Witam serdecznie Szanowne Grono!
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Witam serdecznie Szanowne Grono!
Mam na imię Darek, ale w sieci funkcjonuję jako Parthagas, więc niech i tu tak zostanie. Od dawna interesuję się różnymi technikami przetrwania i wiążę je z uprawianiem w lepszym lub gorszym stopniu różnorodnych rzemiosł. Jednym z nich jest wykonywanie noży, których używam w terenie. Początkowo wykonywałem je ręcznie pilnikiem, a potem hartowałem. Od niedawna poczułem zew kucia. Interesują mnie działania proste, głównie wykonywanie noży i hawków. Pewne postępy w tej dziedzinie już poczyniłem: skonstruowałem prymitywne palenisko, to i owo wykułem. Kowalem o wszechstronnych umiejętnościach raczej już nie zostanę, lecz w tej wąskiej dziedzinie jak kucie noży i hawków powinienem się odnaleźć.
Podaję link do zdjęć kilku prac kutych (tool Leathermana jako poglądowy odnośnik). Dupy nie urywają, ale w terenie sprawdzają się.
https://goo.gl/photos/6ZMMRad3VsKAAeyj9
Podaję link do zdjęć kilku prac kutych (tool Leathermana jako poglądowy odnośnik). Dupy nie urywają, ale w terenie sprawdzają się.
https://goo.gl/photos/6ZMMRad3VsKAAeyj9
Re: Witam serdecznie Szanowne Grono!
Hejka
. Nieźle Ci idzie...
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
Cześć Parthagas:) czyżbyś na Bounglerze także bywał?
Tak, bywam na bounglerze, reconie, tactical.pl, knives.pl i teraz Tu.
-
graffic
witamy na FK
i powodzenia (swoją droga fascynuje mnie w dzisiejszych czasach słabość do noży i quasisurvivalu - zwłaszcza w Europie...
)
Kiedy pierwotnie zainteresowałem się tym tematem, nazywało się to pionierką lub najzwyczajniej łażeniem po lasach oraz dawaniem sobie radę w życiu bez względu na okoliczności. Obecnie to moda, trend i trochę głupio to wygląda, że stary pierdziel czymś takim się interesuje. Wiadomo, co to za sztuka przetrwania, skoro wszędzie widać światła zabudowań? Otóż w każdej chwili może przyjść kataklizm, załamanie energetyczne, gospodarcze i umiejętności zawsze są w cenie - dziś Europa, jutro poprzerastane chaszczami ruiny... Odnośnie noży - dzisiejsze czasy ... to około 43 lat fascynacji nożami. Swój pierwszy scyzoryk dostałem od ojca na piąte urodziny. Potem już z górki.
czołem 
Nic co robisz, nie jest stratą czasu, jeśli umiesz mądrze korzystać z własnych doświadczeń.