinarka plazmowa, szlifierka kątowa, wiertarka ręczna, podstawa to metalowy stół, do którego wszystko przyspawasz i porobisz szablony, a zarazem równo poukładasz materiały, komplet wierteł i frezów do obróbki spawów, prasa minimum balansowa( najtańsza), maszynka do cięcia materiału osobiście posiadam przecinarkę frezową jednak w miarę tanio kupisz przecinarkę taśmową, szlifierka stołowa najlepiej stara ELNA, kilka stojaków na których pomalujesz lub poukładasz dłuższe detale. Zapomniałem migomat to podstawowe narzędzie do twojej udręki z żelazem. Szczotki druciane ręczne, na szlifierkę kątową i wiertarkę. Najważniejsza sprawa to palnik do piecyka gazowego zakupiony u mistrza ceremonii kolego Banana. To tak na szybko, koledzy uzupełnią. :D

yahoo56

Post autor: yahoo56 » 31 mar 2015, 21:25

dziękuje Jacek-Sz dałeś mi sporo do myślenia, ciekawe co jeszcze koledzy doradza. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”