Witam

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 kwie 2013, 21:42

Jak bym na okazję czekał z zakupem podstawowych narzędzi to pewnie do dziś waliłbym w kółko z siłowni. Mając narzędzia robotę robisz dużo szybciej i zarabiasz na następne duperszmity. Widzę, że jest tu wielu kowali z przypadku, którzy nie czują sensu tej roboty. Jak znajdziesz frajera co ci kowadło za pięć dyszek odda to weź i dla mnie.

Pozioma

Post autor: Pozioma » 18 kwie 2013, 21:52

Pragnę zauważyć że niektórzy zaczynają dopiero kowalstwo i jeszcze na tym nie zarabiają
więc po co nam kowadło za 1000 zł ? I jeśli ktoś sprzedaje kowadło za 50 zł to wcale nie musi być frajerem tylko osobą której nie jest potrzebne tylko chce się go pozbyć. Jeśli Ty Jacku zajmujesz się kowalstwem zarobkowo to w pełni Cie popieram, ale początkującemu nie jest potrzebny sprzęt za ciężkie pieniądze.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 18 kwie 2013, 21:59

za 50 to i ja poproszę :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Pozioma

Post autor: Pozioma » 18 kwie 2013, 22:00

Zapraszam do ostrowca jest 25 kg za 50 zł ;) mi nie jest potrzebne 3 kowadło

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 kwie 2013, 22:06

Pozioma, Również kiedyś zaczynałem ale aż tak wybredny nie byłem by na siłę szukać okazji po zaniżonych cenach. Do uprawiania kowalstwa wcale nie potrzebne są narzędzia za nie wiadomo jakie pieniądze aczkolwiek dobrze jest mieć te podstawowe. Osobiście uważam, że mały młotek resorowy przyda się każdemu i był on jednym z moich pierwszych narzędzi. ;) Za początkujących trzymam kciuki aby się nie zniechęcali. :P

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 18 kwie 2013, 23:20

ja za pierwsze kowadło dałem 300. za drugie 200 a za trzecie 400. To są koszta, ale raz na jakiś czas można zaszaleć....
Obrazek

Pozioma

Post autor: Pozioma » 18 kwie 2013, 23:26

Jacek teraz mądrze prawisz ;) Nie mówię że na siłę trzeba szukać okazji ale nie uważacie że 30 kg kowadło za 300 zł to trochę przesada ? A ten młotek resorowy początkującemu co może skończyć z kowalstwem to nie wiem czy to taki dobry pomysł. Ale to wy tu profesjonaliści jesteście ja to mały początkujący szaraczek ;) Ja miałem o tyle dobrze że dostałem kowadła w spadku i resztę sprzętu takie jak: młotki, gwodździownicę, i nie wiem czy to się tak nazywa ale taka duża płyta z otworami, dwa imadła kowalskie. Tak że prawie całe wyposażenie po za paleniskiem, które już sam zrobiłem :D

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 19 kwie 2013, 16:28

Już wyżej napisałem, by na początku nie szleć z wydatkami na hobby (mnie to kobita by chyba zabiła :mrgreen: ). Bardzo jednak polecam robienie narzędzi własnoręcznie. To piękna szkoła kowalstwa. Fakt, z kowadłem to trochę problem, ale cała reszta - w zasięgu możliwości kogoś, co za kucie się bierze. Ja ostatnio specjalnie robiłem kleszcze, tylko po to, by wygodnie i bezpiecznie kuło się zaledwie 15 pewnych elementów.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”