Zabawy z miedzią
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Zabawy z miedzią
Witam,
postanowiłem zrobić sobie miedzianą biżuterie, zakupiłem mufę fi22, wyciosałem ile potrzebowałem i zacząłem szlifować.
zacząłem papierem 180 i skończyłem na 2500. Jednak nie uzyskałem zadowalającego efektu lusterka (poniekąd mam słaby papier, bo momentalnie się zapycha elementem ścieranym)
czym można taką "obrączkę" wykończyć by uzyskać lusterko ?
https://zapodaj.net/ea31cd82dac46.jpg.html
https://zapodaj.net/0a52036d50d06.jpg.html
postanowiłem zrobić sobie miedzianą biżuterie, zakupiłem mufę fi22, wyciosałem ile potrzebowałem i zacząłem szlifować.
zacząłem papierem 180 i skończyłem na 2500. Jednak nie uzyskałem zadowalającego efektu lusterka (poniekąd mam słaby papier, bo momentalnie się zapycha elementem ścieranym)
czym można taką "obrączkę" wykończyć by uzyskać lusterko ?
https://zapodaj.net/ea31cd82dac46.jpg.html
https://zapodaj.net/0a52036d50d06.jpg.html
Re: Zabawy z miedzią
a jakim materiałem ja rozprowadzać ?
p.s. jakieś konkretne pasty byś polecił / ewentualnie firmę ?
-
graffic
undead86
papierem nigdy nie wyszlifujesz tak by było lustro
a 2500 dla miedzi to "gruba" przesada - wykończenie wystarczy zakończyć na poziomie 800/1000 - więcej nie ma sensu
ad polerowania:
- pierwsza faza - używasz szczotki z włosiem - to jest tego typu szczotka jak niżej:
pasta ? - trypla (jest to ziemie okrzemkowa z lepiszczem), pasta ta jest do kupienia na necie - ma kolor brudnożółty, ciemnożółty - jest to pasta, która działa jak papier ścierny frakcji 600 (dlatego nie trzeba szlifować niższej gradacji papierami) - jest to pasta "ostra" w sensie, ścierna i trzeba uważać bo bardzo łatwo zetrzeć materiał z pracy - dobra do równania zgrubnego
- druga faza - PO UMYCIU PRZEDMIOTU ! (nie można polerować pasta po paście - bo powstają rysy) i WYSUSZENIU - stosujesz w zależności od materiału, tlenek chromu (pasta zielona), tlenek żelaza (pasta czerwona), tlenek cynku (pasta biała) tlenek ceru (pasta biała) kredę szlamowaną -
1. tlenek chromu - jest pastą polerską ostrą - nadaje się do twardych metali / stopów (np. stal) lub jak chcesz szybko uzyskać efekt polerski
2. tlenek żelaza (zw. różem polerskim, kolor czerwonawy, ciemny łosoś) - jest średnia ostrą pastą polerską - nadaje się do większości metali / stopów
3. tlenek cyny - łagodna pasta polerska (delikatna) - najczęściej stosuję się ją jak masz potrzebę uzyskania idealnego lustra na materiałach szlachetnych
4. tlenek ceru - średnio ostra do ostrej pasta polerska - daje piękna lustrzaną powierzchnię, na twardych materiałach (m.in. na kamieniach) ale wadą jest cena
5. kreda - średnia do łagodnej - nie do wszystkiego się nadaje
w Twoim przypadku: wystarczy tlenek chromu (zamiast trypli) i tlenek żelaza (jako polerująca) - po każdej paście należy przedmiot umyć i wysuszyć
co ważne do każdej pasty należy używać innej szczotki (tarczy) polerskiej
do polerowania wstępnego możesz użyć tarczy z włosiem (jak wyżej na fotce)
do polerowania ostatecznego - tarczy miękkiej zwanej barankiem lub tarczy filcowej
jak się poleruje nie będę opisywał - znajdziesz sobie na YT
PS 1 - obroty na polerce - do szlifowania / polerowania wstępnego - ok 1500-1800 obr./min. - polerowanie wykańczające 2500-2800 obr./min.
PS 2 - fotka poniżej - to są tarczki (te w formie "kul karabinowych") z filcu do polerowania wewnętrznego np. obrączek - gdybyś chciał wypolerować nie tylko zewnętrzną część
PS 3 - a tak wygląda trzpień polerki - jest to oś stożkowa - i większość szczotek / tarcz polerskich też ma taki otwór stożkowy (ale zawsze można to przerobić na zwykła oś prostą na zwykłej szlifierce)
papierem nigdy nie wyszlifujesz tak by było lustro
ad polerowania:
- pierwsza faza - używasz szczotki z włosiem - to jest tego typu szczotka jak niżej:
pasta ? - trypla (jest to ziemie okrzemkowa z lepiszczem), pasta ta jest do kupienia na necie - ma kolor brudnożółty, ciemnożółty - jest to pasta, która działa jak papier ścierny frakcji 600 (dlatego nie trzeba szlifować niższej gradacji papierami) - jest to pasta "ostra" w sensie, ścierna i trzeba uważać bo bardzo łatwo zetrzeć materiał z pracy - dobra do równania zgrubnego
- druga faza - PO UMYCIU PRZEDMIOTU ! (nie można polerować pasta po paście - bo powstają rysy) i WYSUSZENIU - stosujesz w zależności od materiału, tlenek chromu (pasta zielona), tlenek żelaza (pasta czerwona), tlenek cynku (pasta biała) tlenek ceru (pasta biała) kredę szlamowaną -
1. tlenek chromu - jest pastą polerską ostrą - nadaje się do twardych metali / stopów (np. stal) lub jak chcesz szybko uzyskać efekt polerski
2. tlenek żelaza (zw. różem polerskim, kolor czerwonawy, ciemny łosoś) - jest średnia ostrą pastą polerską - nadaje się do większości metali / stopów
3. tlenek cyny - łagodna pasta polerska (delikatna) - najczęściej stosuję się ją jak masz potrzebę uzyskania idealnego lustra na materiałach szlachetnych
4. tlenek ceru - średnio ostra do ostrej pasta polerska - daje piękna lustrzaną powierzchnię, na twardych materiałach (m.in. na kamieniach) ale wadą jest cena
w Twoim przypadku: wystarczy tlenek chromu (zamiast trypli) i tlenek żelaza (jako polerująca) - po każdej paście należy przedmiot umyć i wysuszyć
do polerowania ostatecznego - tarczy miękkiej zwanej barankiem lub tarczy filcowej
PS 1 - obroty na polerce - do szlifowania / polerowania wstępnego - ok 1500-1800 obr./min. - polerowanie wykańczające 2500-2800 obr./min.
PS 2 - fotka poniżej - to są tarczki (te w formie "kul karabinowych") z filcu do polerowania wewnętrznego np. obrączek - gdybyś chciał wypolerować nie tylko zewnętrzną część
PS 3 - a tak wygląda trzpień polerki - jest to oś stożkowa - i większość szczotek / tarcz polerskich też ma taki otwór stożkowy (ale zawsze można to przerobić na zwykła oś prostą na zwykłej szlifierce)
-
egojack1
Post graffica do podpięcia w dziale Metaloplastyka jako materiał szkoleniowy, szkoda aby zaginął.
Dla efektu lustra używam "pasty" polerskiej w bloku (ciemnozielona). Symbolu nie pamiętam i pastą jest tylko z nazwyundead86 pisze:a jakim materiałem ja rozprowadzać ?
Pokruszoną "pastę" ucieram z naftą do uzyskania konsystencji rzeczywistej pasty.
Filc przed polerką lekko zwilżam naftą, inaczej wyssie ją z pasty.
Pasta na filc (nie za dużo) no i jazda, a na koniec flanela (prawdziwa) bez pasty.
a dlaczego nie doradzisz mi tlenku cyny do uzyskania idealnego lustra?
pozdrawiam
p.s. graffic super treściwy post, dzięki Ci wielkie !!!
pozdrawiam
p.s. graffic super treściwy post, dzięki Ci wielkie !!!
-
graffic
bo nie ma sensu stosować jej do miedzi - ten sam poziom "lustra" dostaniesz stosując róż polerskiundead86 pisze:a dlaczego nie doradzisz mi tlenku cyny do uzyskania idealnego lustra?![]()
proszęundead86 pisze:p.s. graffic super treściwy post, dzięki Ci wielkie !!!
takie jeszcze pytanie.graffic pisze:undead86
papierem nigdy nie wyszlifujesz tak by było lustroa 2500 dla miedzi to "gruba" przesada - wykończenie wystarczy zakończyć na poziomie 800/1000 - więcej nie ma sensu
ad polerowania:
do trypli.jpg
do polerowania_01.jpg
do polerowania_02.jpg
tarcze do polerowania wnętrza obrączek.jpg
PS 3 - a tak wygląda trzpień polerki - jest to oś stożkowa - i większość szczotek / tarcz polerskich też ma taki otwór stożkowy (ale zawsze można to przerobić na zwykła oś prostą na zwykłej szlifierce)![]()
trzpień polerski na polerce (oś stożkowa).jpg
trafiłem na taką tabelkę:
http://hurtownia.tabal.pl/pasty-polersk ... l?sLang=pl
gdzie są oznaczone pasty polerskie. do miedzi PP-1, PP-10, PP-30 i PP-50. Oprócz tego (inny link) proponowane tarcze (pasta biała - tarcza sizalowa, pasta niebieska - tarcza notiflex). Co o tym sądzisz? Bo rozumiem, że w każdej większej castoramie czy obi zakupie te materiały?
pozdrawiam !!
-
graffic
tabelka ok, daje jakiś pogląd - choć przydały by się składy tych past
- co prawda domyślam się co się w nich znajduje (po zastosowaniu i efektach jakie dają) - ale przydałaby się specyfikacja (może da się coś takiego uzyskać ??)
poza tym - to takie łopatologiczne przedstawienie możliwości past - podajesz materiał, efekt który chciałbyś uzyskać i dostajesz odp. np. pasta PP30
- z tarczami do polerowania może być większy problem w takich sklepach
ad tego - czy da się kupić to w Castoramie, Obi itp.... - szczerze ? - średnio się orientuje, bo rzadko w takich sklepach kupuje
wolę małe specjalistyczne sklepy, gdzie można pogadać z człowiekiem, który wie coś więcej niż tylko to, na którym regale towar leży....
poza tym - to takie łopatologiczne przedstawienie możliwości past - podajesz materiał, efekt który chciałbyś uzyskać i dostajesz odp. np. pasta PP30
ad tego - czy da się kupić to w Castoramie, Obi itp.... - szczerze ? - średnio się orientuje, bo rzadko w takich sklepach kupuje
Dobre tarcze szlifierskie ja zawsze biorę w REDOsystem.com.pl może i drogo biorą ale są warte, przy moim obłożeniu pracy starczają niekiedy nawet na miesiąc