Witam !
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Witam !
Witam jestem Piotrek mam 20 lat, skończyłem technikum w kierunku technik mechanik, miałem rok warsztatów z kowalstwa więc moja wiedza i umiejętności są niezwykle skromne. W mojej okolicy nie ma zbyt wiele warsztatów kowalskich więc chciał bym się wiele nauczyć i może sam zacząć coś robić.
Co chcesz kuć?
Ogólnie to jest tak:
albo kupujesz duże kowadło i masz na długooooo
albo małe i zawsze będzie Ci chodzić po głowie większe i lepsze :-)
Przynajmniej ja tak miałem...
W swojej historii miałem 45kg - pożyczone było
później 70( mocno zbitą) - jeszcze stoi w kuźni
A teraz kupiłem 160kg i jestem o niebo bardziej szczęśliwy ;]
ale oczywiście to moje subiektywne spojrzenie na świat :]
A ha oczywiście najlepiej dwurożne, a jeśli nie ma to jednorożne.
Nie polecam bez rogów...
Ogólnie to jest tak:
albo kupujesz duże kowadło i masz na długooooo
albo małe i zawsze będzie Ci chodzić po głowie większe i lepsze :-)
Przynajmniej ja tak miałem...
W swojej historii miałem 45kg - pożyczone było
później 70( mocno zbitą) - jeszcze stoi w kuźni
A teraz kupiłem 160kg i jestem o niebo bardziej szczęśliwy ;]
ale oczywiście to moje subiektywne spojrzenie na świat :]
A ha oczywiście najlepiej dwurożne, a jeśli nie ma to jednorożne.
Nie polecam bez rogów...
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 13:10 przez Matthan, łącznie zmieniany 1 raz.
myślałem o jednorożnym o wadze od 50 do 100-150kg (co robotę będę musiał przesuwać je pod ścianę żeby można było samochodem wjechać do garażu), co chce kuć, hmmm na razie drobne rzeczy na sprzedaż i dla siebie, jakieś wieszaki na ubrania itp wszytko proste dla siebie noże bo mam na tym punkcie hopla, strasznie lubię ostrza z czasem może grubsze rzeczy na zlecenie ale to już w perspektywie lat patrząc, marzy mi się kucie damastu na własne potrzeby. bardzo chciał bym wziąć udział w jakimś kursie. Zbieram narzędzia do własnej kuźni i chętnie wysłucham podpowiedzi co będzie mi potrzebne, wszelkich rad dosłownie wszystkiego chętnie wysłucham.
Bez młota nie robota 
- krzysieklup
- Kontakt:
Musisz sprecyzować co to znaczy Mazowsze bo to raczej nie mały obszar...
Odnoście warsztatów to masz do tego odpowiedni dział. Jeśli nie ma to raczej nie ma :-P możesz co najwyżej tam popytać. Ale wątpię aby coś jeszcze w tym roku było... Polecam poćwiczyć teraz samemu a później na wiosnę coś pomyślimy. Powiem szczerze, że ja jestem otwarty na odwiedziny.
Jeśli ma ktoś ochotę to PW
Odnoście warsztatów to masz do tego odpowiedni dział. Jeśli nie ma to raczej nie ma :-P możesz co najwyżej tam popytać. Ale wątpię aby coś jeszcze w tym roku było... Polecam poćwiczyć teraz samemu a później na wiosnę coś pomyślimy. Powiem szczerze, że ja jestem otwarty na odwiedziny.
Jeśli ma ktoś ochotę to PW
witaj przyjacielu ja mam 21lat terz z zawodu jestem technikiem mechanikiem z mazowsza równierz usilnie próbuje znależc kowadło lecz to nietakie proste (jak dla mnie) interesuje się kuciem od dawna chcę ci powiedzięć że jeśli ktos cie zniechęca żebyś tego nierobił (jest tak w moim przypadku) to nieprzejmuj się tym trzymaj się swojej swoich marzeń a napewno się spełnią trzymam za ciebie kciuki żebyś spełnił swe marzenia