Witam serdecznie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Witam serdecznie
Nie imienniku jakos po wejciu do warsztatu lubię czuć zapach palącego się koksu (wspomienia z dzieciństwa
)
Zapach miły, zwłaszcza jeżeli przywołuje wspomnienia z dzieciństwa
jednak niewłaściwie odprowadzane opary z paleniska strasznie odbierają zdrowie.

Spoko luzik rozpalam ponad 20 lat fakt hobbystycznie nie jest to codziennie, alejak piszę to jeszcze zyję. 
- Grzymislaw
Dziekuje bardzo Banan za info, skontaktuje sie z nimBANAN pisze:https://www.facebook.com/zordonwzywa Naszukałem się ale znalazłemSpróbuj skontaktować się z tym gościem. Ma kuzienkę w Londynie.
- Grzymislaw
Dzieki Jacek, mam juz prawie skompletowany caly sprzet, palenisko gazowe, kowadlo troche male bo 24kg, imadlo, kleszcze slabe musze postarac sie o lepsze i wjecej mlotkow. Czy mozesz przeslac mi jakies podstawowe wskazowki, porady co do kucia podkowy?Jacek2 pisze:Witam. Wiadomo na początek musisz mieć czym i na czym się uczyć. Na początek kowadło kleszcze, imadło kilka młotków no i palemnisko, ja nie mam gazowego zawsze robię jak starzy kowale (koks).Resztę narzędzi i urządzeń dorabiałem sobie w miarę potrzeb.Młotek w rękę(trochę wyobraźni i pomysłów) grzać metal i klepać sobie tą stal. Wprawa i dowiadczenie przyjdzie z czasem. Służę pomocą
Powodzenia.
Kleszcze proponuje zrobić sobie sam (też tak robiłem) same zalety zrobisz jakie ci pasują, a co najważniejsze będziesz nabierał wprawy, a co do podkowy potrzebujesz też sam wykonaj przebijaki kwadratowe mniejszy i większy przecinak, płaskownik wymiary (zależy jaki chcesz uzyskać wymiar) ja często robiłem z płaskownika gruboć 10-12mm szerokoć 30-40mm długoć w zależnoci od wielkoci podkowy jaką chce się uzyskać. Ciężko wszystko napisać jak znajdę trochę czasu będę rozpalał palenisko zrobię podkowę robiąc zdjęcia kolejnych etapów wykonywania. A jakbys nie mógł się doczekać zobacz film(www.youtube.com/watch?v=A-e-lTYVI1k)