Witam Masterów
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Helga ten-door
-
dara
w celu otrzymanie węgla drzewnego weź beczkę stalową szczelnie zamykaną,uczyń w niej dziurkę,naładuj drewnem i szczelnie zamknij.
Następnie zapal pod beczką ognisko.kiedy zacznie z dziurki wydobywać się dym będziesz wiedział że proces odparowywania wody z drewna się rozpoczął,kiedy dym wyraźnie zmieni barwę z pary na ciemniejszy podpal gaz wydobywający się z beczki,kiedy flarka zgaśnie wiadomym będzie że proces zwęglania drewna dobiegł końca.
Następnie zapal pod beczką ognisko.kiedy zacznie z dziurki wydobywać się dym będziesz wiedział że proces odparowywania wody z drewna się rozpoczął,kiedy dym wyraźnie zmieni barwę z pary na ciemniejszy podpal gaz wydobywający się z beczki,kiedy flarka zgaśnie wiadomym będzie że proces zwęglania drewna dobiegł końca.
Dzięki za odpowiedź, Mam jeszcze kilka pytań ale będę je pisał tu bo nie ma sensu robić siana i zakładać stu wątków. Niedaleko mnie jest zabytkowa kuźnia w Maleńcu i tam znalazłem ciekawy patent. Mianowicie jako materiał wykorzystywano tam stare obręcze kolejowe. Mam zamiar nauczyć się robić siekierki i noże no i tak sobie myślę że gdym miał taki materiał to by było fajnie. Nie wiecie jaka to może być stal? I czy może są jakieś tuty na wytworzenie noża i siekiery. Coś znalazłem na forum ale już więcej bym zrozumiał po Chińsku.
- Helga ten-door
dwa słowa Blue connect (+ wifi=1limit 1.5 Gb na dwa kompy, prędkość 100 Kb), Nie potrzebuję filmów tylko tuty poparte fotami. Znalazłem jeden tu: A ZRÓB SOBIE NOŻ Ale wolał bym coś porządniejszego nie prowizorkę.
- krzysieklup
- Kontakt:
Ali27 pisze:dwa słowa Blue connect (+ wifi=1limit 1.5 Gb na dwa kompy, prędkość 100 Kb), Nie potrzebuję filmów tylko tuty poparte fotami. Znalazłem jeden tu: A ZRÓB SOBIE NOŻ Ale wolał bym coś porządniejszego nie prowizorkę.
To nie prowizorka tylko coś dla początkujących , ale knifemakerów .
A jak rozumiem chcesz mieć kuty ? da ?
Dzięki wielkie.
A teraz dwie prośby (wiem jestem irytujący
):
1Jakich materiałów użyć i jak to wykonać:
a)stan rzeczy z pic 1,
B)połączyć pic 4 i 5 w 6
2. Jeśli komuś przypadkiem rzuciły się w oczy podobne tutki to prośba o wklejenie zdjęcia lub wysłania linku do tutoriala na Pw albo lepiej wrzucenia do tego wątku.
Prośba do Ad'ów i Mod'ów: Nie zamykajcie tego wątku.
1Jakich materiałów użyć i jak to wykonać:
a)stan rzeczy z pic 1,
B)połączyć pic 4 i 5 w 6
2. Jeśli komuś przypadkiem rzuciły się w oczy podobne tutki to prośba o wklejenie zdjęcia lub wysłania linku do tutoriala na Pw albo lepiej wrzucenia do tego wątku.
Prośba do Ad'ów i Mod'ów: Nie zamykajcie tego wątku.
- Helga ten-door
No chociaż tyle.(wiem jestem irytujący
1.Na obuch co znajdziesz.Na ostrze coś lepszego co można zahartować{45,55,60,nc6,n9e itp]
a]gotowiec
B]zgrzać tak jak na filmie który podał b1211[osiem postów wyżej]
Ściągnij sobie z sieci tłumacza do obrazków od razu Ci się sprawa rozjaśni.
Co najwyżej ślusarz,