Witam.

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

molzesz

Witam.

Post autor: molzesz » 12 lut 2012, 08:00

Cześć wszystkim. Mam 28 lat. Moim życiowym hobby jest muzyka. Ostatnio zacząłem grać na perkusji. Z racji tego że lubię sobie coś sam zrobić, naprawić, zainteresował mnie proces produkcji talerzy perkusyjnych. Miałem kilka popękanych pokrzywionych talerzy z mosiądzu i na nich były pierwsze eksperymenty cięcia, toczenia i kucia. Bardziej udane lub mniej. Ostatnio dostałem też talerz z brązu b8, nad którym zamierzam popracować. Najlepsze talerze wyrabiane są z b20. Są to dwa stopy brązu które mnie interesują. Najbardziej interesują mnie metody i techniki kucia czy też klepania (proszę mnie poprawić) na zimno. Na YT jest wiele ciekawych filmów o procesie produkcji talerzy perkusyjnych gdyby ktoś chciał zobaczyć o co chodzi. Mnie głównie interesuje kucie, czyli zmiana kształtu i co za tym idzie dźwięku talerza. Możecie mnie naprowadzić mniej więcej na dział w którym coś znajdę? pozdro
H-C

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 12 lut 2012, 08:12

witam sąsiada , oczywiście wszystkie informacje o perkusjach i talerzach znajdziesz w dziale ,

"Kowalstwo tradycyjne" temat "Perkusje i talerze kute" :mrgreen:

a tak poważnie to musisz pytać w dziale płatnerstwo i metaloplastyka
ważne będą sposoby utwardzania i odprężania podczas kucia, oraz kierunki i techniki klepania

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”