Witam i Pytam ;)

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Velatieren

Witam i Pytam ;)

Post autor: Velatieren » 06 gru 2012, 19:21

Witam wszystkich tu zebranych!

Jestem studentem, aktualnie grasuję w Krakowie. Ten temat zakładam nie tylko aby się przedstawić i oswoić Was ze swoją osobą, lecz również w specyficznej sprawie - dla mnie mętnej, bo internet zamienia się w pralkę z widokiem na morze, gdy go o to pytam, a dla Was może być to banał.

A mianowicie - Jestem na kierunku Organizacji Produkcji Filmowej i Telewizyjnej (drugi rok),jednakże nie jestem zadowolny - Krakowska Akademia ma żałosny poziom nauczania w tej sferze, dlatego myślałem o przerzuceniu się na coś kreatywnego - Kowalstwo Artystyczne (po prostu).

I tutaj pytanie do doświadczonych - co i/lub gdzie trzeba studiować / wykursować aby być sprawnym w tej dziedzinie? Czy wystarczy domorosła nauka? No i jak trudno założyć włąsny zakład takiegoż kowalstwa artystycznego (meble, ogrodzenia, jako dodatek broń biała - standardowo ;) ) ?

Pierwszym pomysłem była metalurgia (kierunek AGH). Ale jak zobaczyłem, że 90% kierunku to chemia, matematyka i fizyka, a nie samo kowalstwo, plus 4 lata na sam licencjat, moja jedna brew wyłupała tynk w suficie, a druga wbiła mi się boleśnie w udo.

Wcześniej zacząłem zajmować się samym knifemakingiem, ale z braku narzędzi dałęm sobie spokój (piła do metalu i pilnik - Na dłuższą metę brak szlifierki taśmowej boli, dlatego po dwóch tygodniach mordęgi odpadłem)

Jakiekolwiek dokładniejsze informacje będą dla mnie złotem, bo jak wspominałęm, internet pod tym zapytaniem próbuje zrobić mi z mózgu jajecznicę.

;)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 06 gru 2012, 21:43

Mój drogi "kowalka" to nie jest biznes,nawet nie zawód, to jest sposób myślenia,postawa życiowa,droga do oświecenia :mrgreen: i takie tam.
Umiejętność kształtowania metali według własnego widzimisię
Okazja do poznania wspaniałych ludzi,silnych dziewczyn :) i przełamania
własnych słabości.
"Nie ma że boli...pijjj :mrgreen:
a tak na poważnie- widać nie miał cię kto nauczyć jak pilnikiem się pracuje.

Awatar użytkownika
Borsuk Mat

Post autor: Borsuk Mat » 06 gru 2012, 22:25

Witaj!

Na wszystkich kierunkach inżynierskich jest ciężka majca :) I właściwie przez pierwsze lata same ciężkie przedmioty ścisłe. Więc nie ma przebacz.

Co do narzędzi to w kowalstwie potrzeba ich całkiem sporo :)
Obróbki ręcznej czyli pila i pilnik podstawowe podstawy w szkole średniej trwa po osiem tyg. x 3 lata :)

Velatieren

Post autor: Velatieren » 07 gru 2012, 00:50

He he, dzięki za mowę ku motywacji ;D

Co do inżynierki - dlatego właśnie pytałęm, czy całe studia są wymagane do prowadzenia własnego warsztatu artystycznego, czy wystarczy domo- i interneto-rosła wiedza ze zwykłą logiką, bądź też jakiś krótszy kurs (typu szkoła policealna czy coś w ten dekiel). Ponieważ jak w grę wchodzą trzy lata siedzenia nad tabelkami i cyferkami statystyki, lub nad obliczaniem kolejnych wzorów chemicznych na AGH, to niestety już na starcie odpadam z wyścigu (ze ścisłych przedmiotów jestem absolutnym piratem i łamagą, dlatego mogę zapomnieć o jakimkolwiek licencjacie z tymi dziedzinami związanymi).

No i także, muszę ponowić pytanie - jak trudno i ile by kosztowało założenie własnego warsztatu jako small biznes? ;)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 07 gru 2012, 04:59

Widać,że piszesz,a nie czytasz,gdybyś czytał,to już dawno byś się zorientował,że z tego chleba nie ma,tylko ciężka harówka.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 07 gru 2012, 08:29

szkoła plastyczna
Lepsze jest wrogiem dobrego

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 07 gru 2012, 09:52

Termin u mistrza
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 07 gru 2012, 12:38

Na sępa szpiega-podpatrujesz jak robią inni, pytasz, nudzisz ich, oglądasz po 10x filmiki na youtube, czytasz internet i w końcu uczysz się na własnych błędach.

Nikt Ci nie da gotowej recepty- poczytaj, poeksperymentuj, odwiedź kogoś i pogadaj.
A i patrz na post Banana :roll:

Awatar użytkownika
Edmar
Kontakt:

Post autor: Edmar » 07 gru 2012, 15:12

Dara pisze:Mój drogi "kowalka" to nie jest biznes,nawet nie zawód, to jest sposób myślenia,postawa życiowa,droga do oświecenia :mrgreen: i takie tam.
Umiejętność kształtowania metali według własnego widzimisię
Okazja do poznania wspaniałych ludzi,silnych dziewczyn :) i przełamania
własnych słabości.
"Nie ma że boli...pijjj :mrgreen:
a tak na poważnie- widać nie miał cię kto nauczyć jak pilnikiem się pracuje.
Za parę lat, jak już jakieś podstawy kowalstwa załapie to podpisze się pod słowami Dary.
Na czas dzisiejszy mogę powiedzieć z ręką na sercu że mi się to podoba.
Musimy żyć. Żyć tak, by później nikogo nie musieć prosić o wybaczenie.

Awatar użytkownika
nibylung
Kontakt:

Post autor: nibylung » 07 gru 2012, 16:47

Kowalstwo to bułka z masłem.Na początek przeczytaj co najmniej 90% tego forum potem przeczytaj jeszcze raz i dokładnie to przemyśl.Następnie jakieś 100 godzin
you tuba.Podstawowe narzędzia młotek kawał szyny palenisko i już po kilku latach możesz powiedzieć ze zaczynasz rozumieć kowalstwo.A założenie własnej firmy to
już na prawdę proscizna wypełniasz wniosek w urzędzie zgłaszasz działalność w zusie i skarbówce i jesteś Pan Majster.Obecnie nie potrzeba żadnych umiejętności ani wiedzy żeby założyć działalność.Wystarczy ze płacisz zus i podatki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”