Hell(o)...

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Jaczuro

Hell(o)...

Post autor: Jaczuro » 26 lut 2012, 16:19

Witam serdecznie wszystkich użytkowników!
Nazywam się Artur, lat 25, mieszkam na stałe w Warszawie.

Pomysł ogólnie pojętego "kowalstwa" wpadł mi do głowy jeszcze na początku liceum, lecz nigdy nie znalazłem czasu, by zająć się tym na poważnie. Zawsze znalazło się coś ważniejszego - szkoła, studia, praca, dziewczyna, potem żona, mieszkanie... Koło, przez które zupełnie przypadkiem najpierw realizuje się cele błahe, bądź teoretycznie oddalone na dalszy plan. W związku z czym obudziłem się mając już "coś" w życiu, zarazem nie robiąc "nic", w sensie nic istotnego dla mnie.

Otóż od jakiejś dekady myślę o kowalstwie. Sądzę, że to przez zbyt dużą ilość fantastyki, smoków i magicznych mieczy :-)

Planuję założyć swój mały, malutki warsztacik, w którym będę hobbystycznie, a może z czasem i zawodowo, wyrabiał własne rzeczy - noże, ozdoby czy elementy użytkowe do domu.
Chociaż ten pomysł kiełkuje u mnie od wielu lat nie zdobyłem do tej pory żadnej praktycznej wiedzy ani doswiadczenia w dziedzinie kowalstwa, a teraz przychodzi czas to zmienić.

Chcę dowiedzieć się trochę z tej dziedziny czytając to forum, poznając tu ludzi i spróbować sił jako początkujący kowal. Mam nadzieję, że uda mi się poznać kogoś podzielającego moje zainteresowanie, skorego do pomocy czy koleżeńskiej współpracy, bo mam zamiar osiągnąć coś więcej w ciekawy sposób, niż tylko własnoręcznie zrobiony nóż :-)
(np. własnoręcznie zbudować piec i całe miejsce pracy)

Liczę na ciepłe przyjęcie laika i jeszcze raz pozdrawiam wszystkich!

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 26 lut 2012, 16:34

Fantastyka to jedno,a kowalstwo to drugie,czytaj,a sam się o tym przekonasz. Witaj na forum.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 26 lut 2012, 21:25

Siemka, a gdzie chcesz w tej Wa-wie warsztat postawić?
Ja się po to wyniosłem z Warszawki
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
dobi

Post autor: dobi » 26 lut 2012, 22:08

Dla chcącego,nie ma nic trudnego!...Przecież napisał,że mały,malutki...:-)

Jaczuro

Post autor: Jaczuro » 27 lut 2012, 13:04

Jak to gdzie? Na ogródku działkowym!
Wlaśnie kombinuje, jak tu wyrwać działkę od PZD (Polski Związek Działkowców) gdzieś w okolicach Targówka. W razie czego nie pogardzę gdzieś pod miastem.
Ogólnie czytając regulamin jak najbardziej mozna coś takiego zrobić, o ile przy okazji posadzę obok kilka marchewek.
Ogólnie będę szukał kogos chętnego do pomocy na zasadzie- ja mam miejscówkę, więc walnijmy sobie wspólnie kuźnię. :-)
kij ci w oko wywłoko

Bartek108
Kontakt:

Post autor: Bartek108 » 27 lut 2012, 15:56

mam kowadło i trochę sprzętu, który potrzebuje miejsca by być użytkowanym, warszawa i okolice ;) kontakt na priv :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”