Witamy z Podlasia!

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Bucik

Witamy z Podlasia!

Post autor: Bucik » 19 gru 2016, 20:52

Cześć, mam na imię Michał, pochodzę z Podlasia a konkretniej z centrum Białegostoku. Zmęczony nauką programowania chciałbym z kolegą założyć, że tak to nazwę mini-"hutę" a potem jeżeli nam się to spodoba i opanujemy metal przejdziemy do kowalstwa.

I tutaj pytanie do was: jako że jesteśmy uczniami nie za bardzo stoimy z kasą, jaki piec zbudować żeby pobawić się w odlewanie aluminium?
Znaleźliśmy na necie coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=hHD10Dj ... fRandom%22
ale z powodu zerowego doświadczenia nie jesteśmy w stanie ocenić czy nawet warto cos takiego uklecić.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Re: Witamy z Podlasia!

Post autor: Bodar » 19 gru 2016, 21:22

Cześć.
A do czego wam te alumenium? Nie łatwiej gnieść?
A poważniej, to należałoby od BHP i zagrożeń jakie niesie wytapianie metali nieżelaznych, a nie piecyka ;)
Proponuję od razu kowalkę :)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 19 gru 2016, 21:28

Witaj. Również pierwsze co przeszło mi przez myśl to BHP ale nie będę się udzielał z racji tego iż nikt tego nie słucha. Trzeba się sparzyć by zmądrzeć.

graffic

Post autor: graffic » 20 gru 2016, 08:35

Witamy na FK :) i powodzenia !

co do tematu - myślę że zamiast pieca, na początek trochę wiedzy by nie zaszkodziło łyknąć - ja wiem, młodzi gniewni, starych s(heheheheh) słuchać nie chcą - ale jak się nawdychacie oparów, to za parę lat wszystko wyjdzie...

a poważniej - zacznijcie od podstaw, co jak, dlaczego, jakie zagrożenia, jakie procesy zachodzą, jak się chronić przed oddziaływaniem i szkodliwością... itd.

jeszcze prościej zacząć od kowalstwa :) wymagania sprzętowe minimalne - a da Wam to wyobrażenie o różnych rzeczach związanych z metalami, z odlewnictwem (jak nie macie bladego pojęcia to lepiej chwile zaczekać)

Bucik

Post autor: Bucik » 20 gru 2016, 08:54

Ale czy sprzet do zaczecia przygody z kowalstwem da sie skompletowac do 500zl? Oraz czy przy grzaniu w palenisku nie ma zadnych oprarow jak przy wytapianiu ktore moglyby zaszkodzic?
(przepraszam za brak polskich znakow, pisane z telefonu bez polskiej klawiatury)

graffic

Post autor: graffic » 20 gru 2016, 09:41

Bucik - da się za 500 pln zorganizować taki sprzęt - będzie to sprzęt podstawowy - ale umożliwiający wykonanie wielu czynności, warunkiem jest to, że w ogóle już posiadasz jakieś narzędzia

co do oparów będą to produkty spalania typowe dla spalania, koksu, węgla drzewnego :) - i tak jest to mniejsze zło niż przy topieniu metali (to raz ) a dwa, zakładam, że jak ktoś pali w piecu - to nie wstawiasz nosa do komina :P

Bucik

Post autor: Bucik » 20 gru 2016, 09:57

Narzędzia typu młotki, imadła itp. posiadam bo ojciec pracuje na wykończeniówce, po kowadło wyczytałem z forum żeby udać się na złomowisko po kawałek szyny, jednak skąd wziąć lub jak zbudować palenisko nie mam pojęcia. Gdzie mogę znaleź jakieś dokładne na ten temat informacje?

Darek999
Kontakt:

Post autor: Darek999 » 20 gru 2016, 11:40

Witaj. Na forum znajdziesz wszystko.
Darek999

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 20 gru 2016, 19:00

Bucik pisze:/.../ skąd wziąć lub jak zbudować palenisko nie mam pojęcia. Gdzie mogę znaleź jakieś dokładne na ten temat informacje?
Bucik, tu masz viewforum.php?f=45
Ulgowo podałem linka ;) , później tak dobrze nie będzie. Na forum jest wszystko, wystarczy przeglądać i czytać, dużo czytać :)

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 25 gru 2016, 13:33

:P
Lepsze jest wrogiem dobrego

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”